Ohlasy ze světa: VIA Nano proti Intel Atom

Test dvou úsporných platforem v přímém souboji. Která je výkonnější? Jaká má nejnižší spotřebu? To vše se dozvíte v tomto článku.

Na serverech PC Perspective a HotHardware se objevily první testy dvou úsporných procesorů, a to VIA Nano L2100 a Intel Atom 230, který je nyní hojně používán v malých noteboocích typu Asus Eee PC a podobně.

Procesor VIA Nano L2100 pracuje na frekvenci 1,8 GHz (200×9, fsb 800 MHz), je vyroben 65nm technologií, má 1 MB L2 cache a podporuje MMX, SSE SSE2, SSE3, SSSE3 a také 64bitové instrukce.

via-cpuz1.gif

Intel Atom 230 je vyroben pokročilejší 45nm technologií, pracuje na frekvenci 1,6 GHz (133×12, fsb 533 MHz) a disponuje 512 kB L2 cache. Podpora instrukcí je stejná jako v případě VIA Nano. Navíc podporuje HyperThreading.

intel-cpuz1.gif

Oba procesory byly testovány na referenčních deskách, které samozřejmě patří do kategorie mini-ITX:

VIA Nano:

via03.jpg via05.jpg via06.jpg
via07.jpg via09.jpg via11.jpg

Na základní desce lze nalézt dva sloty pro operační paměti DDR2, čtyři SATA porty a jeden IDE, jeden slot PCI Express ×16 pro přídavnou grafickou kartu (teoretická výhoda oproti desce u Atomu) a další sloty (CompactFlash, mini PCI). Nechybí ani čtyři USB porty, šestikanálový zvukový výstup, VGA výstup z integrované grafické karty VIA Chrome9 HC IGP (DirectX 9), dva ethernet porty a dokonce i sériový port.

Intel Atom:

intel03.jpg intel04.jpg intel05.jpg
intel07.jpg intel08.jpg intel09.jpg

Základní deska Intel D945GCLF má pouze jeden klasický PCI slot, jeden slot pro operační paměť DDR2, dva SATA porty a jeden IDE, jeden ethernet port, šestikanálový zvukový výstup, VGA výstup integrované grafické karty a rovněž sériový port.

Jak je vidět, základní deska pro VIA Nano je mnohem bohatší a lze ji více rozšířit pomocí přídavných karet, což se může někdy hodit.

Test výkonu

Nejprve se podíváme na souhrnný test PCMark Vantage, který testuje téměř všechny součásti systému (přehrávání - HD, MPEG-2, hry - GPU, HDD, CPU MultiThreading, zvuk - enkódování, kryptování a podobně).

v1.png v2.png v3.png
v4.png v5.png v6.png
 

Ve všech testech vyhrál s přehledem procesor (respektive celá platforma včetně integrované grafické karty) VIA 

cine.png krib.png lame.png
v7.png

Spotřeba

Výkon VIA Nano L2100 je vyšší než u Intel Atom 230, důležitá je ale také spotřeba, kterou si můžete prohlédnout zde:

power.png

V klidu mají oba procesory (respektive celá platforma) přibližně stejnou spotřebu, v zátěži je však spotřeba VIA Nano asi o 20 W vyšší. Je ale nutné říci, že v průměru je také VIA Nano rychlejší o 15 % až 20 %. Kdyby se procesor VIA Nano vyráběl 45nm technologií, na rozdíl od současné 65nm, určitě by spotřeba ještě klesla. U Atomu není spotřeba problém v procesoru (ten má TDP 4 W), ale čipové sady.

Platforma VIA Nano nabízí sice vyšší výkon než Intel Atom, ale také o trochu vyšší spotřebu v zátěži. Nabízí větší možnosti rozšíření a více různých portů na základní desce. Určitě se dočkáme různých verzí malých notebooků stejně jako u Intel Atom, a i když vydrží na baterii o něco kratší dobu, poskytnou vyšší výkon, který je občas opravdu potřeba.

Diskuze (10) Další článek: Scrabulous, nejoblíbenější hra pro Facebook, odolala tlaku Hasbra

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,