Ohlasy ze světa: testy 600GB VelociRaptoru

Zahraniční testy nového a výkonného 600GB pevného disku VeliciRaptor od Western Digital. Vyplatí se oproti běžným diskům a co na to SSD?

Společnost Western Digital minulý týden představila osm nových pevných disků do řady VelociRaptor, které se v nové sérii VR200M opět pyšní vyšší rychlostí ploten, než běžné desktopové disky, a i když jejich hlavní výhodou už pomalu zůstává pouze nízká přístupová doba, těší se stále dobré popularitě, především pak u náročnějších pracovních stanic, kde je potřeba nejen dostatek prostoru, ale také výkonu.

V poslední době se sice na trhu stále více objevují dostupné SSD, které poskytují nesrovnatelně lepší výkon v mnoha ohledech, jejich kapacita je však vzhledem k cenám stále nízká, v případě velkých modelů se cena vyšplhá vysoko nad hranici, kterou jsou i náročnější uživatelé ochotni zaplatit.

Western Digital VelociRaptor 600 GB

Nová řada VelociRaptorů VR200M je opět ve znamení 2,5" disků s rychlostí ploten 10 000 otáček za minutu, které jsou však o trochu větší, než běžné notebookové disky. Jejich rozměry jsou 10 × 6,99 × 1,5 cm a právě tloušťka 15 mm neodpovídá standardním 2,5" pevným disků, které jsou kompatibilní s malou hloubkou prostoru pro pevný disk v notebooku.

logo.jpg

K dispozici jsou modely s kapacitou 150 GB (WD1500BLHX, WD1500HLHX), 300 GB (WD3000BLHX, WD3000HLHX), 450 GB (WD4500BLHX, WD4500HLHX) a 600 GB (WD6000BLHX, WD6000HLHX), a stejně jako u starších modelů, jsou za příplatek k dispozici i se speciálním 3,5" chladicím blokem IcePack, který vám bez problému umožní instalaci i do běžné skříně a pozic pro pevné disky.

Největší model s kapacitou 600 GB používá tři 200GB plotny, což je mírnou nevýhodou oproti velkým a moderní diskům, které obsahují 500GB plotny s vyšší hustotou a i přes pomalejší otáčky už poměrně konkurují rychlostí čtení, zápisu a propustností. Nové modely mají větší 32 MB cache a také podporu nejnovějšího rozhraní SATA 6 Gb/s.

wd-velociraptor (1).jpgbottom.jpg

Disky jsou určeny pro náročné nasazení, proto obsahují mnoho technologií proti poškození (například NoTouch ramp load technology) a jejich MTBF (Mean Time Before Failure) je 1,4 milionů hodin. Podobně jako profesionální řada pevných disků Western Digital RE4 s kapacitou 2 TB, disponují dvoujádrovým řadičem a technologiemi TLER (Time-Limited Error Recovery) nebo RAFF (Rotary Acceleration Feed Forward).

Testy

První testy 600GB modelu WD VelociRaptor si můžete celé prohlédnout na serverech TechReport, Anandtech, TomsHardware, HotHardware nebo PC Perspective, my se podíváme na některé vybrané naměřené grafy výkonu v různých programech, mezi kterými nechybí obecný PCMark Vantage, HDTach, HDTune, SYSMark 2007, IOMeter, PCMark05 a další.

22372.png db-virus.gif h2benchw_access_read.png
hdtune-read.gif hdtune-write.gif iometer_workstation.png
 

Jak je vidět, řada VR200M patří mezi nejvýkonnější klasické pevné disky, které však díky stále vyšší hustotě ploten dohání celkový a maximální výkon při čtení a zápisu. VelociRaptory ale stále vynikají především velmi nízkou přístupovou dobou a poradí si také mnohem lépe v zátěži, tedy v případech, když potřebuje přistupovat k disku více procesů zároveň. Při náročném využití si samozřejmě nejlépe vedou SSD s extrémně nízkou přístupovou dobou, jejich cena a kapacity jsou však stále neporovnatelné.

WD VelociRaptor: cena, kapacita, výkon

Pevné disky Western Digital VelociRaptor jsou určeny především pro specifické oblasti a uživatele. Pokud nevyžadujete velké množství prostoru pro data, je určitě lepší zvolit výkonné SSD a jestli potřebujete rychlý disk s větší kapacitou, jako nejvýhodnější volbou budou některé nové pevné disky s 500GB plotnami.

ceny.JPG

Když ale potřebujete zároveň co možná nejvýkonnější disk s dostatečně velkou kapacitou a přiměřenou cenou, která je v případě velkých SSD zatím stále vysoko, jsou nové VelociRaptory jistě dobrou volbou. Cena 600GB modelu je stanovena na 329 USD (přibližně 7 500 Kč s DPH), u menšího 450GB modelu se jedná o 299 USD (přibližně 6 800 Kč s DPH).

Diskuze (2) Další článek: Jak SQL Server předehnal své databázové protivníky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,