Ohlasy ze světa: test čtrnácti 1TB pevných disků

Zahraniční server zveřejnil rozsáhlý test celkem čtrnácti pevných disků s kapacitou 1 TB. Jaký model je nejvýkonnější, a který nejúspornější, to se dozvíte v článku.

Server XbitLabs se rozhodl otestovat 14 pevných disků o kapacitě 1 TB, zastoupeny byly všechny známé značky jako Hitachi (Deskstar 7K1000, 7K1000.B, E7K1000), Samsung (SpinPoint F1 DT, SpinPoint F1 RAID), Seagate (Barracuda 7200.11, SV35.3), či Western Digital (Caviar Green, RE2-GP, RE3, Caviar Black).

Všechny modely mají samozřejmě klasickou velikost 3,5", kompletní přehled včetně základních parametrů si můžete prohlédnout v následující tabulce:

specs.jpg

Z tabulky je patrné, že se jedná o různorodé disky, a to jak z pohledu rychlosti otáček za minutu, tak dle různého počtu ploten a velikosti cache. I když je jasné, že modely s 5 400 otáčkami za minutu nebudou patřit mezi nejrychlejší, lze však u nich očekávat nízkou spotřebu.

Všechny pevné disky byly důkladně otestovány pomocí programů IOMeter, IOMark, FC-Test, PCMark 2004/2005 a PCMark Vantage. Sestava obsahovala základní desku ASUS P5WDG2 WS Pro s dvoujádrovým procesorem Core 2 Duo E2160. Jako operační systém byly zvoleny Windows XP SP2, v případě programu PCMark Vantage však test proběhl na Windows Vista.

Každému disku je věnována samostatná strana s detailními fotkami a podrobnými informacemi.

 p7.jpg p9.jpgp10s.jpg
 

Testy

Jak dopadly výsledky v testovaných programech si můžete prohlédnout zde:

db5.jpg dtr.jpg mt1.jpg
mt8.jpg pc16.jpg ws-o.jpg
 

V každém testu je pořadí různorodé, každému disku sedí něco jiného. Stabilně výkonný je však Western Digital RE3. Pokud si chcete prohlédnout více grafů, stačí zavítat na XbitLabs.

Redaktoři otestovali i celkem neobvyklou, leč běžnou věc v podobě defragmentace. Na každém disku byl vytvořen stejný 32GB oddíl s velmi fragmentovanými soubory. Nejrychleji zvládl tento oddíl defragmentovat opět Western Digital RE3:

defrag.jpg

Spotřeba

Test spotřeby v sobě zahrnuje celkem čtyři různé druhy měření - při zapnutí disku, v klidu, při náhodném a sekvenčním čtení a zápisu.

power2.jpg power3.jpg power5.jpg
 

Ve všech případech se na předních pozicích umístily "zelené" pevné disky Western Digital Caviar Green, všechny mají rychlost ploten 5 400 otáček za minutu.

Nejvýkonnější a nejúspornější

Jako nejrychlejší pevný disk s kapacitou 1 TB byl zaslouženě zvolen Western Digital RE3 (WD1002FBYS), je však potřeba připomenout, že jeho cena je značně vyšší, než u ostatních 1TB pevných disků. Cena tohoto disku na českém trhu se pohybuje kolem 4 300 Kč s DPH, zatímco například oblíbený Samsung SpinPoint F1 lze sehnat již za cenu kolem 2 400 Kč s DPH, takže je na vás, zda si za mírně vyšší výkon připlatíte téměř dvojnásobnou cenu.

Za povšimnutí také stojí cenově přijatelné a výkonné disky Western Digital Caviar Black (WD1001FALS) či Hitachi Deskstar E7K1000 (HDE721010SLA330), které redaktoři doporučují.

Pokud vás zajímá především nízká spotřeba, a oželíte trochu výkonu, vsaďte na "zelený" Western Digital Caviar Green Power (WD10EADS), ten je u nás k dispozici za cenu kolem 2 500 Kč s DPH.

p33.jpg

Diskuze (18) Další článek: Google celosvětově propustí 200 zaměstnanců, krizi odmítá

Témata článku: , , , , , , , , , ,