Odolnější omikron přežívá na plastových površích a kůži déle než předchozí mutace

Japonští vědci při laboratorních testech zjistili, že koronavirus SARS-CoV-2 ve variantě označované jako omikron dokáže na plastových površích a lidské kůži přežívat déle než předcházející mutace. Právě vysoká schopnost zůstat infekční mohla podle nich přispět k tomu, že omikron nahradil původně dominující variantu delta a rychle se rozšířil.

„Analyzovali jsme rozdíly ve stabilitě viru v prostředí mezi původním kmenem SARS-CoV-2 a všemi variantami, které vzbuzují obavy. Na plastových površích a kůži vykazovaly varianty alfa, beta, delta a omikron více než dvojnásobně delší dobu přežití než původní kmen.“ uvedli vědci v abstraktu.

Vydrží déle. Ještě déle

Zatímco varianta delta vydrží na plastovém povrchu až 114 hodin, v případě omikronu je to o celých 70 % déle – konkrétně 193,5 hodin (tj. zhruba osm dní). Na vzorcích kůže z mrtvol byla průměrná doba přežití viru v původní verzi 8,6 hodiny, v případě delty 16,8 hodin a u omikronu je to dokonce 21,1 hodiny.

Naštěstí jsou tu i dobré zprávy: testy ukázaly, že k inaktivaci všech verzí viru stačí 15sekundové působení dezinfekčních prostředků na ruce na bázi alkoholu. Toto zjištění podtrhuje nutnost dodržování zvýšených hygienických opatření – zejména mytí rukou.

Studie názorně ukazuje, jak se schopnosti viru přežít v průběhu času zlepšují. Zatímco původní kmen se dokázal udržet na plastovém povrchu jen 56 hodin, v případě mutace beta to bylo celých 191,3 hodin. Varianta gama, která se nestihla příliš rozšířit, vydržela za těchto podmínek v průměru 59,3 hodin.

Evoluce koronaviru

Koronavirus SARS-CoV-2 se primárně šíří vzduchem v podobě aerosolu. Nákaza skrze kontaminované povrchy není v šíření infekce tak zásadní, jak odborníci původně předpokládali. Například epidemiolog z univerzity La Trobe v Melbourne Hassan Vally označil v minulosti riziko přenosu touto cestou za relativně malé.

V rámci objektivity je vhodné podotknout, že studie týmu z Kjótské prefekturní lékařské univerzity zatím nebyla recenzována, takže její výsledky je nutné brát s jistou rezervou. Zatím byla publikována jen na webu bioRxiv, což je stránka s otevřeným přístupem určená pro publikování preprintů z oblasti biologie.

Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) je varianta omikron, která se aktuálně intenzivně šíří, nyní přítomna ve všech zemích Evropské unie a v posledních týdnech se stala dominantní variantou ve většině členských států včetně Česka.

Diskuze (31) Další článek: BrainChip je malý neuromorfní čip do slotu PCI Express, který dokáže simulovat neurony i synapse

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,