Olympus C-3030Z - Funkce a vlastnosti

Expoziční...
Expoziční režimy

Olympus C-3030Z disponuje všemi potřebnými expozičními režimy. Plná automatika je samozřejmostí, stejně jako automatika s prioritou clony nebo prioritou času závěrky. Skvěle je vyřešená manuální expozice, kdy foťák graficky znázorňuje na LCD displeji správnost nastavené expozice, a to takříkajíc v reálném čase. Zkrátka to, co známe např. z moderních kinofilmových zrcadlovek už konečně došlo i k digitákům. LCD displej vůbec ukazuje před expozicí velké množství informací - viz. snímek.

Informace o snímku na LCD displeji

Fotoaparát nemá motivové programy. Podle mého názoru není jejich absence u digiťáku tohoto typu vůbec žádným nedostatkem. Motivové programy jsou jakousi berličkou pro uživatele bez znalostí problematiky techniky fotografování, a C-3030 je určený spíše pro zběhlejší fotografy. Tím samozřejmě nevylučuji možnost použití naprostými laiky, kteří však mají k dispozici plnou expoziční automatiku.

Měření expozice

Expoziční systém pracuje za objektivem, jde tedy o TTL měření. Dokonalou funkčnost iESP systému Olympusu popisuji v části Obrazová kvalita, referenční snímky, zde se jen zmíním o malém přání do budoucna. Co takhle AE lock, neboli zablokování naměřených parametrů samostatným tlačítkem a ne jen spouští?

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé představuje asi jediný parametr, ve kterém jsem nalezl zklamání. Denní světlo je OK. Mnohem horší situace nastává při umělém osvětlení, ať už se jedná o žárovkové nebo zářivkové světlo. V části Obrazová kvalita, referenční snímky naleznete praktické ukázky. Přednastavené vyvážení bílé zkrátka není stoprocentní, bohužel není ani sedmdesátiprocentní. Chtělo by to manuální kalibraci na bílou plochu, tu však v menu přístroje nenaleznete.

Zaostřování

Automatika pracuje s jistotou, která ji řadí mírně nad standard. Nerozhodí ji ani snížená hladina osvětlení, ale např. v potemnělé místnosti si už senzory autofocusu neporadí a kontrolka hlásí konflikt. Rychlost zaostřování je také o stupínek vyšší, než běžný standard, ovšem stále se pohybujeme v hodnotách, které jsou pro akční fotografii nepoužitelné.
Jako výborné musím hodnotit manuální ostření. Pomocí náhledu na LCD displeji je možné zaostřovat průběžně v celém rozsahu. To by samo o sobě nepředstavovalo žádný zázrak, nedoplníme-li podstatnou informaci. Obraz na displeji se totiž při ručním ostření zvětší, což pochopitelně tuto činnost výrazně usnadňuje a zpřesňuje.
Přesto, že jsem poměrně zarytým odpůrcem digitálního zoomu, před C-3030Z skláním hlavu a musím přehodnotit svůj názor. Již samotný princip fungování dává tušit něco vyjímečného. Systém, který známe již pěknou řádku let u videokamer, je implementovaný i zde. Digitální zoom plynulý - ukazatel na displeji volně přechází z nejdelšího optického ohniska do sféry digitálního zvětšení. Ne tedy žádné „natvrdo“ nastavené digitální zvětšení, které je pak možné aplikovat na jakékoliv optické ohnisko, ale věc, jíž můžete použít až prolomíte hranice optiky. Navíc nejste odkázáni na jednu hodnotu, ale zvětšení je plynulé. Výhody? Ne vždy se využije maximum digitálního zoomu, tudíž nemusí docházek k tak velké ztrátě obrazové kvality. Protože nelze digitální zoom aplikovat na jiné, než nejdelší ohnisko, a navíc je jeho použití podmíněné zapnutým LCD displejem, nemůže dojít k situaci, kdy jej aktivujete nechtěně. A samotná kvalita interpolace? Na tu se podívejte v části Obrazová kvalita. Už teď ale předjímám, že výsledky jsou překvapivě dobré.

Blesk

Vestavěný blesk poskytuje veškeré funkce, obvyklé u této kategorie fotoaparátů, tedy včetně synchronizace na dlouhé časy závěrky. Redukce jevu červených očí je typu stroboskop, ostatně ten mají všechny Olympusy. Výkon nemá smysl komentovat, ale je zde ještě možnost připojení externího blesku. U Olympusů se tím samozřejmě myslí blesk FL-40, který je sice výborný, ale bohužel drahý jako čert. Obávám se však, že budete-li chtít využívat TTL měření blesku, automatický provoz nebo současné blejskání s vestavěným bleskem, patrně se FL-40 nevyhnete. Trošku zamrzí absence sáněk na těle foťáku. Externí blesk je nutné připojit kabelem a pokud jej nechcete držet v ruce, pak je samozřejmě potřeba držák, který se dodává jako volitelné příslušenství.

Makro

Možnost snímání „z blízka“ jsem již pochválil v části Obrazová kvalita, referenční snímky, a na svém trvám. Makro je zkrátka velmi dobré, a je-li tato fotografická „disciplína“ vašim koníčkem, nemusíte se bát po C-3030 sáhnout.

Preview funkce

O výborně vyřešeném alternativním způsobu přepínání do režimu prohlížení jsem již referoval v části Konstrukce a ovládání, a to stejné se týká použití ovladače zoomu pro řízení velikosti náhledu. Obojí je výborně vymyšlené, ostatní obvyklý standard. Tím chci říct, že snímky můžeme prohlížet jednotlivě, ve čteřicích nebo po devíti. K mání je lupa s rolovatelným výřezem, nezbytné SlideShow, DPOF a jiné. Prostě standard. I zobrazení informací o snímku je standard.

Informace o snímku na LCD displeji

Chybí mi zde údaje o režimu blesku nebo použitém způsobu měření expozice. Jinak ale obsah vyhovuje běžným nárokům.

Rychlost fotoaparátu

Celková operační rychlost, tj. start fotoaparátu, rychlost zaostřování, zoomování, odezva spouště atd. je solidní. Jak jsem již v této části recenze uvedl, není sice vyhovující akčnímu focení, ale budeme-li srovnávat srovnatelné, pak mezi svými konkurenty C-3030Z rozhodně nezaostává, možná je i mírně předhání. Oblast, v níž ale přímo hraje prim, se nazývá sériové snímání. Tři snímky za vteřinu při plném rozlišení JPEG svědčí o pořádně velké vyrovnávací paměti. Nenechte se však mýlit, jakmile foťák začne sérii snímků přesouvat z rychlé vyrovnávací paměti na SmartMedia kartu, můžete jít na kafe. To je bohužel nemoc všech foťáku disponujících rychlým sériovým snímáním, takže otázka zní: nejsou lepší jednotlivé snímky, které se na kartu ukládají relativně rychle?

Energetická náročnost

S „třicet třicítkou“ se nemusíte bát dlouhých výletů, absolvovaných s jedinou sadou akumulátorů. Spotřeba energie je v kontextu energetické náročnosti digitálních fotoaparátů přímo směšná. Při testování jsem s tímto přístrojem intenzivně fotil dobré dvě hodiny s permanentně zapnutým displejem, častým manuálním ostřením a prohlížením fotografií. A to jsem měl k dispozici pouze 1250mAh akumulátory. Věřte tomu, že většina foťáků (netvrdím že všechny) by po hodině vzdala a žádala “dotankovat“. Jak ale praví staré moudré přísloví, není všechno zlato... C-3030Z je sice skromný ve spotřebě energie, avšak za docházející síly se patrně stydí, jelikož o tom nehodlá uživatele zavčas informovat. Na displeji problikne hlášení, a než si stačíte přečíst o co šlo, je mrtvo. Škoda přeškoda, vědět, že se blíží konec baterií, je přece jenom pro fotografa důležité.

Komunikační rozhraní

Olympus tak dlouho odolával USB, až jej datový objem souborů “třímegáče“ donutil toto rozhraní použít. Což je dobře a dalšího komentáře netřeba. Tedy třeba je několik slov k funkčnosti USB - najdete je v části Standardní vybavení. Myslelo se ale i na majitele starších kompjůtrů, tudíž k dispozici je i pomalé RS232C.

Na konci standardně dodávaného AV kabelu nalezneme dva cinch konektory, což je neklamné znamení, že přenáší i zvuk. Na připojeném TV, je tedy možné přehrávat zvukové poznámky nebo videosekvence se zvukem.

Funkce a vlastnosti - hodnocení

Jelikož hodnotím nekorektní vyvážení bílé při umělé osvětlení v části Obrazová kvalita, referenční snímky, nezbývá mi v této sekci mnoho k pomlouvání. Jediné, o čem se zmínit nezapomenu, je neslušné chování „třicettřicítky“ při docházející energetické rezervě, a smím-li být náročný, pak bych ještě uvítal samostatný AE lock. Jinak ovšem musím hodnotit veskrze kladně. Expoziční systém perfektní, dokonce i digitální zoom...


 Fotoměrka
 Produkt: Olympus C-3030Z
 Funkce a vlastnosti: 17 bodů (max. 20)
17 bodů

Úvodní část recenze
Konstrukce a ovládání
Standardní vybavení
Obrazová kvalita, referenční snímky
Cena
Technické parametry

Váš názor Další článek: Prohlížeč ProductView Express pro internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,