On-line platby v USA – BidPay

BidPay slouží pouze k úhradám zboží vydraženého na nejrůznějších internetových aukcích, ale odstraňuje sdělování čísla platebních karet mnoha anonymním prodejcům.
V souvislosti s již publikovaným článkem o platebním systému PayPal se musím zmínit o další podobné službě. Jedná se o službu BidPay společnosti BidPay.com, Inc. New York, která slouží pouze k úhradám zboží vydraženého na nejrůznějších internetových aukcích. BidPay funguje na zcela jiném principu než PayPal – a především není pro plátce zadarmo. Jiným omezením (pro našince) je to, že platby jsou zasílány pouze v rámci USA a Kanady. To znamená, že platit může kterýkoliv držitel platební karty z celého, ale pouze do výše zmíněných států. Na druhé straně i tento systém odstraňuje klasickou nevýhodu on-line finančních transakcí – sdělování čísla platebních karet mnoha anonymním prodejcům – obzvláště na aukcích a umožňuje naopak prodávajícím zprostředkovaně akceptovat platební karty. Další výhodou je také zrychlení celé prodejní operace.

Služba je založena na principu inkasa peněžní částky z platební karty kupujícího a odeslání této sumy pomocí “Money Order” prodávajícímu. Money Order je platební prostředek podobný šeku s tím rozdílem, že výstavcem je buď banka nebo některá větší finanční společnost. Jak prosté a geniální… Obě strany obchodu se pro jeho uskutečnění nemusí znát, stačí, když oba mají důvěru ve společnost BidPay.

Celá platba probíhá tímto způsobem

  • Aukce byla zdárně ukončena a kupující souhlasí s platbou přes BidPay
  • V této chvíli není nutná registrace kupujícího, který ve formuláři vyplní částku, způsob odeslání Money Orderu, příjemce a samozřejmě údaje své platební karty
  • Prodejce obdrží v této chvíli potvrzující e-mail a může ihned odeslat zboží.
  • Po několika dnech (v závislosti na zákazníkem zvolené poštovní službě) obdrží prodejce Money Order a ten si v kterékoliv bance bezproblémově inkasuje.
Možná je vám podezřelé, že se nikde nezmiňuji o nějaké registraci nebo zřízení účtu (account). Žádná registrace není vlastně nutná, protože peníze nikde neleží. Společnost BidPay totiž ihned za peníze inkasované z platební karty nakupuje celosvětově akceptovaný Money Order společnosti WESTERN UNION a odesílá jej prodejci. Přesto provozovatel systému založení účtu doporučuje. Registrovaný účastník totiž může on-line kontrolovat aktuální stav svých (přijímaných i vydávaných) plateb, udržovat svoje osobní data a podobně.

Kolik to všechno stojí? Prodávajícího nic. Kupující platí za vystavení Money Orderu (ve skutečnosti jej kupuje podobně jako cestovní šeky) do hodnoty 100 USD pevnou částku 5 USD, dále pak 5 USD + 2,25 % z částky. Maximální převáděná částka je však limitována 500 USD. Dále je možné zvolit si poštovní službu a tím rychlost doručení Money Orderu. Cena poštovného je 0/6/15 USD podle vybrané varianty.

Zdá se, že BidPay nenabízí žádný “partnerský program” nebo výhody pro nové klienty. Jediný náznak jakési marketingové kampaně naleznete pod logem “BUYER CONTEST”, kde mohou častí kupující (doslova frequent buyers) získat na základě losování draženou položku zcela zdarma. Častými kupujícími jsou myšleni ti, kteří opakovaně použijí službu BidPay v průběhu 7 dnů. Nepodařilo se mi bohužel zjistit, kolik klientů celý systém v současnosti má. Také informace o společnosti BidPay jsou pouze kusé a nikde jsem bohužel nenalezl žádnou historii společnosti, což celému projektu nedodává důvěryhodnost.

Diskuze (1) Další článek: Podnikové aplikace pracovníkům v terénu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,