Office 2013: dostupnost, ceny a nové mobilní verze

Ve stínu Windows 8 se blíží i další důležitá premiéra Microsoftu – Office 2013. Známe české ceny a dostupnost. Novinkou jsou verze pro Android a iOS.

České zastoupení Microsoftu dnes odhalilo podrobnosti o dostupnosti nové kancelářské sady programů Office 2013. Ta už je k dispozici v betaverzi, kterou jsme vyzkoušeli. Nabídne především nový design, lepší podporu dotyků, větší provázanost s cloudem a možnost nákupu formou předplatného. Souběh s Windows 8 kancelářská sada nestihne, Office 2013 přijde později a běžní čeští zákazníci si ji koupí až v únoru příštího roku.

Word 3.png Excel 02.png
Nový Word a Excel 2013

Klasický software Office pro domácnosti bude dražší

V Česku bude Office 2013 k dispozici pro velké a střední firmy v prosinci 2012, pro domácnosti a malé firmy či organizace v únoru 2013. V průběhu března pak bude dostupná nabídka formou předplatného a přijdou i nové mobilní verze.

Kromě dostupnosti byly představeny i ceny softwaru pro český trh. Oproti stávajícímu ceníku verze 2010 vidíme mírný nárůst cen. Nejvíce se projeví u nejlevnější verze pro domácnosti, kde jedna licence Office 2010 pro jeden počítač aktuálně stojí 2 490 Kč, kdežto Office 2013 vyjde na 3 132 Kč. Drobné zdražení je znát také u licencí pro podnikatele, nebo plné verze Professional (v Office 2013 odpovídající novému označení Standard).

ProduktCena s DPH (bez DPH)Poznámka
Office 2013 pro domácnosti3 132 KčTrvalá nepřenosná licence. Obsahuje Word, Excel, PowerPoint a OneNote.
Office 2013 pro podnikatele6 090 Kč (5 075 Kč bez DPH)Trvalá nepřenosná licence. Obsahuje Word, Excel, PowerPoint, OneNote a Outlook.
Office 2013 pro profesionály12 204 Kč (10 170 Kč bez DPH)Trvalá nepřenosná licence. Obsahuje Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher a Access.
Office Standard 201311 880 Kč (9 990 Kč bez DPH)Multilicenční sada pro střední a velké organizace. Obsahuje Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook a Publisher.
Office Professional Plus 201316 368 Kč (13 640 Kč bez DPH)Multilicenční sada pro střední a velké organizace. Obsahuje Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher, Access, InfoPath a Lync.
Office 365 Professional PlusCena bude oznámena v listopaduPředplatné. Obsahuje Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher, Access, InfoPath a Lync.

Co v nové cenové nabídce nevidíme, jsou licence pro více počítačů. Třeba teď je možné koupit licenci Office 2010 pro tři počítače v domácnosti za 3 490 Kč, u nové verze zatím taková nabídka není a za Office 2013 na třech počítačích by rodina zaplatila 9 396 Kč. Pravděpodobně se Microsoft do podobných nabídek příliš nepohrne a bude propagovat své nové řešení – Office jako předplatné.

Office 2010.jpg
Pro srovnání – aktuální ceník Office 2010

Office jako služba, platíte jednou za rok

Idea Office jako předplatného není vůbec špatná – zaplatíte jednou za rok a dostanete nejnovější verze programů Office pro vaše počítače, k tomu přístup k webovým verzím a místo na dokumenty v cloudu. Máte vždy nejaktuálnější verzi programu a prvotní platba není tak vysoká, jako byste dali za nový software.

Office formou předplatného již Microsoft nabízí v rámci služby Office 365 zaměřenou na firmy, kterou však ve verzi 2013 připravil i pro běžné domácí uživatele. A právě pro domácnosti už byla odhalena i česká cena – 2 244 Kč ročně.

ProduktCena s DPH (bez DPH)Poznámka
Office 365 pro domácnosti2 244 KčPředplatné na 1 rok pro všechny členy domácnosti. Obsahuje aplikace sady Office 2013 pro profesionály, navíc 20 GB dat v úložišti SkyDrive a 60 minut volání přes Skype na pevné a mobilní linky.
Office 365 Small Business PremiumCena bude oznámena v listopaduPředplatné na 1 rok. Obsahuje aplikace sady Office pro profesionály a služby online serverů Exchange, Lync a SharePoint.
Office 365 Midsize BusinessCena bude oznámena v listopaduPředplatné na 1 rok. Obsahuje aplikace sady Office Professional Plus a služby online serverů Exchange, Lync a SharePoint.

Na první pohled zarazí ten rozdíl – 2 244 Kč ročně vůči jednorázové platbě 3 132 Kč za nákup softwaru Office 2013 pro domácnosti je velmi v neprospěch předplatného. Vždyť webové Office jsou bezplatně dostupné na SkyDrive a investice do desktopového softwaru se vrátí za rok a kousek. To však platí jen pro jednu licenci – předplatné je multilicenční a nabízí v ceně i další bonusy.

Za 2 244 Kč ročně dostanete možnost provozu běžných desktopových programů ze sady Office na pět počítačů v domácnosti a pět mobilních zařízení k tomu. K tomu dostanete 20 GB prostoru navíc v úložišti SkyDrive a každý měsíc 60 minut volání ze Skypu na pevné či mobilní linky. „Office 365 pro domácnosti je předplatné pro všechny členy domácnosti pro 5 počítačů PC nebo Mac a 5 tabletů nebo telefonů. Předplatné se může hradit ročně nebo po měsících,“ sdělil nám Petr Bobek, produktový manažer divize Microsoft Office.

Mohlo by vás také zajímat:

Jak dalece bude tato nabídka lákavá pro běžné uživatele můžeme jen hádat. Osobně si myslím, že 20GB úložiště nikdo příliš v souvislosti s Office 2012 neocení a na dokumenty bohatě dostačí bezplatných 7 GB. Kdo by chtěl, může si těch 20 GB koupit za 190 Kč ročně, což je oproti poplatku 2 244 Kč celkem bezbolestná částka. Vzhledem k dostupnosti aplikací pro Skype na chytrých mobilech nemusí být volné minuty k zahození, ale rovněž se dá hádat, že by většina uživatelů tento bonus oželela ve prospěch nižší ceny za samotné Office.

Když vám jde čistě o Office a bonusy nevyužijete, tak je cena docela vysoká. Obzvlášť v kontrastu stávající nabídky licence Office 2010 na tři počítače za 3 490 Kč. Pro více než tři počítače už je ale nabídka předplatného zajímavější a přijde také vhod, pokud máte v domácnosti mix počítačů s Windows a Mac OS. V rámci předplatného můžete využívat software pro obě platformy, při klasickém nákupu byste museli koupit každý program zvlášť.

Kdo koupí teď, dostane Office 2013 zdarma

Zkrátka platí ještě více než dříve, že pozorným počítáním můžete ušetřit. Počet licencí v rámci platby, očekávaná doba využití desktopového programu, měsíční platby, využití bonusů... Do 31. prosince však máte rozmýšlení o dost snadnější. Od 19. října právě až do konce roku bude platit speciální akce, kterou Microsoft nabízí v rámci oslav 20. výročí české pobočky. Při nákupu Office 2010 dostanete odpovídající licenci k Office 2013 zdarma. V platnosti přitom zůstane i ta původní pro Office 2010.

„Nový klientský Office bude k dispozici pro 7 operačních systémů,“ prozradil nám Petr Bobek. A můžeme počítat: verze pro Windows 7/8 x86, pro Windows RT, Mac OS, Windows Phone, Symbian... to už víme, ale co dál? Přece dříve spekulovaný Android a iOS. To nám Petr Bobek potvrdil a dodal: „Office pro mobilní zařízení bude přicházet na trh postupně od března 2013.“

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze (68) Další článek: Acer Iconia W510: Atomový tablet s Windows 8 má nižší cenu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,