Odborníci z MIT „zkřížili“ robota a rostlinu

Líbilo by se vám, kdyby vaše pokojové rostliny byly poněkud… mobilnější? Pak vás jistě zaujme Elowan – robot, kterého ve čtvrtek představili výzkumníci z MIT.

Elowan disponuje kruhovou plošinou, na níž lze umístit květináč. Díky systému elektrod a podvozku s koly dokáže odhalovat zdroje světla a následně k nim vyrazit. Nejzajímavější ovšem je, že přitom využívá elektrochemických signálů rostliny.

Je ovšeobecně známo, že rostliny jsou citlivé na prostředí. Dokážou zaznamenávat například změny teploty, osvětlení či gravitace. A tyto změny je podněcují k vysílání elektrochemických signálů mezi jejich tkáněmi a orgány.

Jak ukazuje výše uvedené video, elektrody Elowanu jsou připojené ke stonku a listům a mohou tak inkriminované signály (konkrétně ty, které souvisejí s vnímáním světla) detekovat.

Podle duchovního otce tohoto zařízení, Sareena Harpreeta, trávíme spoustu času přemýšlením o tom, jak pomocí moderních technologií rozšířit schopnosti našich těl – ale nikde není psáno, že lidé v budoucnosti musí být jedinými kyberneticky vylepšenými organismy na Zemi.

„Zrychlení technologického vývoje se musí posunout od humanocentrickému pohledu k holistickému naturocentrickému pohledu. Vytvořil jsem Elowan jako pokus vyprovokovat přemýšlení o tom, co by znamenalo vylepšení rostlin,“ uvedl Harpreet na svém webu.

Diskuze (4) Další článek: Řidiče Tesly ukolébal autopilot, policisté ho zastavili až po 11 kilometrech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,