Ohlasy ze světa: Detaily a výkon čipsetu Intel P45

ASUS P5Q3 Deluxe s čipsetem Intel P45 • Chladíme procesor pasivně s Cooler Master Hyper Z600 • Hybrid Solar Charger H1000 - energie ze slunce do vašeho zařízení

ASUS P5Q3 Deluxe s čipsetem Intel P45

První základní desky s novým čipsetem Intel P45 budou na trhu ke konci tohoto měsíce či během června, takže není žádným překvapením, že server AnandTech uvedl první test základní desky Asus P5Q3 se zmíněným čipsetem Intel P45.

P5Q3_Deluxe.jpg

Čipset Intel P45 sice oficiálně nepodporuje sběrnici o frekvenci 1 600 MHz jako čipset X48, ale zvládne bez problému i ty nejnovější čtyřjádrové procesory. Samotný čipset podporuje operační paměti DDR3-1333 o maximální kapacitě 8 GB, nebo klasické DDR2 až do frekvence 1 066 MHz a o maximální kapacitě 16 GB. Pro uživatele, kteří tak potřebují velké množství operační paměti, je tento čipset ideální. Samozřejmostí je podpora PCI Express 2.0 (1×16 nebo 2×8), které má tato základní deska celkem tři a jižní můstek ICH10R. Nechybí dva klasické PCI sloty, dva PCI Express ×1, šest SATA 3.0 Gb/s portů, 10 USB 2.0 portů, dva gigabitové ethernet porty, integrovaný HD osmikanálový zvukový čip či případné WiFi-AP@n (až 300 Mb/s).

ICH10_sm.jpg P45_sm.jpg

I když se podle fotografií může zdát, že deska disponuje šestnáctifázovým napájením, jedná se o vylepšené osmifázové, které je podobné jako u ostatních kvalitnějších základních desek. Operační paměti mají třífázové napájení, není tak žádný problém na desce provozovat DDR3 na frekvenci 2 000 MHz. O chlazení se stará kvalitní měděné heatpipe chlazení, které se stará i o jižní můstek.

3Phase_Mem.jpg ASUS_logo_1.jpg
CPU_socket_2.jpg SB_1.jpg

V testu se pro srovnání výkonu objevily také základní desky ASUS Striker II Extreme (Nvidia nForce 790i Ultra), EVGA Nvidia nForce 780i SLI, MSI PN7 Platinum (Nvidia nForce 750i SPP), ASUS P5E3 Premium (Intel X48 Express) a ASUS P5K3 Deluxe (Intel P35 Express). Použity byly procesory Intel Core 2 Duo E8500 (ES) na frekvenci 3,16 GHz a čtyřjádrový Core 2 Extreme QX9770 (ES) na frekvenci 3,2 GHz. Jako operační paměti posloužily OCZ DDR2 PC2-8000 Platinum Extreme Edition a OCZ DDR3 PC3-14400 Platinum Edition. Jako operační systém byly zvoleny Windows Vista x64 SP1.

Nejdříve se podíváme jak dopadl srovnávací test v programu PCMark Vantage, který testuje téměř všechny části systému:

16938.png

Jak je vidět, v celkovém výkonu si vede podobně jako nynější nejlepší čipset od Intelu X48, výborný výkon ale předvádí i čipset Nvidia nForce 790i.

S otestování především grafické části posloužil 3DMark06 a hry Unreal Tournament 3 a Company of Heroes:

16937.png 16945.png 16947.png

Zde je situace poměrně vyrovnaná a rozdíly jsou velmi malé. Nesmíme zapomenout ani na test spotřeby:

16936.png

Čipset Intel P45 má ze všech testovaných čipsetů nejnižší spotřebu, naopak nejvyšší má Nvidia nForce 790i.

Redaktoři se samozřejmě pustili i do možnosti přetaktování, především za účelem zjištění maximální stabilní frekvence sběrnice, a to jak s dvoujádrovým, tak i se čtyřjádrovým procesorem:

CPUZ_E8500_8x500.png CPUZ_QX9650_9x465.png

Jak je vidět, s dvoujádrovým procesorem recenzenti dosáhli stabilní frekvence sběrnice kolem 500 MHz, v případě čtyřjádra se jednalo o 465 MHz. Tyto výsledky jsou velmi slušné a to především s přihlédnutím, že se jedná o předprodukční kousek a BIOS ještě není finální.

Ať už si tedy plánujete pořizovat nový počítač, či jen upgradovat ten stávající, připravované desky s čipsetem Intel P45 poskytují skvělý výkon a nízkou spotřebu, takže pokud chcete kvalitní desku a klidně si připlatíte, určitě zvažujte případnou koupi základní desky s čipsetem Intel P45.

Cooler Master Hyper Z600

Server OverclockersClub uvedl recenzi nového masivního procesorového chladiče Cooler Master Hyper Z600, o kterém jsme vás informovali v bleskovce.

cooler-master-hyper-z600.jpg

Cooler Master Hyper Z600 je určen především pro pasivní chlazení, ale není problém ho osadit až dvěma 120mm ventilátory. Samotný chladič má hmotnost přes jeden kilogram, takže určitě nečekejte jednoduché nacvaknutí do desky. Ze základny do speciálně tvarovaného žebrování ve tvaru X odvádí teplo celkem šest heatpipe trubic.

11.jpg 12.jpg

K testu byl použit dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo E6600 na frekvenci 2,4 GHz a protivníky mu byly chladiče Thermolab Micro Silencer, Thermolab Nano Silencer, Cooler Master TX2, CoolJag Falcon 92-Cu, Thermalright Ultra 120 Extreme a standardně dodávaný boxovaný chladič od Intelu. O pořádné vytížení procesoru se postaral skvělý program OCCT. Všechny testy proběhly v dobře chlazené skříni Cooler Master Cosmos 1000.

Nejdříve se podíváme na test v nepřetaktovaném stavu, a to při žádném a maximálním vytížení:

cm1.jpg cm2.jpg

Neuvěřitelné se stalo skutečností a chladič v klidu dosahoval jen o trochu vyšších teplot, než jaké mají ty nejlepší chladiče s ventilátorem. S boxovaným chladičem Intel, který má navíc ventilátor, měl procesor o téměř 20 stupňů vyšší teplotu. Při zátěži sice teplota stoupla, ale stále byla o přibližně 20 stupňů menší, než v případě box chladiče.

Na řadu přišlo i přetaktování procesoru na frekvenci 3,6 GHz a zvýšení jeho napětí na 1,46 V:

cm3.jpg cm4.jpg

Na silně přetaktovaném dvoujádrovém procesoru sice teplota výrazně stoupla, avšak stále se chladič umístil mnohem lépe než některé chladiče s ventilátorem.

Cooler Master Hyper Z600 si odnáší od redakce skvělé hodnocení se samými kladnými body, jedinou nevýhodou je jeho velikost, která nemusí být „kompatibilní“ se všemi skříněmi a dalšími komponenty.

Hybrid Solar Charger H1000

Na serveru TechWare Labs se objevil velice zajímavý test hybridní nabíječky Hybrid Solar Charger H1000 od společnosti Solio. Toto zařízení v sobě ukrývá samostatnou nabíjecí baterii a disponuje i solárním panelem. Zařízení můžete nabíjet na slunci 10 až 12 hodin a s mírně zataženou oblohou 12 až 48 hodin, nebo pomocí USB z počítače a samozřejmě i z klasické zásuvky.

Pokud vám dojde baterie v mobilním telefonu, MP3 přehrávači, PDA, Bluetooth headsetu, digitální kameře, v GPS nebo například v přenosné herní konzoli, stačí připojit pomocí dodávaných redukcí k této nabíječce a začít dobíjet vaše oblíbené zařízení.

solio_product13.jpg

Nabíječka podporuje opravdu velké množství přístrojů (konektorů), na oficiálních stránkách se můžete podívat na přehled. Redaktoři testovali nabíječku na úplně vybitém iPhonu, který se nabil přibližně na 40 %. Malý problém se vyskytl po připojení k telefonu Motorola Razr, který vypsal na displej „neautorizovaná nabíječka“.

Dle firemního sloganu stačí hodina slunce ke čtrnáctiminutovému hovoru či čtyřicetiminutovému poslechu MP3 přehrávače. I když tyto hodnoty je lepší brát trochu s nadhledem, určitě se jedná o skvělé zařízení, pokud vyrážíte do přírody na delší doby, či do míst, kde není k dispozici elektřina.

Cena Hybrid Solar Charger H1000 je stanovena na 80 USD (přibližně 2 000 Kč s DPH).

media.jpeg

Váš názor Další článek: AMD končí se sponzoringem stáje Ferrari ve Formuli 1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,