Ohlasy ze světa: AMD Phenom II a 31 recenzí

AMD uvedlo nový čtyřjádrový procesor Phenom II, dostatečně objektivní názor na výkon vám jistě poskytne více než třicítka různých testů z celého světa.

Společnost AMD představila nový čtyřjádrový procesor Phenom II, který se od staršího modelu s názvem Phenom liší především v použití pokročilejší technologie výroby, novinek je ale samozřejmě více. AMD Phenom II je vyroben 45nm technologií, tvoří ho celkem 758 miliónů tranzistorů a disponuje 6 MB L3 cache. Konkrétní porovnání se starším modelem naleznete na následujícím obrázku:

cpu-3013.png srovnani.jpg

K dispozici jsou zatím dva modely s označením Phenom II X4 940 (3 GHz) a Phenom II X4 920 (2,8 GHz), přičemž nové číslování je totožné s novými procesory Core i7 od Intelu. To by mohlo některé neznalé zákazníky klamat v domnění, že jsou oba konkurenční procesory se stejným číslováním podobného výkonu. Jak ale uvidíte v testech, jedná se pouze o marketing a výkon není ani zdaleka podobný.

Výhoda nových dvou modelů je především v kompatibilitě, můžete je totiž osadit i do vaší starší základní desky se socketem AM2+ a operačními pamětmi DDR2. Po uvedení nového socketu AM3, který již bude podporovat operační paměti DDR3, však nepočítejte s tím, že budou tyto první modely s AM3 kompatibilní. Objeví se totiž nové modely (stepping) procesorů Phenom II, které již budou s AM3 kompatibilní, stejně tak i se starším AM2+.

models-2.png

Na serveru Anandtech podrobněji rozebírají nejen nové jádro, ale také nabízí různé srovnání ceny za kompletní sestavu, či srovnání cena/výkon. Test obsahuje velkou řadu procesorů a základních desek, přičemž testy proběhly v programech SYSMark 2007, Adobe Photoshop CS4, enkódování videa (DivX, x.264, windows media encoder 9 x64), 3dsmax 9, Cinebench R10, POV-ray, Blender, Excel 2007, Sony Vegas Pro, Sorenson Squeeze, WinRAR, a ve hrách Fallout 3, Left 4 Dead, FarCry 2 a Crysis Warhead. Pro technicky zaměřené čtenáře je k dispozici například i přehled rychlosti odezvy paměťového řadiče v případě L1 či L2 cache. Jak si nové jádro vede ve srovnání se starším na stejné frekvenci si můžete prohlédnout zde:

cfc.jpg oc.jpg

Jak je vidět, zvýšení výkonu na stejné frekvenci je znát, a pohybuje se dle aplikace mezi 3 až 28 %, což je spolu se snížením spotřeby a lepšími možnosti přetaktování určitě dobrý pokrok. Možnosti přetaktování samozřejmě nejsou tak skvělé jako v případě Core 2 Quad či Core i7, u kterých není problém zvýšit frekvenci o více než 1 GHz, ale oproti starším 65nm modelům jsou znatelně lepší.

17962.png 17969.png 17984.png
 

Na X-bitlabs se ke slovu dostal i PCMark Vantage, který obsahuje velkou řadu testů z mnoha reálných oblastí. Naleznete zde také testy Folding@Home, Mathematica 7, Fritz Chess či her Unreal Tournament 3 a World in Conflict.

3dmark-2.png pcmark-0.png wic.png
 

Další testy si můžete prohlédnout na serverech [H] Enthusiast, TweakTown, Guru3D, The Tech Report, Neoseeker, Hexus, Hardware Canucks (přetaktování vzduch/voda/dusík), bit-tech, HotHardware, Tom's Hardware, Elite Bastards, ExtremeTech, PC Games Hardware, Bjorn3d, Legit Reviews, Legion Hardware, Lost Circuits, FiringSquad, DriverHeaven, HardwareZone, t-break, TechSpot, AMDZone, TrustedReviews, ClubOC, Hartware.net, Overclockers Club, Computer Base, PC Perspektive.

033_hd.jpg ep1280.gif chart_system_idle.png
chart_system_load.png paint.jpg sandra-mem-bw.gif
 

Z testů je patrné, že AMD Phenom II na socketu AM2+ zatím vůbec nekonkuruje nejnovějším procesorům Intel Core i7, ale dohnal výkon předchozí generaci Core 2 Quad, ke které má samozřejmě mnohem blíže, a to především výkonem a cenou. AMD tak s Phenom II nebojuje v hi-endu, ale právě v nejprodávanějším mainstreamu, který zajímá nejvíce uživatelů.

Pokud nyní máte základním desku s AM2+ socketem, můžete tak jednoduše a relativně levně zvýšit výkon pomocí výměny procesoru na jeden z těchto novým modelů. Se socketem AM3 a DDR3 pamětmi se očekává ještě mírné zvýšení celkového výkonu, na první testy s novým socketem si však musíme ještě počkat.

03.jpg

Diskuze (44) Další článek: Apple bude dalších pět let používat LCD displeje LG

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,