Sociální sítě | Evropská unie

Odstranění extremistického obsahu do hodiny. EU plánuje přísnější pravidla pro sociální sítě

Novou striktnější regulaci týkající se odstraňování extremistického a teroristického obsahu ze sociálních sítí plánuje navrhnout Evropská unie. Jak zjistily The Financial Times, velké weby typu YouTube, Facebook nebo Twitter podle ní budou muset tento závadný obsah odstranit do hodiny, jinak jim bude hrozit pokuta. V současnosti se sociální sítě řídí vlastními stanovami.

Evropská unie má novou legislativu navrhnout příští měsíc a vychází z vodítek, které byly poprvé zveřejněny letos v březnu. Ty doporučují, ať je obsah, který může vést k radikalizaci lidí, odstraňován do hodiny od jeho zveřejnění. Brusel tehdy uvedl, že zhodnotí jaká je aktuální situace a podle té navrhne další kroky.

Podle eurokomisaře pro bezpečnost Juliana Kinga je cílem regulace vytvořit stejná pravidla pro všechny sociální sítě a hlavně jistotu, že budou postupovat stejně. Protože v současnosti sice Facebook a další mají pro tento obsah speciální pravidla, ale jde jen o formu samoregulace. Existují navíc případy jako YouTube, kdy odstraňování nejde nejlépe.

Teroristé totiž veřejné sociální sítě k šíření propagandy stále používají. Jak stojí ve studii zveřejněné minulý měsíc neziskovou organizací Counter Extremist Project, jen mezi letošním březnem a červnem nahráli příznivci ISIS na YouTube 1348 videí, které shlédlo 163 391 lidí. Skoro čtvrtina těchto videí na stránce vydržela déle jak dvě hodiny, což je dostatečně dlouho, aby se šířila dále.

Naposledy si EU došlápla na Google:

I proto King tvrdí, že sociální sítě nejednají dostatečně rázně a v odstraňování extremistického obsahu částečně selhávají. Podle The Financial Times to ale není názor celé Evropské komise, část komisařů říká, že samoregulace funguje. Je tu také otázka, zda by přísnější pravidla neomezovala svobodu slova. Bude tak důležité, jak se k návrhu postaví Evropský parlament.

Diskuze (76) Další článek: Vybrali jsme nejlepší textové editory v prohlížeči. Nebo pořád nedáte dopustit na desktopový Word?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,