Ohlasy ze světa: souboj levných SSD

V zahraničním testu se utkaly dva velmi levné SSD, Kingston SSDNow V Series Boot Drive 30 GB a Intel X25-V 40 GB. Jaký vybrat?

Počet výrobců SSD se stále více rozšiřuje, mezi klasické výrobce pevných disků a paměťových modulů se v případě SSD objevují i zcela neznámé značky, alespoň z pohledu úložných zařízení. Ve většině případů se však jedná pouze o přeznačené SSD od největších výrobců, mezi kterými se pochopitelně nachází Intel a jeho 34nm SSD (druhá generace).

Ten na trh konečně uvedl dlouho očekávané a mnohokrát otestované SSD pod názvem X25-V s kapacitou 40 GB. Soupeřem mu je taktéž levný Kingston SSDNow V Series Boot Drive, který tentokrát není složen ze stejných čipů jako u 40 GB modelu, ale používá čipy Toshiba. Oba modely byly otestovány na serveru Anandtech.

Intel X25-V a Kingston SSDNow V Boot Drive

V obou případech znamená označení „V“ - „Value“, jedná se tedy o levné SSD, čemuž odpovídá nejen použití MLC čipů, ale také zatím stále malé kapacity. V případě Intel X25-V se jedná o větší 40 GB prostor (dostupná kapacita 37,3 GB), u Kingston SSDNow V Series Boot Drive 30 GB je po naformátování dostupná kapacita pouze 28 GB. To postačí na instalaci operačního systému Windows 7, aktualizací a pár nejdůležitějších programů.

kingstonbundle.jpg x25-vbundle.jpg

V případě SSD Intel X25-V i Kingston SSDNow V získáte v balení pouze montážní rám pro 3,5" pozice pro pevné disky, pokud si však u Kingstonu mírně připlatíte, dostanete v lepším balení i SATA a napájecí kabel. Mezi nejdůležitější parametry ale samozřejmě patří výkon, redaktoři serveru Anandtech podrobili oba SSD modely standardním testům, ve srovnání tak nechybí celá řada dalších SSD s různými výkony a cenami.

Testy

Zmíněné testy proběhly na počítači se čtyřjádrový procesorem Intel Core i7-965 s frekvencí 3,2 GHz, který byl umístěn na základní desce Intel DX58SO s čipsetem Intel X58. Operačním systémem byly 64bitové Windows 7. Test výkonu se týkal nejen sekvenčního a náhodného čtení a zápisu, ale nechybí ani srovnání v programu PCMark Vantage či speciální testovací metodika Anandtechu.

22058.png 22068.png 22069.png
22070.png 22071.png 22072.png
 

Jak je vidět z grafů, v případě sekvenčního čtení si oba SSD vedou stejně, u sekvenčního zápisu má mírně navrch Kingston. S náhodným zápisem však nastává velký rozdíl a SSD od Intelu ukazuje skutečný náskok ve výkonu, a nejinak je tomu i u náhodného čtení, kde jsou rozdíly taktéž několikanásobné. V obecném HDD testu v programu PCMark Vantage má menší náskok opět SSD X25-V od Intelu, rozdíl už však není tak markantní.

Vyplatí se připlatit

Levnější SSD Kingston SSDNow V Series s kapacitou 30 GB je na našem trhu v prodeji za cenu kolem 2 000 Kč s DPH, výkonnější a větší Intel X25-V s kapacitou 40 GB pak přibližně za 3 000 Kč s DPH. Pokud chcete co nejlevnější SSD, je určitě vhodnou volbou malý 30GB model od Kingstonu, který oproti o třetinu dražšímu SSD Intel X25-V nabídne sice dobrou sekvenční rychlost čtení a zápisu, při náhodném zápisu však ztrácí. V celkovém srovnání výkonu si disky vedou podobně a ceny tak odpovídají podanému výkonu, který je v porovnání s klasickými pevnými disky několikanásobně lepší.

intel-kingston.jpg

Diskuze (10) Další článek: Nejlepší program pro virtuální mechaniku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,