Ohlasy ze světa: nettop Acer Aspire Revo v testech

Nový nettop založený na platformě Nvidia ION je takřka ideálním HTPC. Je to malý a tichý počítač, který zvládne přehrávat i Full HD filmy. Chcete ho?

O uvedení nového nettopu Aspire Revo od společnosti Acer jsme vás již před týdnem informovali v krátké bleskovce. Na zahraničních serverech HotHardware nebo Engadget se však konečně objevily první recenze, takže se podíváme, jak je na tom nový atomový nettop s čipovou sadou Nvidia ION i po stránce výkonu či spotřeby.

press2.jpg

Výbava

Acer Aspire Revo je založen na platformě Nvidia ION, obsahuje procesor Intel Atom 230, 2 GB operační paměti DDR a 160 GB či 250 GB pevný disk s rychlostí 5 400 táček za minutu. Velkou výhodou oproti platformě Intel, byť i v nejnovější verzi GN40, je integrovaný grafický čip GeForce 9400, který zvládne akcelerovat nejen filmy v HD kvalitě, ale také umožní plynulé hraní relativně nových her.

big_acer-aspire-revo-1_1.jpg big_acer-aspire-revo-5_1.jpg revo_box_chips_big.jpg
 

O chlazení se stará jeden malý ventilátor, který je dostatečně tichý i při rychlosti 2 000 otáček za minutu. K dispozici je dostatek konektorů i výstupů, monitor či lépe LCD televizi, můžete připojit pomocí VGA nebo HDMI výstupu, další zařízení pak do šesti USB 2.0 portů (čtyři na zadní straně), případný externí disk pak využije rychlý eSATA port. Nechybí samozřejmě ethernet, čtečka paměťových karet a klasický audio výstup a vstup pro mikrofon.

revo_box_inside.jpg

Výkon

Na serveru HotHardware se objevily v grafech i netbooky Asus N10Jc, Asus Eee PC 1000H, Lenovo Ideapad, a v případě programu PCMark Vantage i platforma VIA Nano L2100:

van_1.png

Program PCMark Vantage otestuje veškeré oblasti, největší rozdíl je vidět především v sekci akcelerace grafiky, kde sice Acer Aspire Revo získal sice pouze dvojnásobný počet bodů, v reálných hrách je však náskok ještě markantnější.

HD video: přehrávat, netrhat

To, že čipová sada Nvidia ION zvládne oproti Intelu bez problému přehrávat i Full HD video v rozlišení 1 920 × 1080, už jistě víte. Platí to však pouze v operačních systémech Windows Vista a Windows 7, kde je k dispozici akcelerace přes EVR (DXVA), což se dá snadno nastavit například v oblíbeném přehrávači Media Player Classic Homecinema Edition. Pokud tedy přehráváte video pomocí EVR, procesor takřka zahálí, zatímco pomocí DX9 renderless se slušně zapotí i u HD videa s rozlišením 720p:

revo_1080p_playback_1.gif revo_720p_playback_wmr9_1.gif

Youtube HD a ti další

Zklamáním je však akcelerace flash videa, která samozřejmě zatím není v ovladačích podporována. Youtube HD je trhané (počítá procesor), stejně tak jiné HD videoservery založené na flash technologii. Nvidia a Adobe sice spolupracují na případné podpoře, dle tvrzení obou táborů však není akcelerace flash videa pomocí grafického jádra tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát.

revo-top-004_1.jpg

Využijte Nvidia ION naplno

Vzhledem k tomu, že grafické čipy Nvidie i řady 9x podporují CUDA, lze Acer Aspire Revo například použít díky aplikaci programu Badaboom i pro rychlý převod videa, enkódování proběhne možná i rychleji, než u výkonného vícejádrového procesoru.

Druhy výstupů jsou sice v programu Badaboom značně omezené, pro běžně používané přístroje však dostačují.

revo-top-006_1.jpg

Spotřeba

Platforma Nvidia ION se ve spotřebě nijak zvláštně neliší od platformy Intel, v klidu nepřekročí 20 W, při plném vytížení zůstane i pod hodnotou 30 W.

power_1.png revo_power_1.gif

Přetaktování? Proč ne

Protože jednojádrový Atom 230 s frekvencí 1,6 GHz zrovna neoplývá závratným výkonem, můžete se alespoň pokusit ho popohnat na vyšší frekvenci. Redaktoři ze serveru Fudzilla provedli přetaktování procesoru pomocí značně omezených možností v biosu až na frekvenci 2 GHz.

revo_atom_fsb166_1.gif

Cena a závěr

Základní verze Acer Aspire Revo je v prodeji za 299 Euro (přibližně 9 000 Kč), což je vzhledem k výbavě, výkonu, spotřebě a samotné velikosti opravdu dobrá cena. Snadné přehrávání HD videí na LCD TV, kterou stačí s Acer Aspire Revo propojit pouze HDMI kabelem (video+5.1 zvuk). Na všech zahraničních serverech hodnotí tento nettop velmi kladně, i když ti náročnější by ocenili o trochu výkonnější dvoujádrový Atom 330, který by byl pro dodávaný operační systém Windows Vista mnohem vhodnější.

Pro snadnou představu o velikosti a rozložení konektorů, si můžete prohlédnout video z Youtube:

Pro vyšší kvalitu přepněte na HD

Diskuze (7) Další článek: Avi2Dvd: Video na DVD lehce a zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,