OLED Optimus 103 keyboard: namísto prototypu změna koncepce

Designérský projekt inteligentní klávesnice, který kdysi vzbudil odvážnou myšlenkou rozruch po celém světě, už v dnešní době vyvolává spíše rozpaky. Bobtnající cena a neustálé odklady nedávají příliš mnoho důvodů k optimismu. O to více překvapila další informace návrhářů.

Poslední zprávu o klávesnici OLED Optimus 103 jsme přinesli asi před dvěma měsíci. Tehdy slibovalo studio Art Lebedev zahájení předobjednávek na nové klávesnice na únor letošního roku. Únor je skoro za námi, můžeme se tedy podívat, co je od prosince nového.

Rovnou vám prozradím, že prozatím se předobjednávky nekonají. Kupodivu se neobjevilo ani příliš mnoho nových optimistických zpráv, jako obvykle.

Poslední den v lednu potěšilo studio příznivce klávesnice novým obrázkem další možné podoby klávesy.

Lednový render se tentokrát zase příliš nevydařil. A návštěvníci blogu to opět dali autorům v komentářích „sežrat“. I když je na displeji náznak čtvercových bodů na displeji, úžasně ostře vyrýsované písmenko R praští do očí každého, kdo tuší, co je to pixel a ví, proč se používá anti-aliasing a jak vypadá.

Ve čtvrtek, 22. února, pak přišel Art Lebedev s další (a rozhodně ne nezajímavou) myšlenkou. Ta je, vzhledem k tomu, že už měly být pomalu hotové první displeje pro klávesnici a práce na prototypech běžet na plné obrátky, více než překvapující.

Mají se totiž vyrábět tři druhy kláves:

  • klávesy s OLED displejem
  • podsvícené klávesy bez displeje
  • hloupé plastové klávesy (tedy v originále „dumb plastic keys“, což lze vyložit také jako němé - težko říct, který z těchto významů měl autor na mysli) - tak jak je známe z běžných klávesnic bez podsvícení

Revoluce v koncepci

Všech 103 kláves na klávesnici pak má být možné zaměnit – a to i v domácích podmínkách, vzhledem k tomu, že je prý v plánu prodávat výše uvedené klávesy i samostatně.

Musíte uznat, že tady něco nesedí – na to, v jaké fázi by měl tento projekt momentálně ve skutečnosti být, jde o novinku více než revoluční a celou myšlenku a koncepci to mění prakticky od základu.

Díky třem druhům kláves pak mohou být v prodeji různé varianty – na blogu se objevily tři vzorové kombinace, které někoho právě napadly – klasická klávesnice, u které budou mít OLED displeje jen funkční klávesy F1-F12, verze, u níž budou OLED displeje všude s výjimkou numerické části, a konečně třetí verze, u které bude displej všude, včetně kurzorových šipek.

Všechny nedůvěřivce zajisté potěšila po dlouhé době další skutečná fotografie vežičky Kremlu za oknem, na jejímž popředí se skví dvojice nových zaměnitelných kláves usazených na desce s tištěnými spoji (vše naaranžováno tak, že by podobný „prototyp“ dal dohromady snad každý čtenář Živě z toho, co dům dá).

Co víc by si člověk mohl přát, aby tomuto projektu i nadále věříl, že?

Studio Art Lebedev má vystavovat na březnovém CeBITu. Všichni jistě netrpělivě čekáme, zda se s veletrhem objeví něco nového.

Diskuze (39) Další článek: Ke stažení: firewall a nástroj pro 3D animování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,