Ohlašovat či neohlašovat? Neohlašovat!

Pokud jste, stejně jako já, váhali s ohlášením faxmodemu, který by měla připojit za určitý poplatek osoba k tomu zákonem pověřená, teď už neváhejte.
Tento článek vyšel v časopise Computer 21/00, který vyšel 9. listopadu 2000

Marek Šalanda: Pokud jste, stejně jako já, váhali s ohlášením faxmodemu, který by měla připojit za určitý poplatek osoba k tomu zákonem pověřená, teď už neváhejte.

Zprávy z Českého Telecomu byly rozporuplné a nakonec se odkázaly na generální povolení starého zákona, které je však neplatné. Každý nový zákon lze vykládat různým způsobem, takže je třeba jeho výklad upřesnit. Díky naší neodbytnosti se podařilo upřesnit výklad a využití v praxi, proto se již nemusíte obávat neoprávněných požadavků v zákaznických centrech.

Homologovaný faxmodem, tedy faxmodem schválený Českým telekomunikačním úřadem, si můžete připojit sami k jednotné telefonní síti. Podle nového zákona jste pouze povinni toto připojení ohlásit provozovateli veřejné telekomunikační sítě (podle § 44, odstavce 1):

Provozovatel koncového zařízení je na základě smlouvy podle § 37 odst. 4 oprávněn k veřejné telekomunikační síti přímo nebo nepřímo připojovat a ve spojení s ní provozovat koncové zařízení,

  • jehož typ byl Úřadem schválen nebo uznán,
  • které je označeno schvalovací značkou,
  • jehož připojení ohlásil provozovateli veřejné telekomunikační sítě.

Výjimku tvoří pouze zařízení, která slouží pro:

  • úkoly zpravodajských služeb,
  • úkoly Policie České republiky v oblasti bezpečnosti,
  • služby pátrání celního úřadu nebo
  • úkoly ozbrojených sil České republiky.
Vše potvrzuje ve svém prohlášení i Český telekomunikační úřad:

Práva a povinnosti provozovatele koncových zařízení, tzn. podmínky připojení koncových zařízení k veřejné telekomunikační síti upravuje ustanovení § 44 zákona č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů.

Z citovaného ustanovení vyplývá, že provozovatel … (viz citace zákona uvedená výše)

Navíc zákon ani jiné nařízení nestanovuje, jakým způsobem máte koncové zařízení ohlásit provozovateli. Teoreticky tedy můžete svůj modem ohlásit jakýmkoli způsobem, ale obávám se, že Český Telecom bude stále tvrdošíjně lpět na starých zvyklostech. Budete tedy muset vyplnit Ohlašovací list a zanést ho na zákaznické centrum. To potvrdilo tiskové prohlášení Českého Telecomu. Tiskopis se bude nazývat Oznámení o připojení …

Dalším problémem jsou tiskopisy připojené k zakoupeným faxmodemům. Stále mají totiž uvedeny citace ze starého zákona a o jejich neplatnosti mnohdy neví ani distributor faxmodemu. Starý výklad vás tedy nutí stále k tomu, aby faxmodem připojila osoba k tomu způsobilá. Tato forma pseudoúředního sdělení je ale velmi vzdálená platnému zákonu, a proto jí nevěnujte pozornost.

Může však nastat případ, kdy tomuto textu budou věnovat více pozornosti v zákaznickém centru. V tom případě se vyzbrojte trpělivostí a zjistěte, podle kterého zákona a kterého paragrafu trvají na platnosti starého zákona. Podle vyjádření Českého Telecomu však na základě našeho upozornění byla vypracována nová metodika pro ohlašování modemu, a tak byste se měli s problémy setkat jen zřídka.

Milí kolegové, modemáři, rozum tedy nakonec přece jenom zvítězil a teď již nic nebrání tomu, abychom své modemy odtajnili a ohlásili – slovy jednoho nejmenovaného úředníka ČTÚ: „Doneste jim to klidně napsané na pytlíku od mouky.“ Odcházím pro mouku a pak se už konečně ohlásím, tak slibuji.

Plné znění současného zákona o telekomunikacích najdete na www.sagit.cz/_texty/sb00151.htm

Seznam zařízení schválených ČTÚ najdete na www.ctu.cz


Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.

Diskuze (40) Další článek: JVC GR-DVL107 - Technické parametry

Témata článku: , , , , , , ,