Ohlasy ze světa: Phenom II X4 955 ve 22 testech

AMD oficiálně uvedlo nový čtyřjádrový Phenom II X4 955 Black Edition. nejrychlejší procesor pro socket AM3/AM2+. Kromě vyššího výkonu nabízí i nové funkce pro přetaktování.

Na zahraničních serverech se objevily testy nového procesoru od AMD, konkrétně modelu Phenom II X4 955 Black edition. Ten je samozřejmě vyroben 45nm technologií a je určen do nového socketu AM3 a poradí si i ve starším AM2+. Jeho pracovní frekvence je 3,2 GHz, podporuje operační paměti DDR3 i DDR2, L2 cache má velikost 2 MB, L3 pak 8 MB. TDP činí 125 W, a vzhledem k tomu, že se jedná o verzi Black Edition, potěší i odemčený násobič.

Phenom-X4-955-CPU-Z.png

Jak vypadá nová nabídka nejvýkonnějších procesorů od AMD, si můžete prohlédnout na následujícím obrázku:

prehled.png

Testy

Podrobných testů se urodilo opravdu dost, pokud si chcete udělat opravdu objektivní názor, stačí navštívit alespoň několik zdrojů, například Legion Hardware, Club OC, ComputerBase, TrustedReviews, Icrontic, Neoseeker, Overclockers Club, The Tech Report, Benchmark Reviews, Bjorn3d, bit-tech, SilentPcReview, PC Perspective, AMDZone, TechSpot, AnandTech, Guru3D, Tom's Hardware, Hexus, PC Games Hardware, HotHardware, či FiringSquad.

18889.png 18898.png 18912.png
 

Jak je vidět, výkon sice nestačí na nejrychlejší procesory Core i7 od Intelu, ale v některých testech už téměř dohání pomalejší model Core i7 920, který pracuje na frekvenci 2,66 GHz.

Přetaktování a AMD Overdrive 3.0

Pro snadné přetaktování je k dispozici AMD Overdrive 3.0, který umožňuje přímo z Windows měnit frekvenci, napětí, časování pamětí a nově také způsob práce paměťového řadiče pomocí technologie BEMP (Black Edition Memory Profiles). Podobnou technologii můžete znát například od Nvidie (EPP). Díky AMD Overdrive lze nastavit násobič i pro jednotlivá jádra, a to například i v případě spuštění zadaného programu. Jedná se tak v podstatě o podobný systém jako Intel Turbo Boost, ale lze jej přímo ovládat.

A jak je na tom nový Phenom s přetaktováním? Hranice stabilní frekvence je někde kolem 3,7 GHz:

hl2-oc.gif ocspeeds.jpg smartprofile2.jpg
 

Spotřeba

Celková spotřeba kompletní sestavy je s novým procesorem jen o málo vyšší, než se staršími modely, a pohybuje se na úrovni Core 2 Quad Q9550 s frekvencí 2,83 GHz.

18913.png 18914.png

Koncová cena AMD Phenom II 955 Black edition je přibližně 7 000 Kč s DPH, výhodou je především zpětná kompatibilita se starším socketem AM2+, což umožňuje snadný upgrade, bez nutnosti investovat do novější základní desky či pamětí.

Diskuze (6) Další článek: Zprávy Živě: Týdenní souhrn novinek ze světa IT

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,