Onemocnění COVID-19 dobylo poslední kontinent: Antarktida hlásí prvních 36 nakažených

Pandemie onemocnění COVID-19, způsobovaného koronavirem SARS-CoV-2, postupně zasáhla skoro všechny kontinenty. Jedinou výjimkou byla až do prosince Antarktida, rozprostírající se kolem jižního pólu. I ta však dle CNN hlásí první nakažené.

Nemocí COVID-19, která se začala šířit světem počátkem tohoto roku, se dosud nakazilo více než 78 milionů lidí. 1,7 milionů jí podlehlo – nejvíce (bezmála 323 tisíc) ve Spojených státech amerických. Více než milion nakažených ohlásilo již šestnáct zemí.

Nakažená Antarktida

Až do tohoto týdne byla jediným kontinentem, kam se nový koronavirus nedostal, Antarktida. To však již neplatí – na chilské výzkumné základně generála Bernarda O'Higginse bylo pozitivně testováno 36 jejích obyvatel.

Chilská armáda ohlásila nemocné v úterý s tím, že se jedná o 26 vojáků a deset civilních pracovníků údržby. Všichni byli transportování do jižní části Chile, kde jsou izolováni pod bedlivým lékařským dohledem. Dle oficiální zprávy probíhá jejich onemocnění bez vážnějších komplikací.

Pozitivní námořníci

Nákazu si z Antarktidy přivezla posádka vojenské lodě, která na základnu dopravovala zásoby a personál. Ta u ledového kontinentu zakotvila 27. listopadu a 10. prosince se vydala zpět do Chile. Po návratu do přístavu Talcahuano byli tři z celkem 208 členů pozitivně testováni na koronavirus.

Námořnictvo rovněž uvedlo, že všichni členové posádky byli při nalodění před cestou do antarktické oblasti podrobeni testům PCR. Ve všech případech byly jejich výsledky negativní. Nyní je posádka lodi Sargento Aldea v preventivní karanténě.

Výzkumná základna Bernarda O'Higginse je jednou ze čtyř stále obydlených stanic, které má Chile v Antarktidě. Antarktida nemá žádné stálé obyvatele, ale například minulou zimu tam pobývalo přibližně tisíc lidí, zejména vědců.

Diskuze (5) Další článek: Firefox 85 nabídne cache partitioning. Web bude pomalejší, ale bezpečnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,