Příslušenství | Unboxing

Odkudkoli se podíváte, co se děje doma. Vyzkoušeli jsme levnou hlídací kameru

  • IP kamera se může hodit, když chcete vzdáleně dohlédnout na domácnost nebo kancelář
  • I levná kamera může dobře fungovat a mít použitelný záznam
  • Od kamery za dva tisíce ale nečekejte pokročilé funkce bezpečnosn

V e-shopech narazíte na hromadu tzv. IP kamer, které se připojí k internetu a umožní vzdálené sledování. Jejich ceny začínají na tisícikoruně a láká to tedy k myšlence, že by se daly využít jako základní způsob kamerového zabezpečení. Vyzkoušel jsme jednu takovou kameru v praxi.

K testu jsem půjčil kameru D-Link DCS-936L, kterou CZC.cz prodává za 2 399 Kč. Ty úplně nejlevnější kamery s cenou pod tisíc korun nemá smysl pořizovat, především kvůli nízkému rozlišení a dalším nedostatkům. Vybraný model od D-Linku je jeden z cenově nejdostupnějších, který nabízí vše potřebné - HD rozlišení, noční vidění, záznam zvuku, detekci pohybu, detekci hluku, záznam do interní paměti a jednoduchou správu přes mobilní aplikaci.

Zajímavé detaily

V popiscích u jednotlivých fotek jsou popsány zajímavé detaily a zjištění z praxe

Dlink kamera (10).JPGDlink kamera (02).JPGDlink kamera (03).JPG Dlink kamera (01).JPG Dlink kamera (04).JPGDlink kamera (05).JPGDlink kamera (06).JPGDlink kamera (07).JPGDlink kamera (08).JPG

Hodil by se ještě okamžitý záznam do cloudu a k dokonalosti dále chybí záložní napájení z akumulátoru nebo vlastní internetové připojení skrze mobilní síť pro případ, že by došlo k odpojení od zdroje elektrické energie či internetu. Ale to už bychom se dostali do ranku drahých bezpečnostních řešení.

Kamera D-Link DCS-936L dobře poslouží například když chcete dohlédnout na domácího mazlíčka během vaší nepřítomnosti, nebo když chcete mít přehled o tom, kdo se pohybuje ve vaší kanceláři, u vašeho pracoviště nebo ve vašem pokoji.

Mobilní aplikace

Mobilní aplikace je k dispozici zdarma a umožní komplexní správu kamery. Spárování je triviální a následné ovládání také. Zamrzí snad jen trochu delší prodlevy.

Dlink kamera (13).pngDlink kamera (14).pngDlink kamera (15).pngDlink kamera (16).png
Dlink kamera (17).pngDlink kamera (18).pngDlink kamera (19).pngDlink kamera (20).png

Ano, může posloužit i jako základní hlídač proti zlodějům, ale myslete na to, že ti mohou odpojit hlavní jistič a pokud nemáte záložní zdroj, kamera bude na nic. Udržíte-li napájení, záznamy při detekci pohybu zůstanou alespoň v paměti, takže můžete získat obrázek zlodějů. Pokud ale kameru neukradnou také...

Kamera jinak funguje dobře. Nabízí zřetelný obraz při dobrých světelných podmínkách, ale i v úplné tmě, kdy snímá v infračerveném spektru. Záznam zvuku je citlivý a zřetelný.

Ukázkové snímky a video z kamery:

Dlink kamera (11).jpgDlink kamera (12).jpg

Na následném videu je vidět, že kamera snímá jakoby nonstop a při detekci (zde zvuku) je start záznamu uložen ještě o několik sekund dříve, než k samotné detekci došlo (ve videu je slyšet notifikace v telefonu). To je velmi užitečné plus. Minusem ale budiž, že se při delších záznamech začne rozjíždět zvuková stopa:

Záznamy se pořizují automaticky po nastavení detekce na pohyb či zvuk. Citlivost si zvolíte podle potřeby a pro sledování pohybu můžete skrze mobilní aplikaci označit jen vybranou část z celkového záběru kamery. Když dojde k aktivaci, kamera začne nahrávat a na mobil okamžitě dojde upozornění.

Z mobilu můžete kameru kdykoli živě sledovat a ručně pořizovat nahrávky. Ty se přitom ukládají přímo do mobilu. Což je výhoda - případné zloděje takto můžete nahrát a záznam vám zůstane, i když kameru objeví.

Zkoušená kamera má mnoho konkurentů, výběr je velmi široký. Dle osobních zkušeností s několika jinými podobnými kamerami jsou schopnosti cenově srovnatelných kamer prakticky identické.

Vyzkoušeli jsme další zajímavé věci:

Diskuze (7) Další článek: Reddit uzavřel přístup ke svému zdrojovému kódu. Bojí se konkurence

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,