Ohlasy ze světa: Pentium 4 proti Atomu, který je lepší?

Na zahraničním serveru se objevil zajímavý srovnávací test staré klasiky v podobě procesoru Pentium 4 a nového Intel Atomu. Jak se projeví téměř desetiletý rozdíl?

O slavném procesoru Intel Pentium 4 jste si již mohli přečíst nostalgický článek „Živě T-10: Penitum 4 a sen o vysoké frekvenci“, tentokrát se však díky zahraničnímu testu podíváme na jeho výkon z trochu jiného pohledu. Na serveru Tomshardware se totiž objevil velmi zajímavý test, ve kterém hrají hlavní roli zmíněný procesor Intel Pentium 4 a také nový, moderní a úsporný Intel Atom, který takřka vytvořil zcela nový segment netbooků a levných počítačů.

Intel Pentium 4 a Intel Atom

První 180nm procesor Intel Pentium 4 byl na trh uveden na konci roku 2000, kdy začínal na pracovní frekvenci 1,3 GHz a jeho TDP bylo 52 W. Pozdější modely byly samozřejmě vyrobené pokročilejší technologií a dosáhly hranice až 3,6 GHz s TDP kolem 86 W. V testu se objevil model s jádrem Northwood (55 milionů tranzistorů) na frekvenci 2,2 GHz a 3,2 GHz (HyperThreading).

cpuz-intel-p4-2.2ghz-cpu.png cpuz-intel-p4-HT-3.2ghz-cpu.png

Úsporný procesor Intel Atom už také nepatří mezi nejmladší kusy křemíku, jeden z prvních a nejznámějších modelů – Intel Atom N230 s frekvencí 1,6 GHz a TDP 4 W (přibližně 50 milionů tranzistorů) byl uveden v polovině roku 2008, nový dvoujádrový model Atom D510 s TDP 13 W (včetně integrovaného grafického čipu a paměťového řadiče) a frekvencí 1,66 GHz (176 milionů tranzistorů) byl představen na začátku tohoto roku. Oba úsporné procesory jsou vyrobeny 45nm technologií a jsou samozřejmě taktéž v testu.

,D-X-249333-3.jpg ,E-1-249337-3.jpg ,E-2-249338-3.jpg
 

Testy: mládí proti stáří

Redaktoři otestovali všechny čtyři procesory v programech 3DMark06, 3DMark Vantage, SiSoftware Sandra 2010 Pro, 3DS Max 2010, 7-Zip, Adobe Acrobat 9, Adobe Photoshop CS4, WinRAR 3.92 (x64), WinZip 14, Fritz. Rychlost převodu multimédií pak v programech iTunes 9, Lame, Mainconcept Reference a Handbrake.

Jak testy dopadly, se v rámci vybraných grafů můžete podívat zde:

res_app_3d_studio.png res_app_7-zip.png res_app_mainconcept.pngres_app_photoshop.png res_syn_3dmark_cpu.png res_syn_fritz.png
 

Z testů je vidět, že i přes to, že je dnes Atom obecně považovaný za slabý procesor, v mnoha případech (především díky optimalizacím SSE instrukcí) i jednojádrový model překonává známé Pentium 4 na mnohem vyšší frekvenci. Dvoujádrový Atom D510 se pak velmi často objevuje na prvním místě, i před Pentiem 4 s frekvencí 3,2 GHz a podporou HyperThreading technologie.

Spotřeba a efektivita

Pokročilejší technologie se v případě nových procesorů vyznačuje také stále lepším poměrem spotřeba/výkon, která je u procesorů Intel Atom na vynikající úrovni, alespoň ve srovnání se staršími procesory. Jaká je celková spotřeba jednotlivých systémů v klidu a zátěži se můžete podívat na těchto grafech:

power_psu_idle.png power_psu_load.png

V klidu mají sestavy s procesory Pentium 4 více než dvakrát vyšší spotřebu, v případě zatížení je však rozdíl mnohem markantnější. Při maximálním vytížení se jedná o třikrát až pětkrát vyšší spotřebu, přičemž výkon je v některých případech i menší.

Redaktoři také otestovali celkovou efektivitu výkonu a spotřeby vzhledem k určitým dokončeným úkolům. Větší spotřeba totiž může díky vyššímu výkonu v konečném důsledku znamenat také úsporu, protože procesor zvládne zpracovat úlohu rychleji a dříve tak přejde do úsporného režimu. Vzhledem k tomu, že výkon Pentium 4 je oproti Atomu občas i horší a spotřeba v klidu je více než dvakrát vyšší, není se v případě konečného skóre čemu divit:

power_efficiency_score.png

Efektivní Atom

Výkon starších procesorů Pentium 4 je sice v mnoha případech dostatečný ještě dnes (na běžné kancelářské úkoly a staré hry), jeho spotřeba a tím zmíněná efektivita je však mnohem horší, než u nových procesorů Atom. Dvoujádrové modely nových Atomů navíc poskytují v průměru o trochu vyšší výkon, přičemž spotřeba celého systému se stále drží na nízké hranici kolem 35 W. S nízkou spotřebou samozřejmě souvisí i teplota a nízký hluk, který lze díky pasivnímu chlazení a SSD téměř absolutně odstranit.

new-intel-atom-platform.jpg

Diskuze (32) Další článek: Česká televize spustí do dvou let internetový kanál ČT5

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,