Odposlechová aféra zatraktivní datové ráje

Pocit všudypřítomného datového sledování ze stran tajných služeb znervózňuje i ty, kteří mají čisté svědomí. Kauza Prism rozpoutala zájem o datové úložiště, na která USA nemůže.

Jak známo, často je dů­ležitější, jak se věci jeví, než jaké jsou dooprav­dy. Například odposlechová aféra Prism zatím vlastně nic neodhalila. Nevíme, v jakém rozsahu americké výzvědné a bezpečnostní složky monito­rují internetový provoz, neví­me, do jaké míry to je ilegální, nevíme, jak aktivně s nimi spo­lupracují velké firmy. Mnozí lidé však cítí, že se definitivně potvrdily jejich obavy: Velký Bratr tě sleduje.

Záludnosti datové globalizace

Když jde o byznys, je třeba respektovat pocity stejně jako ověřená fakta. Pokles důvěry v americké internetové firmy je nevyhnutelný, dokonce ani nezáleží na tom, zda byly v sou­vislosti s Prism výslovně jmeno­vány společnosti jako Google, Facebook, Apple či Microsoft, anebo nebyly – jako třeba Dropbox, Salesforce nebo Twitter. Jde jen o to, zda výkyv rychle odezní, anebo bude dlouhodo­bý a trvalý.

Boundless Informant.png
Boundless Informant je prý mapa toho, koho sleduje americká NSA

Pak je tu právní stránka věci. Český zákon o ochraně osobních údajů stejně jako podobné právní normy mnoha jiných zemí zakazuje (zhruba řečeno) ukládat taková data mimo území Evropské unie. Tedy například v USA. Jestli máte seznam členů turistic­kého oddílu ve formě tabulky na Disku Googlu, porušujete zákon! Zatím se o to doopravdy sta­raly jen velké firmy a veřejná správa – instituce, které si potrpí na předběžnou právní opatrnost. Po Prism to může být jinak. Největší světoví (tedy vesměs američtí) dodavatelé cloudových IT služeb zdů­razňují, že se jejich zákazníci nemusejí starat, kde se data fyzicky nacházejí – jsou v ně­kterém z datacenter rozmís­těných po celé planetě. Tak pružná infrastruktura se nyní může stát nevýhodou.

Datový ráj „NSA free“

Což nás přivání k myšlence důvěryhodných lokalit a dato­vých rájů. Pohotové evropské firmy už začínají zdůrazňovat, že jejich datacentra jsou mimo USA, nebo dokonce přímo „NSA free". Z právního hledis­ka to je velká výhoda a skutečně se může stát základem dobrého byznysu. Když půjdeme trochu dál: třeba takové Švýcarsko je vyhledávanou lokalitou pro dis­krétní uložení peněz, proč by nemohlo plnit stejnou úlohu, pokud jde o data?

A ještě o něco dál: datové ráje již existují, jde o místa se spornými nebo špatně vymahatelnými zákony principi­álně podobná rájům daňovým, bezpečné přístavy pro ty, kdo chtějí být zcela nedosažitelní – z lepších i horších důvodů. Ta­ková místa se mohou nacházet jak ve fyzickém světě, tak čistě jen ve virtuálním. Hlavní proud uživatelů informatiky se o ně zatím nezajímal. To se může změnit.

Důvěryhodným místem typu Švýcarska se Česká republika asi nestane, protože – inu pro­tože není důvěryhodným mís­tem. Zato máme se svou pověs­tí a specifickými dovednostmi slušnou šanci uplatnit se v tom druhém typu byznysu.

Článek dnes vyšel v deníku E15

Diskuze (28) Další článek: Kalifornie zaútočila na Bitcoin. Žádá okamžité ukončení obchodování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,