Ohlasy ze světa: devětkrát preview HD 4870 X2

Známé zahraniční servery měly příležitost osahat si chystané Radeony, od nichž se očekává, že výkonem překonají GeForce GTX 280. Poctivě projdeme, k čemu recenzenti dospěli.
Kapitoly článku

PC Perspective neskrývá nadšení

Redaktoři serveru PCPer.com ve svém preview neskrývají nadšení. Testovalo se na Bioshock, Call of Duty, Crysis a 3DMark Vantage. Nové Radeony prý v těchto titulech deklasují GeForce GTX 280. U všech her autor pozoroval oproti GeForce GTX 280 citelné zlepšení hratelnosti testovaných titulů. Malou záhadou zůstává, jak se takový rozdíl v hratelnosti při průměru 81 vs. 60 snímků v Bioshocku (či chcete-li minimálních 39 vs 41) či u průměrných 115 vs. 85 snímků v Call of Duty 4 vlastně projevuje. Stejně jako jinde ale dodávají, že bude hodně záležet i na tom, jak budou vypadat ovladače a škálování CrossFire v době uvedení.

Hexus.net přešvihl limit

Hexus.net uvádí, že testoval gigabajtovou verzi karty (a s ohledem na to, že výsledky jsou prakticky totožné se dvěma Radeony HD 4870 v CrossFire, tomu tak možná skutečně bylo). Zdá se, že neumějí do čtyř napočítat, neboť krom povolených čtyř titulů (v tomto případě Company of Heroes, Enemy Territory: Quake Wars, Crysis a Lost Planet) nabízejí i výsledky ze 3DMark. Ve zvolených titulech má zejména ve vyšším rozlišení (2 560 × 1 600) nový Radeon převahu, v nižším rozlišením není rozdíl tak markantní.

CoH161.png CoH251.png CoH251_1.png
 


V závěru testu najdete ještě spočtený aktuální poměr výkon/cena (vezmeme-li v úvahu, že se ví jen to, že cena má být zřejmě vyšší než pět set dolarů a testovalo se jen ve čtyřech hrách, je zveřejnění takového údaje velmi odvážné).

Driver Heaven chválí ovladače

Na Driver Heaven nejspíš pro jistotu spočítali, kolik švábů (rozuměj čipů GDDR5) a s jakou velikostí se na kartě vyskytuje a i přes 1 024 MB zobrazených v GPU-Z udávají 1 GB pro každé jádro. Testovalo se v Call Of Duty 4, Half-Life 2, World In Conflict a Crysis. Pro pořádek připomínáme, že v případě XFX GeForce GTX 280 XXX nejde o kartu na referenčních taktech. V článku najdete i měření teplot, u nejž byste neměli zapomenout, že zatím nefunguje PowerPlay a teplota ve 2D je tedy vyšší, než má být u hotových karet. Prakticky nulové přetaktování redaktor přičítá rovněž tomu, že nejde o hotový produkt.

wic1920.jpg wic2560.jpg

hl21920.jpg hl22560.jpg

A jejich závěr? Vypadá to, že ATI/AMD je poprvé za nějaký čas schopno vyvinout na Nvidii tlak i v highendu. Omezená testování dokazují, že karta o nějaký kus překonává GeForce GTX 280. Náskok ale není zcela dominantní. Je zapotřebí vzít v úvahu, že výsledky Radeona záleží na tom, jak lze výkon obou jader využít, zatímco GTX vždy běží naplno. Překvapením jsou ovladače, které jsou v mnohem lepším stavu, než tomu bylo při uvedení HD 3870 X2. S výjimkou Rade Driver Grid bylo možné otestovat všech 11 titulů, které běžně k testování používáme. Jediným zklamáním je tak to, že si na uvedení HD 4870 X2 musíme ještě několik týdnů počkat. Pokud AMD nabídne cenu srovnatelnou s GeForce GTX 280, může jít po dobu několika měsíců o velmi zajímavou koupi.

HardOCP: dvě karty v CrossFireX (a 700 W ve špičce)!

Server HardOCP rovněž srovnával s přetaktovanou BFGTech GeForce GTX 280 OC. Testovalo se pouze v Age of Conan a Crysis. Pro jistotu ještě připomínáme, že tento server používá zvláštní testovací metodiku, při níž porovnává, při jakém nejvyšším nastavení jsou u jednotlivých karet hry hratelné. Srovnání karet ve hrách při stejném nastavení je v grafech s podnadpisem Apples to apples.

A ještě jedna podstatná drobnost – HardOCP mělo hned dvě HD 4870 X2 do CrossFireX.

AOC apples to apples 1.gif AOC apples to apples 2.gif Crysis apples to apples 1.gif
Crysis apples to apples 2.gif Crysis apples to apples 3.gif

Hodnocení autora? Zkušenosti s Radeonem HD 4870 X2 byly fenomenální, zvláště oceňuji možnost zapnout antialiasing při nastavení vysokých detailů v Crysis, díky čemuž si s Radeonem můžete tuto hru užít podobně, jako s přetaktovanou GTX 280. V Age of Conan se pak podařilo z Radeonů vyždímat ještě vyšší výkon, který dovolí nastavení lepších detailů a při rozlišení 1 920 × 1 200 je hratelný i na maximálním nastavení – s 24× CFAA, adaptivním antialiasingem i při nejvyšších detailech. Co se škálování CrossFire týče, nejde o revoluční změnu, ale spíše o evoluci. Na opravdový pokrok, kdy karta nebude vyžadovat dvojnásobek paměti a dokáže ji plnohodnotně sdílet, si musíme ještě nějaký čas počkat.

Techreport důkladně zkoumá, co je pod chladičem

TechReport testoval v Crysis, Half-Life 2 Episode Two, Enemy Territory: Quake Wars a Race Driver GRID. V testu je opět pár přetaktovaných karet, GeForce GTX 280 by ale měla být na referenčních taktech. Všechy hry jsou testovány na třech rozlišeních a nechybí ani grafy se škálováním výkonu. Na rozdíl od Anantechu se zde v GRIDu dvouprocesorovému HD 4870 X2 nedařilo oproti Radeonům HD 4870 v CrossFire či jediné kartě o tolik lépe.

etqw.gif etqw-1680.gif etqw-1920.gif etqw-2560.gif

Neschází ani detailní fotografie můstku a čipů, bohužel možná kvůli přání ze strany AMD a nedostatečným materiálům nejsou stejně jako jinde příliš komentované.

4870X2 pod chladičem.jpg

ExtremeTech testoval 3DMark Vantage, Crysis, World in Confilct a Company of Heroes. Škoda, že se i přes tak malé množství povolených titulů autoři trefují do stejných her.

Závěr jen v rychlosti: Výkon Radeona HD 4870 X2 je na jednu stranu vzrušující a na druhou zklamáním. Výsledky v 3DMarku či Company of Heroes dokazují, že mají tyto karty velký potenciál. Zklamáním je ale výkon ve zbývajících dvou titulech, Crysis a World in Conflict, kde se v nižším rozlišení škálování výkonu prakticky neprojevuje i přesto, že je limit evidentně na straně grafické karty a ani při nižších rozlišeních, jako 1 680 × 1 050 či 1 440 × 900 není možné zapnout antialiasing, což může mít souvislost s tím, proč není Radeon HD 4870 dosud venku. Když ATI vypustí kartu, chtělo by to škálování výkonu s AA/AF od dobrého (50 % či víc při průměrném nastavení) do fantastického (80 % při vysokém nastavení). Zatím to ale vypadá, že to bude fungovat jen u některých aplikací. Má-li se dual-GPU stát pro ATI normou pro high-end, musí na něm opravdu zapracovat.

Legit Reviews předvídá budoucnost

Legit Reviews přidává mezi již zmiňované tituly, jako je 3DMark Vantage, Company of Heroes a Crysis ještě S.T.A.L.K.E.R.

stalker.jpg

Závěr se nese v jiném (až vizionářském) duchu, než na většině ostatních serverů: „Vypadá to, že Radeon HD 4870 bude vynikající karta, daří se jí lépe, než bychom v tomto stádiu čekali. Jakmile ATI doladí ovladače, povolí PowerPlay a udělá nějaké další změny, karta se objeví na trhu a půjde o nejvýkonnější řešení za nižší cenu, než má GeForce GTX 280. Nvidia by se měla těchto karet bát. Slyšeli jsme zmínky o 499 dolarech a je-li to pravda, bude to pěkné. Cena nejlevnější GTX 280 je v současnosti 499 dolarů. Jak k tomu mohlo dojít? Nvidia zjistila informace o plánech na toto preview a před pár dny snížila ceny karet, aby byly lépe konkurenceschopné.

GeForce GTX 260 stála při vypuštění 449 dolarů, GTX 280 pak 649,99 dolarů! Cenový propad o 150 dolarů, tedy 23 % u nové karty během jediného měsíce po uvedení, je nevídaný. Jde-li o výkon, HD 4870 X2 v našich testech překonává i přetaktovanou GTX 280. Díky HD 4870 X2 má AMD na kontě další úspěch a Nvidii se nadále lepí smůla na paty.“

Problémy s Micro-Stutteringem jsou pryč?

Zbývá zmínit ještě jednu záležitost – nešvar multi-GPU řešení, který se výrazně projevoval u Radeonů HD 3870 X2, pro nějž se používá výraz Micro-Stuttering, tedy mikrozadrhávání. O co jde? Při nedokonalé synchronizaci obou GPU dochází k tomu, že se mění prodleva mezi zobrazením jednotlivých snímků.

Při měření klasickými metodikami se ale počítá pouze průměrný počet snímků za vteřinu a dostaneme tím jen onu ideální hodnotu. V reálu to ale vypadá, jako by karta třeba čtyřicetkrát za vteřinu zrychlila a zase zpomalila. Lidské oko je ale na nepravidelnosti citlivé a i když hra dosahuje vysoké průměrné skóre, může výkon karty subjektivně působit jako mnohem nižší. Při hraní to vypadá, jako by karta dosahovala skóre srovnatelné s výkonem při delší z obou prodlev, které se při střídání snímků projevují.

microstuttering.png

Podle prvních ohlasů se ATI dokázala s tímto nešvarem, který byl nejvíc znát u HD 3870 X2, u nové karty úspěšně vypořádat a výsledkem je plynulý běh srovnatelný s jednoprocesorovou kartou. Zmínku o výsledcích při testování Micro Stutteringu najdete ale zatím jen v recenzi na finském Muropaketti, jejímž autorem je Sampsa Kurri, který pod přezdívkou Sampsa zveřejnil výsledky měření na fóru Xtreme Systems.org. Do recenze vše zařadí, jakmile se dočká odpovědi na otázky, které posílal AMD. Autor mírně (o polovinu) přešvihl limit od AMD a zveřejnil výsledky ze 3DMark 06 a Vantage a čtyř her – obligátního Crysis, Assasin’s Creed (u něj je škálování výkonu prakticky nulové), World In Conflict a Race Driver: GRID.

fin X-2008071413341470388.png

Kartu se podařilo i přetaktovat, výsledky ale nejsou oslnivé – jádro se dostalo na 778 MHz a paměti z 900 na 940 MHz. I v tomto případě ale platí, že nejde o finální produkt, navíc jde o jednu z mála referenčních karet, kterou AMD pustilo do světa.

Na závěry je ještě brzo

Vyvozovat definitivní závěry na základě zveřejněných preview by bylo pošetilé, ostatně i z lidí, kteří měli karty v rukou a testovali je, si na to troufl jen málokdo. Že CrossFire může fungovat a funguje víme, ve vzduchu ale visí stále otázka, jak jsou na tom nové Radeony v ostatních hrách, kterých je většina. Dobrým vodítkem pro to, jak si vede ve více titulech, je prý výkon dvojice klasických HD 4870 v CrossFire. Co už by se do uvedení karet nemělo změnit, je druhá největší slabina po nevyrovnaných výkonech multi-GPU řešení – tedy spotřeba při plné zátěži. Jistá ještě není ani cena nových karet.

Co ale víme naprosto jistě je fakt, že se s novými Radeony s čipem RV770 či R700 konečně po necelých dvou letech, kdy maximální výkon grafických karet stagnoval a zlepšovaly se spíše další parametry, oba výrobci snad už definitivně probudili z letargie a čekají nás další souboje, tentokrát už i u nejvýkonnějších karet.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,