Olivetti AJ-20: Máme rádi bublinky

Zvažujete-li investici do tiskového zařízení, vězte, že v dnešní době lze z čeho vybírat. Zajímavá je i tiskárna Olivetti ArtJet 20.
Tento článek vyšel v časopisu Computer 19/00

Libor Kříž: Zvažujete-li investici do tiskového zařízení, vězte, že v dnešní době lze z čeho vybírat. „Známé firmy“ zahlcují trh množstvím více či méně kvalitních inkoustových modelů, které se v podstatě liší kvalitou nebo rychlostí tisku. Ale pozor! I když bude vaše nová tiskárna drahá, „tisícikoruny“ z ní stejně nedostanete.

Tisk v klidu a pohodě

Tento model doznal oproti starším modelům patrných změn ve funkčnosti i designu. Tiskárna se mimořádně snadno a flexibilně obsluhuje, nezabírá na stole více místa, než je obvyklé a můžete s ní pracovat ve vertikální nebo horizontální poloze. Prostřednictvím dvou tiskových hlav lze dosáhnout vysokého rozlišení i při tisku kombinovaných, resp. celobarevných dokumentů. Tiskárna ArtJet nabízí rozlišení až 1 200 × 1 200 dpi s vysokou rychlostí tisku (10 stran za minutu při černobílém tisku a 6 stran při tisku barevném). Tato rychlost je však udána výrobcem; při testu rychlosti černobílého tisku jsem dokázal na tiskárně „vyloudit“ pouze osm stran, barevných jen čtyři.

Nenechte se zmanipulovat – manipulujte

Tiskárna ArtJet 20 umožňuje zhotovení mnoha rozdílných typů a formátů dokumentů, a to díky inovovanému řešení, které optimalizuje průchod papíru. Do zásobníku automatického podavače lze umístit až 150 listů papíru a zhotovené dokumenty jsou ukládány do speciální přihrádky pro 60 listů, která je umístěna v podstavě tiskárny. Toto praktické řešení eliminuje nároky na prostor při výstupu potištěných dokumentů. Druhý zásobník pro 10 listů papíru, který je umístěn rovnoběžně s prvním, dovoluje uživateli měnit formáty a druhy papíru (fotografický, glossy, coated, fólie atd.). Pro nestandardní formáty a tloušťky papíru je praktickým doplňkem podavač pro jednotlivé listy papíru. Výstup je kvalitní, jsou zachovány přirozené barvy předlohy a text je ostrý a čistý. ArtJet 20 podává vynikající výsledky nezávisle na tom, zda tisknete jednoduchý text nebo komplexní dokument obsahující grafy a ilustrace.

Co (na)víc?

Standardní balení tiskárny obsahuje dvě univerzální grafické aplikace Draw 6 a Picture Publisher od dlouhodobého partnera Olivetti – firmy Micrographx, jejíž nabídka produktů je svázána i se staršími modely inkoustových tiskáren. Pomocí uvedených aplikací vytvoříte širokou řadu objektů včetně brožur, prezentací, vizitek nebo pohlednic. Oba programy také umožňují editaci fotografií, které je potom možné vytisknout ve vysoké kvalitě. Pokud je výčet vlastností tiskárny totožný s vašimi požadavky, není důvod, proč ArtJet nekoupit.
Plusy a minusy
+ rychlost
+ kvalitní tisk ve vysokém rozlišení
+ řešení zásobníků pro papír
- umístění konektorů
- obtížné ruční vkládání papíru

Distributoři pro ČR:
Karma Czech, Praha, tel. (02) 81 86 01 00,
Proca, tel. (02) 67 28 33 36
bublinková inkoustová trysková tiskárna
Olivetti ArtJet 20
Zdroj: Trédl & Company
Telefon: (02) 51 56 33 83
Cena: 9 490 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok
Parametry: dvě aktivní hlavy, dva zásobníky pro černou a barevnou náplň, 10 str./min (č/b), 6 str./min (barevně), rozlišení 1 200 x 1 200 dpi (č/b i barevně), ovladače pro Windows 3.X/95/98, 3 podavače: 150 listů, 10 listů, 1 list (ruční), rozměry: 210 × 436 × 170 mm, hmotnost 4,3 kg, paměť 2 MB


Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.

Váš názor Další článek: Maxtorova šedesátka

Témata článku: , , , , , , , ,