Asus | LG | OLED

OLED zamíří do 27" monitorů s běžným rozlišením, nízkou cenu ale nečekejte

Pokud netrpělivě očekáváte, až technologie OLED zamíří do běžných počítačových velikostí úhlopříček, máme pro vás dobrou zprávu. Příští rok se objeví hned několik 27" modelů s rozlišením 2560 × 1440 a obnovovací frekvencí 240 Hz.

Jestli ale čekáte, až se ty velké drahé OLEDy zmenší, aby klesla i jejich cena, tak vás zrovna nepotěšíme.

image.png
LG UltraGear OLED Gaming Monitor

Nový 27" LG UltraGear OLED Gaming Monitor se nedávno představil s cenovkou 1000 dolarů a v Evropě si k tomu budete muset ještě minimálně připočíst DPH. S takovou cenou míří pochopitelně na nejnáročnější hráče. Proto nabídne 240 Hz a to i na HDMI díky podpoře verze 2.1.

Protože ale LG OLED monitory nejen vyrábí, ale nabízí jejich panely i dalším výrobcům, logicky se brzy přidají další. Významným přírůstkem bude monitor od Asusu ROG Swift OLED PG27AQDM, který zatím Asus je představil na videu v ochutnávce bez větších podrobností:

Protože ale také slibuje OLED, 27", 240 Hz a 2560 × 1440, dá se tušit, že vítr vane od LG. Rozdíly se dají čekat v designu a možná v chlazení, kterým se chlubí Asus i u svého většího 42" OLED monitoru. 

To, že ani Asus nebude nejlevnější, naznačuje třetí monitor s tímto panelem. U nás neznámá firma Dough Spectrum oznámila 27" OLED monitor ES07E2D vybavený tím samým LG panelem, tedy také 240Hz na 2560 × 1440. Tento monitor si zatím můžete předobjednat s tím, že se začne prodávat až v červenci 2023 za částku přes 1000 dolarů nebo 1200 Eur.

image.png
Dough Spectrum ES07E2D

Tyto 27" monitory tedy budou stát stejně nebo občas i víc než 42" OLED 4K monitory. Proto dokážou oslovit jen opravdu náročné hráče, kteří potřebují vysoké počty snímků na ploše, kterou dokáží snadno udržet v zorném poli.

Navíc i to, že Asus ještě k monitoru neřekl ani cenu a dostupnost a ten od Dough Spectrum dorazí až v druhé polovině roku, naznačuje, že i vážní zájemci si ještě dlouhé měsíce počkají.

Diskuze (31) Další článek: Mezinárodní vesmírná stanice smrdí. Příčinou nepříjemného zápachu může být špinavé a propocené prádlo

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,