Office 2007 beta 2 - ještě lepší než kdy předtím

Microsoft uvolnil druhou betaverzi chystaných Office 2007. Na rozdíl od první betaverze, která nebyla určena pro širokou veřejnost, máte možnost instalaci stáhnout a sami otestovat. A pokud se vám do toho nechce, udělali jsme to za vás.

Instalace

Na rozdíl od předchozí betaverze je Office 2007 beta 2 dostupná všem, stačí pouze na příslušných stránkách vyplnit registrační formulář a produkt stáhnout. Dostanete i vlastní "product key", který je nutné zadat při instalaci.



Product Key obdržíte během registrace

Důležitá otázka se také týká toho, zda chcete provést upgrade vaší stávající verze a nebo nainstalovat betu samostatně. K tomu je nutné zvolit variantu Customize a doladit variantu instalace. Nelze bohužel ponechat původní verzi Outlooku, pokud se rozhodnete nainstalovat Outlook 2007.

 

Můžete se rozhodnout, zda ponecháte původní verzi Office a nebo ji nahradíte betou

Novinky v rozhraní

První betaverzi Office (tehdy ještě pod názvem Office 12) jsme testovali na konci listopadu minulého roku. Pro podrobnější seznámení s novinkami rozhraní si pročtěte recenze u nás na Živě a také na blogu redaktorů Computer Press [1, 2]. V této recenzi se zaměříme spíše na viditelné změny proti první betaverzi.

Nejprve si však přeci jen v krátkosti zopakujme některé změny proti současné verzi Office. Radikální změna vzhledu uživatelského rozhraní je to první, co vás udeří do očí. Základním prvkem je nyní tzv. Ribbon, který vlastně nahrazuje klasické menu. Aktivováním jednotlivých "záložek" se změní obsah daného panelu.  Jednotlivé funkce jsou seskupeny podle svého zaměření a obsah se navíc dynamicky mění podle toho, co právě v dokumentu děláte.

Novinkou v rozhraní je také "live preview". Chcete-li kupříkladu změnit typ písma, stačí označit zvolený text a pouhým procházením položek (typů písma) v ribbonu vidíte okamžitě změny v "ostrém" textu.

Vylepšené jsou i tooltipy, tedy kontextová nápověda, která se zobrazí po najetí na objekt kurzorem myši. Kromě prostého názvu funkce obsahuje i krátký popis.

Podíváte-li se na původní obrázky z listopadové recenze a aktuální verzi Office 2007, došlo k drobné změně ve vzhledu ovládacích prvků. Původní položka File byla nahrazena kulatým tlačítkem s logem Office, obsah tohoto menu zůstal stejný. Také původní "šedý" skin rozhraní je nyní laděn do modré barvy.



Ribbon je základním kamenem nového rozhraní

Standardním písmem Wordu již také není Times New Roman jako v současné verzi Office, ale zbrusu nový font Calibri.



Font Calibri - písmo je zvětšeno na 18 bodů z původních 11

Dostupné edice Office 2007

Následující tabulka ukazuje typy a ceny edicí Office 2007, které by měly být dostupné.

edice složení dostupnost cena (retail/upgrade) v USD
Microsoft Office Enterprise 2007 Excel, Outlook, PowerPoint, Word, Access, InfoPath, Publisher, OneNote, Groove, Communicator, doplňkové nástroje* volume licensing nestanovena
Microsoft Office Professional Plus 2007 Excel, Outlook, PowerPoint, Word, Access, InfoPath, Publisher, Communicator, doplňkové nástroje* volume licensing nestanovena
Microsoft Office Professional 2007 Excel, Outlook, PowerPoint, Word, Access, Publisher, Outlook with Business Contact Manager retail 499/329
Microsoft Office Small Business 2007 Excel, Outlook, PowerPoint, Word, Publisher, Outlook with Business Contact Manager retail 449/279
Microsoft Office Standard 2007 Excel, Outlook, PowerPoint, Word retail 399/239
Microsoft Office Home a Student 2007 Excel, PowerPoint, Word, OneNote retail 149/-
Microsoft Office Basic 2007 Excel, Outlook, Word OEM nestanovena
       
*doplňkové nástroje = Enterprise Content Management, Electronic Forms, Windows Rights Management Services    

Formáty souborů

Nové Office 2007 přinášejí i nový formát souborů, resp. hned dva nové formáty. Novým nativním formátem (a dokonce výchozím pro ukládání) je komprimovaný formát, který poznáte podle koncovky X. Dokumenty Wordu tak budou mít koncovku .DOCX, Excel zase .XLSX a podobně. Pochopitelně máte i nadále možnost ukládat do "klasického" formátu Office 1997-2003, do RTF, HTML a řady dalších běžných formátů z původních Office.

Nový formát je značně úspornější při ukládání souborů, protože používá kompresi ZIP. Pěkné porovnání si můžete přečíst na blogu Redaktoři.cz. Podle naměřených výsledků jsou soubory u nových Office v průměru zhruba o 70 % menší než u Office 2003.

Druhým novým formátem je XPS, tedy jakási odpověď Microsoftu na formát PDF. Právě do formátu PDF je nyní možné rovněž dokumenty ukládat, což ocení jistě řada uživatelů. Asi vás nepřekvapí, že tato betaverze neobsahuje podporu pro formát OpenDocument (ODF) a je ve hvězdách, zda jej kdy vůbec podporovat bude (samozřejmě oficiálně, neoficiální doplněk se již chystá).

Blogování

Psaní blogů je stále oblíbenější a tak Microsoft zareagoval a nově v této betaverzi je dostupná i možnost přímo z Wordu publikovat příspěvky na váš blog.



Blogovat se dá přímo z Wordu

Podporovány jsou zatím systémy MSN Spaces, SharePoint, Blogger a Community Server. Nepřímo (přes API) jsou pak podporovány systémy dasBlog, LiveJournal, TypePad, .Text (zatím není podporován v beta 2, podpora se chystá) a WordPress. V zásadě jde ale "jen" o to, jaké má daný blogovací systém API, takže není vyloučené, že při troše zkoušení se vám podaří rozchodit i váš blogovací systém a doufejme, že do uvedení finální verze zapracuje v této oblasti i Microsoft.

Word

O Wordu už jsme vlastně trochu mluvili, takže již víte, jaké souborové formáty podporuje, že "umí blogovat" a jaké je nové standardní písmo.



Proti první betaverzi je patrno několik kosmetických změn

Na práci s ribbonem je potřeba si chvíli zvykat, ale to je zbytečné opakovat. Kromě již zmiňovaného detailu s kulatým tlačítkem s logem Office místo menu File se zbytek rozhraní od minulé betaverze příliš nezměnil. Posuvník pro změnu velikosti v pravém dolním rohu obrazovky zůstal, nicméně zmizelo roletové menu pro rychlý výběr přednastavených velikostí. Místo toho se zobrazí malé dialogové okno s dalšími možnostmi zvětšení/zmenšení náhledu.



Detailní možnost úpravy velikosti náhledu

Novinkou je také "bezpečnostní panel". Ten vás při prvním spuštění upozorní například na fakt, že z bezpečnostních důvodů jsou zakázána makra, přičemž máte možnost je povolit. Zároveň se také můžete dostat do tzv. Trust Center, tady jakéhosi centra zabezpečení. Zde může provést řadu dalších nastavení, která se týkají nejen maker, ale ActiveX, doplňků a podobně.



Bezpečnostní upozornění přímo v panelu ve Wordu




Trust Center s detailními možnostmi nastavení zabezpečení

Excel

I Excel dostal samozřejmě nový kabát a drobné odlišnosti oproti předchozí betaverzi jsou stejné jako u Wordu. Náhrada menu ribbonem si vzala daň v podobě menšího počtu řádků tabulky, které se při stejném rozlišení a měřítku vejdou na obrazovku.



Méně řádků při stejném rozlišení, to je daň nového rozhraní

Kromě nového ovládání u Excelu na první pohled bez dlouhého zkoumání upoutají nové grafy. Na grafice se Microsoft opravdu vyřádil a na rozdíl od poměrně nevzhledných grafů ze současných Office jsou opravdu velmi pěkné.



Grafy jsou proti těm současným opravdu o třídu výše

Uživatelské rozhraní se snaží všemožně pomáhat uživatelům, takže se poněkud změnil i dialogový box pro vytvoření nového souboru. Procházení mezi šablonami je propracovanější, vidíte propracovanější náhledy šablon a v případě dostupného připojení na Internet jsou zobrazovány rovnou i ty, které jsou dostupné na serverech Microsoftu. Tato vlastnost se pochopitelně netýká jen Excelu, ale celých Office.



Výběr šablony je přehlednější

Outlook

Velmi důležitou součástí Office je zejména ve firemním prostředí Outlook. Jeho "korporátní" funkce jsme v tomto krátkém pohledu na betaverzi bohužel nemohli plně ověřit, ale je zde na první pohled patrno i plno změn pro "domácí" uživatele. Pokud se vám nelíbí nové rozhraní Office, mám pro vás dvě zprávy. Ta první je dobrá. V Outlooku na první pohled není. Ovšem jen na první pohled. Standardní rozhraní hlavního okna bylo zachováno, najdete zde menu a všechny obvyklé položky na svých místech. Ovšem jakmile začnete vytvářet nějaký obsah a otevře se vám nové okno například pro vložení nového úkolu, ribbon je rázem zde.



Rozhraní hlavního okna je standardní



Při vytváření nového úkolu či zprávy se však objeví opět ribbon

Mezi běžné složky s poštou přibyla položka RSS Feeds a jak správně tušíte, umožní vám vložit adresu libovolného RSS zdroje, který pak můžete v prostředí Outlooku sledovat stejně jako běžnou poštu. Samozřejmostí je možnost importovat OPML soubor, pokud již nějakou RSS čtečku používáte.



Nově máte možnost sledovat RSS zdroje



A takto vypadá čtení RSS v akci

Nový Outlook má ještě jednu zajímavou vymoženost, která upoutá na první pohled a tím je tzv. To-Do-Bar. Jedná se o postranní lištu v pravé části hlavního okna, ve které neustále (bez ohledu na to, ve které oblasti Outlooku se zrovna pohybujete) vidíte, kolik máte dnes ještě nesplněných úkolů či schůzek. Rozkliknutím tohoto panelu se pak zobrazí detailnější pohled.

 

Postranní panel s rychlým přehledem úkolů

Další aplikace

O dalších aplikacích již jen velmi stručně. Součástí balíku je pochopitelně i PowerPoint. V něm se zdá ovládání pomocí ribbonu na první pohled nejpraktičtější, ale záleží na individuálních zvycích každého z vás.



PowerPointu nové rozhraní sluší

Nové rozhraní má pochopitelně i Access, i když u něj už si nejsem praktičností jeho použití tak docela jistý.



Access v akci

V minulé betaverzi byly Publisher a InfoPath jedinými aplikacemi z balíku, které neměly nové uživatelské rozhraní a tak mě hodně zajímalo, zda se to změní. Nezměnilo. Těžko soudit, co přesně se změnilo "pod kapotou", ale na první pohled jsou aplikace prakticky stejné jako jejich současné verze.



U Publisheru zůstalo vše při starém



A u InfoPath rovněž

Závěrem

Za tak krátkou dobu nelze činit nějaká hodnocení a proto není tento článek recenzí v pravém slova smyslu. Od první betaverze je vidět jistý krok kupředu v rozhraní, jsou zde patrné drobné změny a jemné "dodělávky". Více práce se však zřejmě udělalo na kódu samotném, tedy na tom, co není na první pohled příliš vidět.

Spouštění jednotlivých aplikací trvá přeci jen o něco déle než u současné verze Office, ale je třeba brát v potaz, že se stále jedná o betaverzi a upřímně řečeno, OpenOffice.org se také nespuštějí zrovna rychlostí blesku. Jakmile je už jednou program spuštěn, práce v novém rozhraní není zdaleka tak pomalá, jak by se mohlo z té přemíry grafiky zdát a rozhraní reaguje prakticky stejně rychle, jako rozhraní současné. Záležet ale bude zřejmě i na vaší konfiguraci (testováno na P4 3 GHz, 512 MB RAM).

Co trošku zamrzí je velikost instalace a tak jen doufám, že to bude u finální verze poněkud jinak. Kompletní instalace si totiž vyžádá téměř 1,5 GB místa na disku. Ne že by při dnešních cenách disků byl nějaký ten gigabajt zas až takový problém, nicméně občas mám dojem, že toho výrobci softwaru poněkud zneužívají.

Celkově působí nová beta poměrně dobrým dojmem. Je vidět pokrok ve stabilitě (během testování ani jedna z aplikací "nespadla"), i když na nějaké objektivnější závěry by to chtělo delší testování. Subjektivně se však zdá, že vývoj směřuje správným směrem. Důležité tedy zejména bude, zda budete akceptovat nový způsob ovládání, na který je třeba si nějaký ten čas zvykat.

Diskuze (242) Další článek: Seznam spouští online videopůjčovnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,