Microsoft | OneDrive | Fotky

OneDrive už umí upravovat obrázky a chystá i další novinky

Cloudový disk OneDrive již obrázky a fotky umí nejen uchovávat, ale také upravovat. Microsoft přidal do webové verze a aplikace pro Android (Google Play) několik editačních funkcí, na iOS dorazí o něco později. Novinky jsou dostupné v osobních účtech, do firemních nebo školních také přijdou se zpožděním.

Upravovat lze zatím pouze soubory ve formátech JPEG a PNG. OneDrive zvládne jednoduché operace jako ořez (poměr stran lze zvolit ručně i vybrat z několika nejčastějších), převrácení podél osy nebo otočení. Dále je možné několika táhly upravit expozici a barevnost snímku. Výsledek můžete uložit jako nový soubor, případně přepsat ten původní. OneDrive ale uchovává i historii úprav, takže není problém se vrátit ke starší revizi.

Aplikace pro Android (musí to být OneDrive 6.30+) navíc dokáže streamovat uložené fotky a videa přes Chromecast a během léta se naučí synchronizovat obrázky i z jiných aplikací než systémového foťáku. Microsoft slibuje, že v nadcházejících dvanácti měsících přidá mnoho dalších zlepšováků, avšak bližší detaily tají.

OneDrive lze používat zdarma, avšak jen s kapacitou 5 GB a omezenými funkcemi. Za 49 Kč měsíčně lze disk povýšit na 100 GB. Tarif Microsoft 365 pak zvýší kapacitu na 1 TB, přidá více pokročilých funkcí, desktopový balík Office a 60 volných minut na Skypu pro volání na pevné linky. Předplatné pro jednotlivce stojí oficiálně 1899 Kč, pro rodiny s šesti členy je za 2699 Kč (každý má vlastní 1TB úložiště). V e-shopech je ale možné tato předplatná získat mnohem levněji.

Váš názor Další článek: YouTube nemůže za vámi nahraný warez, když o tom neví, rozhodl Soudní dvůr EU

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,