OEM kladivo na malé assemblery počítačů

Tento týden se velmi zpřísnila pravidla prodeje OEM produktů Microsoftu, která staví zejména drobné stavitele počítačů do velmi nepříjemné pozice.
Microsoft prodává své OEM produkty již řadu let, OEM verze jsou výrazně levnější a proti běžnému krabicovému prodeji se odlišují na pohled chybějící pěknou krabičkou a také technickou podporou poskytovanou ze strany dodavatele počítače, nikoli ze strany Microsoftu.

OEM produkty jsou určeny pouze pro prodej s novým počítačem, případně s novým hardwarem. Microsoft nekontroluje prodej OEM produktů u distributorů, pro něho je důležité, že je OEM software uveden na stejné faktuře jako hardware. Místem kontroly je tak až koncový spotřebitel.

Standardně Microsoft dodává distributorům OEM produkty po více kusech – po třech nebo po pěti. Jeden kus OEM operačního systému si podle pravidel můžete koupit pouze s novým hardwarem, OEM aplikaci pak jen a pouze s novým počítačem. Pokud nechcete kupovat software s hardwarem, musíte si jej koupit ve vícekusovém balení, tedy nejméně po třech kusech.

Doposud ale byla tato pravidla vyžadována u hotových produktů, tedy na finální faktuře. Malý assembler, který staví pár počítačů a hledá, kde by ušetřil každou korunu, často koupil tam disk, tam desku, tam systém a jinde zbytek, prostě podle toho, kde mají nejvhodnější ceny. Tedy i systém mohl koupit samostatně a zákazníkovi ve finále uvést systém a případné aplikace na jedné faktuře. Distributor prostě rozbalil vícekusové balení a prodal je jednotlivě. Ne tak nyní.

Tento týden velcí distributoři (např. eD`System, Levi) svorně zpřísnili možnosti prodeje OEM softwaru Microsoftu. K přísnějšímu dodržování metod prodeje OEM softwaru je údajně donutil Microsoft. Sami distributoři si pochopitelně uvědomují, že jim to odradí některé zákazníky; firma žijící z prodeje co největšího množství by logicky omezení dostupnosti produktů zaváděla těžko sama iniciativně. Navíc více firem naráz. Na informační lince Microsoftu vám ale oznámí, že se prodej OEM softwaru určitě nezpřísňoval a tento krok distributorů je nejspíše veden jejich obavou z neprodejnosti Office 2000 po uvedení Office XP.

V současné době není možné koupit jeden OEM systém Windows bez disku či základní desky; co je ale ještě horší, OEM Office nekoupíte samostatně jinak než s hotovým počítačem, tedy ne se všemi nutnými komponentami, ale jen s celou hotovou sestavou od distributora, na což pochopitelně malý sestavovač počítačů nepřistoupí. Navíc může dojít i k situaci, kdy si vyhlédnete konkrétní pevný disk a chcete k němu koupit Windows. Dodávka vašeho pevného disku se opozdí, váš klient na vás tlačí, ale vy nemůžete koupit Windows před tímto diskem, jen společně. Pro úplnost patří uvést, že serverové operační systémy lze prodávat i po jednom kuse.

Zatímco v případě operačního systému je toto zpřísnění ještě udržitelné, Windows jsou přece jen nejčastějším operačním systémem, v případě OEM aplikací typu Office jde již pro malé firmy do tuhého. Pokud po nich bude chtít zákazník nainstalovaný Office, jediným způsobem pro ně bude koupit 3 Office najednou. Musí tak mít vázané prostředky a navíc neví, kdy přijdou další dva zákazníci se stejným požadavkem na Office. Řada těchto drobných výrobců tak nyní i přes své dosavadní sympatie k produktům Microsoftu bude aktivně vyhledávat alternativní řešení aplikací a stanou se z nich propagátoři konkurenčních produktů.

To, že Microsoft nyní přitvrdil prodej OEM softwaru, znamená výrazné ztížení podmínek malých lokálních assemblerů počítačů. Pochopitelně to nijak neohrozí větší výrobce počítačů, kteří „hrnou“ počítače ve větších sériích a naopak je to zvýhodní v boji s touto drobotinou. Ti podobný krok budou jen vítat.

Dřívější metoda nebyla nelegální, koncový zákazník (uživatel) dostal počítač s OEM softwarem uvedeným na jedné faktuře. Nyní však bude tato cesta od distributora přes assemblery ke koncovému zákazníkovi komplikovanější.

Ještě poznámka pro omezení flamewar: podle České obchodní inspekce je prodej OEM softwaru, tedy prodej softwaru vázaný na prodej hardwaru, právně v pořádku a nelze proti němu nic mít.

Diskuze (38) Další článek: Toshiba má barevný displej nové generace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,