Ohlasy ze světa: Quad SLI v oficiálních testech

Quad SLI: ve čtyřech se to lépe táhne • Levný kompletní vodník nebo výkonný chladič? • 27 čteček v testu

Quad SLI: ve čtyřech se to lépe táhne

Čtyři výkonné grafické čipy, snažící se společně vykreslit co nejvíce snímků za vteřinu ve vaší oblíbené hře. I tak by se dalo jednoduše popsat Quad SLI, neboli zapojení dvou dvoučipových grafických karet GeForce 9800 GX2.

qsli1.jpg

První preview Quad SLI, který se objevil, jsme naťukli už minulý týden, tentokrát se zaměříme na větší množství již oficiálních testů, kterých se na internetu urodilo opravdu dost. Začneme nejnáročnější hrou současnosti, tedy Crysis:

crysis1.jpg crysis2.jpg crysis3.jpg
crysis4.png crysis5.gif crysis6.gif
crysis7.png

Mezi další hry, na kterých proběhlo testování Quad SLI, patří Call of Duty 4, Bioshock, Oblivion, Enemy Territory: Quake Wars, S.T.A.L.K.E.R., World in Conflict, Unreal Tournament 3, Half Life 2: Episode 2, F.E.A.R., Lost Planet: XC, Frontlines: Fuel of War, Ghost Recon: Advanced Warfighter 2, Tomb Raider: Anniversary, Company of Heroes a samozřejmě i 3DMark06.

aaoblivion.png bio1920.gif bio2560.gif
cod21600.gif cod4.png ep2.png
et.png etqw.png pf1280.gif
pf1600.gif stalker.png tra.jpg
ut3.png wic.jpg wic.png

Zajímavé je, že v testech na serveru FiringSquad je někdy rychlejší 3-way SLI než Quad SLI, za což můžou jak výkonnější karty v případě 3-way SLI, tak i ovladače, které nejsou ještě perfektně vyladěné. Výkon je však v každém případě nejlepší na trhu, to ale znamená také nejvyšší spotřebu, takže počítejte s opravdu výkonným a kvalitním zdrojem.

power1.png power2.png power3.png
power4.jpg

Kompletní testy najdete na stránkách AnandTech, HotHardware, FiringSquad, t-break, [H] Enthusiast, Guru3D, DriverHeaven a Legit Reviews.

27 čteček v testu

Paměťové karty se stále zrychlují a dosahují mnohem vyšších rychlostí než dříve. Ač je to pro některé překvapivé zjištění, dnes už platí, že není čtečka jako čtečka. Jako zákazník můžete jen velmi těžko zjistit kvalitu či rychlost té které čtečky, ať už je na krabici napsáno cokoliv. Pomoci s výběrem té pravé vám pomůže test 27 čteček, který se objevil na serveru X-bit labs.

I když se v testu objevilo 27 čteček, konkrétně Apacer Mega Steno AM300, AUDIOLAB 35 in 1, Eurodata 19-in1, Gembird All in 1, HIGHPAQ CR-D001, HIGHPAQ CRM-E002, Pretec e-Disk II, SanDisk Extreme USB, SanDisk ImageMate 12 in 1, SanDisk MicroMate, SanDisk USB, STLab U-233, Transcend TS-RD13R, Transcend M1 (TS-RDM1), Vizo Mirrorbox 32 in 1, 55 in 1 plus, CR 702A/CR 802A, Combo all in 1, Gembird All in 1, Microsonic CR 09, 52 in 1 plus, CR 102, CR 103A a tři „Noname – Made in China“, mnoho z nich používá naprosto totožný čip, takže rychlosti jsou téměř stejné. Přehlednou tabulku i s výpisem používaných čipů si můžete prohlédnout zde:

prehled.jpg

K pořádnému otestování propustnosti je zapotřebí také kvalitních paměťových karet, ty byly zvoleny opravdu kvalitní, pro Compact Flash to byla SanDisk Extreme IV (40 MB/s), pro Secure Digital pak Transcend 150x, v případě SDHC to byla Transcend 150× class 6, MMCplus slot otestoval Apacer 290× a na řadu se dostal i Memory Stick Pro Duo High Speed. Jak už bylo napsáno výše, rychlost čtečky nezáleží na samotné čtečce, ale na čipu, který je uvnitř. Proto se v grafech objevují jednotlivé čipy, pro kontrolu jaký má čtečka čip, se můžete podívat taktéž výše.

Celý test byl proveden na sestavě se základní deskou Albatron PX865PE Pro II, která disponuje jižním můstkem ICH5R. Karty byly ve Windows XP naformátovány na FAT32 a otestovány v programech FC-Test 1.0, FC-Test 2.0 a IOMeter 2003.02.15.

ctecky1.jpg

V některých testech je mnoho čipů stejně rychlých při čtení, v případě zápisu se však objeví značné rozdíly. Pro Compact Flash karty jsou nejlepší volbou čtečky s novým čipem AU6377 (například SanDisk Extreme), ostatní čipy jsou pomalé a často nedokážou využít ani rychlosti karty s rychlostí 45×.

cf.jpg

U Secure Digital si většina čteček vedla dobře, až na ty s čipy AU6362 (s firmware 01.26 a 01.29), IC1210 a ND3260. SanDisk USB je svým výkonem někde uprostřed. V případě SDHC si čtečky vedly také dobře, jen čip AU6362 (firmware 01.29) si s kartou class 6 neporadil a dosahoval nízkých rychlostí. S MMC si nejlépe poradil čip GL819 (firmware 93.21), stejně tak i v případě Memory Stick Pro Duo. 

Levná sada vodního chlazení nebo výkonný chladič?

Na serveru X-bit labs se objevil zajímavý test, který má za úkol odpovědět na sice jednoduchou, ale zároveň rozporuplnou otázku, zda zvolit levný komplet pro chlazení vodou, nebo značkový a výkonný vzduchový chladič.

V případě vodníka se nejedná o žádné „ořezávátko“, ale o značkový komplet Swiftech H2O-220 Compact, který je v prodeji za přibližně 140 USD, což je vzhledem k dobrému kurzu velmi pěkná cena. Protivníkem mu byl výkonný chladič Thermalright SI-128, který se u nás prodává za cenu kolem 1 200 Kč s DPH.

swiftech1.jpg

V bohatém balení naleznete vše potřebné včetně radiátoru (2×120mm), vodního bloku s pumpou Apogee Drive 350, dvou ventilátorů a dalších nezbytných součástí k propojení.

swiftech2.jpg swiftech3.jpg swiftech4.jpg
swiftech5.jpg

Konkrétní údaje o jednotlivých dílech naleznete v této přehledné tabulce:

spec-table.png

Aby se ukázala skutečná síla obou protivníků, byl k testu přizván čtyřjádrový procesor Core 2 Extreme QX9650, který byl přetaktován z původních 3 GHz na frekvenci 4,05 GHz a napájen neuvěřitelnými 1,6125 V (původně 1,25 V).

noise.png temp.png

Jak je vidět, vodník si vedl výborně, a to jak v případě teplot, tak i hluku, kdy byl slyšet jen při použití obou ventilátorů a to ještě při zvýšených otáčkách na hodnotu 2 300 otáček za minutu. Redaktor uznává, že tento set je oproti jiným velmi kvalitní, výkonný a tichý, a svůj výkon neztratí ani při přidání dalšího bloku, například pro grafickou kartu nebo čipset.

h20220compact01uf2.jpg

Diskuze (4) Další článek: Návod: jak zprovoznit službu Xbox Live

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,