Mobility | Odolné sklo

Ohebné displeje budou hezké a odolné. Corning už testuje ohebné sklo

Samsung a Huawei si pohrávají s ohebnými displeji a Corning u toho chce být také. Amerického výrobce z New Yorku proslavilo především odolné sklo Gorilla Glass, které je dnes nedílnou součástí mnoha dotykových telefonů a chytrých hodinek a prodlužuje životnost jejich nejcitlivější části – displeje.

Ačkoliv se Gorilla Glass dramaticky liší třeba od skla, ze kterého byla vyrobena pivní láhev, stále trpí některými klíčovými zákonitostmi materiálové fyziky a stejně jako půllitr ani toto sklo příliš neohnete.

I proto Samsung a Huawei u svých prvních exemplářů používají na displejích pružný polymer. Ten je však mnohem měkčí, dříve se poškrábe a hůře vede světlo. Je tedy velmi pravděpodobné, že majitelé první (a velmi drahé) generace zařízení s ohebným displejem jej také mnohem dříve zničí. To je už holt úděl early-adopterů.

Corning vyvíjí ohebné, a přitom pevné sklo

A teď ta dobrá zpráva. Wired vyzpovídal Johna Bayna z Corningu, podle kterého by si měli zájemci o telefon s ohebným displejem ještě chvíli počkat, časem totiž na trh dorazí i ohebné sklo. Corning už ho roky vyvíjí a úspěšně testuje.

Ostatně podívejte se na animaci níže, která mluví za vše:

Nejedná se o polymer, ale o sklo s tloušťkou 75 mikrometrů (0,07 mm), které lze ohýbat až do poloměru okolo 5 mm. Tyto ohyby by přitom mělo experimentální sklo zvládnout alespoň 200 000×. Výrobci první generace ohebných telefonů u svých polymerů slibují také trvanlivost v řádu stovek tisíc ohybů.

Nové sklo Corningu vzniklo sloučením dvou projektů. Firma už před lety představila prototyp ohebného skla Willow. Samo o sobě ale nemá takovou trvanlivost a pro displeje telefonů není vhodné. Inženýrům se však podařilo skloubit jeho výhody se sklem Gorilla a výsledkem je nová technologie ohebného, a přitom pevného skla Phyllo.

Zdá se tedy, že ohebné displeje mohou mít budoucnost, a to při zachování kvality, na kterou jsme zvyklí.

Diskuze (18) Další článek: Termiti se usadili v Praze. Podívejte se přes internet, co zrovna požírají

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,