Windows 10 | Edge | Aktualizace

Odinstalovali jste nový MS Edge? Pak vám nepůjde nainstalovat květnová kumulativní aktualizace

Součástí květnových aktualizací, jež byly uvolněny v úterý 11. května, je také kumulativní záplata KB5003173. Bohužel v řadě případů končí pokus o její instalaci chybovou hláškou s kódem chyby 0x800f0922, selháním a následným vrácením celého procesu, informuje Windows Latest.

Záplata je určena pro operační systémy Windows 10 ve verzích 2004 a 20H2. Přináší lepší zabezpečení ovladačů Bluetooth, OLE a při provádění základních operací systému Windows. Opravuje také chybu vysokého využití procesoru, kterou v minulosti hlásili někteří uživatelé.

Problémy s instalací KB5003173

Diskuze na serveru Reddit naznačují, že problém se nejčastěji projevuje uživatelům, kteří ze systému odstranili nový prohlížeč MS Edge s jádrem Chromium, aby mohli používat jeho starší verzi. Lze předpokládat, že k odinstalování aplikace použili nekorektní postup, přičemž nebyly správně odstraněny všechny složky.

Od září loňského roku Microsoft na zařízeních s Windows 10 vynucuje instalaci nové verze svého browseru. Uživatelé mohou prohlížeč Edge v případě zájmu odebrat ručně, přičemž neoficiální odinstalátor odstraní všechny související soubory, ale občas zanechá některé prázdné složky.

Při instalaci KB5003173 pak dochází k pokusu o instalaci MS Edge. Když instalační rutina zjistí, že složka Edge na systémové jednotce (tj. typicky C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\) existuje, ale je prázdná, je celý proces ukončen a vrácen zpět. Uživateli se pak zobrazí chybové hlášení.

Jak problém vyřešit?

Jestliže se při instalaci posledních záplat potýkáte s chybou s kódem 0x800f0922, můžete to zkusit vyřešit smazáním složky Edge a následným restartem systému. Poté by již instalace květnové kumulativní záplaty měla proběhnout korektně. Pokud ne, pak skoro jistě zafunguje stažení a instalace poslední verze MS Edge z webových stránek Microsoftu.

Selhání instalace aktualizace systému Windows 10 je vždy doprovázeno chybovou zprávou, nicméně kód chyby se může lišit. Bohužel existují případy, kdy instalace aktualizace KB5003173 selže pokaždé s jinou chybovou hláškou a řešení s mazáním složky ani instalací prohlížeče nefunguje.

Někteří uživatelé vypozorovali, že se aktualizace stáhne a nainstaluje na 73 % a poté selže, často pokaždé s jinou chybovou zprávou. V takovém případě nezbude než vyčkat, zda Microsoft odhalí příčinu tohoto problému a vydá opravu.

Diskuze (8) Další článek: Noční můra Facebooku se stala realitou. 95 % uživatelů iOS má zablokované sledování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,