Samsung | Ohebný displej

Ohebné displeje jsou tady: Samsung ukázal svůj první tablet, který se složí v telefon

Samsung v rámci úvodní přednášky své vývojářské konference ukázal prototyp zařízení s ohebným displejem. Ačkoli to byla premiéra stále poněkud tajuplná a zařízení jsme zřetelně nemohli vidět celé, výrobce přislíbil, že celé zařízení představí již velmi brzy. Očekává se, že to bude v lednu na veletrhu CES.

Budoucnost je ohýbací

Zařízení má displej s úhlopříčkou 7,3" v rozloženém stavu. Po složení napůl získáte užší přístroj vhodný k ovládání jednou rukou, který má zobrazovací plochu s úhlopříčkou 4,58". Ta však není tvořena částí ohebného displeje, jedná se o druhý displej na vnější straně. Vnitřní hlavní displej se tedy skládá směrem dovnitř.

03.jpg04.jpg05.jpg06.jpg

Hlavní ohebný displej dostal marketingové jméno Infinity Flex Display. Je trochu s podivem, že je v rámci konstrukce prototypu ohýbán uvnitř zařízení, větší kouzlo by spočívalo v ponechání na vnější straně. Ale vyrobit něco takového je po stránce konstrukce velmi problematické. Navíc není ohebný materiál tak odolný jako sklo a pro přenášení jej bude vhodnější schovat. Na druhou stranu vnitřním osazením bude ostřeji lámán při skládání.

Vnější protáhlý 4,58" displej typu AMOLED má poměr stran 21:9 a rozlišení 840 × 1 960 bodů. Vnitřní je rovněž technoligie AMOLED a nabídne rozlišení 1 536 × 2 152 bodů při poměru stran 4,2:3. Krycím materiálem vnitřního displeje pochopitelně není sklo, ale Samsung se chlubí, že vyvinul ohebný materiál, který je na dotek sklu velmi podobný. Vydržet byl měl až statisíce ohnutí.

Na konferenci se více než samotnému zařízení Samsung věnoval softwaru a aplikacím, které pro nové prostředí mohou vznikat. Je to logické. Aby to celé dávalo smysl a zařízení mělo smysl kupovat, musí najít adekvátní využití, tedy přizpůsobené aplikace. Samsung tedy jen letmo ukázal, že přítomní vývojáři nebudou pracovat jen pro nějaké hypotetické zařízení, ale že už takové skutečně existuje.

Prototyp byl nicméně ještě neforemnou cihličkou nebývalé tloušťky, ale možná i to byl záměr a maskování, jako to dělají například i automobilky. Design a vůbec celé zařízení si pak odbude pompézní premiéru na samostatné akci.

Na velkém displeji můžete provozovat aplikaci samostatně v celé velikosti, ale systém umožní displej rozdělit až na tři dlaždice, v rámci kterých mohou běžet aplikace vedle sebe současně.

V Číně ohebný tablet měli o týden dříve

O ohýbacích displejích a z toho vyplývajících mobilních zařízení se mluví už roky, teď už se konečně dostáváme do stádia, kdy se první taková zařízení začnou vyrábět ve velkém. Kromě Samsungu se k tomu chystá i Lenovo, LG a další konkurence včetně Applu. Vzpomenout však musíme u nás neznámou čínskou firmu Royole, která své zařízení s ohebným displejem předvedla už před týdnem.

18.jpg16.jpg 19.jpg
Royale FlexPai si odbyl premiéru týden před Samsungem. Nabízí ohebný displej zvnějšku

Úmysl Royole byl zřejmý - upoutat na sebe pozornost před očekávanou premiérou Samsungu a představit ohebný telefon jako první. To se povedlo, ovšem jen částečně. Firmě Royole patří obdiv za to, že se pustila do zařízení s ohebným displejem zvnějšku, na druhou stranu je to však zařízení velmi neforemné a stále spíše připomíná další z již dříve viděných prototypů.

01.jpg02.jpg03.jpg
Na rozdíl od Samsungu pustil Royale první vzorky svého zařízení mezi přítomné novináře

Royale FlexPai nicméně půjde v představené podobě na trh. Už jsou známy specifikace i cena. Zařízení nabídne připravovaný výkonný čip Snapdragon 8150, 6 GB RAM a 128GB úložiště. Displej bude mít v rozloženém stavu úhlopříčku 7,8" a rozlišení 1 920 × 1 440 bodů, při složení zbude polovina.

Horší je to s tloušťkou. Ačkoli je to v rozloženém stavu jen 7,2mm tenká placka, po složení bude v nejužším místě pochopitelně dvojnásobek. Jenže v místě ohybu vzniká mezi oběma části mezera, a tak se tloušťka přehoupne přes dva centimetry. To už v kapse udělá bouli, nehledě na hmotnost 320 g.

A cena? Přibližně 35 tisíc korun. Zatím však není jasné, kdy vlastně bude zařízení skutečně v prodeji. Ještě nebyl představen ani procesor, který má mít uvnitř.

Diskuze (17) Další článek: Microsoft má už větší příjmy z cloudu než Amazon. Ale počítá do toho i Office 365

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,