Odborníci varují: kuřáci jsou možná odolnější proti COVID-19, nelze ale pomíjet další rizika

Koncem dubna jsme informovali o studii francouzské nemocnice, která hledala souvislost mezi onemocněním COVID-19 a kouřením cigaret, respektive nikotinem. Už tehdy jsme studii označili jako kontroverzní a není překvapením, že se proti ní ohradila celá řada odborníků, jak informuje SlashGear.

Poukazují především na nedostatečné ověření laboratorními testy, jež by pozitivní účinek nikotinu potvrzovaly. Na straně druhé upozorňují, že celá řada studií v minulosti prokázala škodlivost kouření pro lidské zdraví. „Některé studie zjistily mezi pacienty COVID-19 nepřiměřeně nízký počet kuřáků. Tyto studie však neposkytly přímé důkazy o tom, že kouření skutečně chrání před COVID-19.

Pomáhá, nebo škodí?

Závěry dotazníkového šetření, provedeného mezi pacienty s pozitivním testem na COVID-19, jsou v ostrém kontrastu s varováním amerického Národního institutu pro zneužívání drog. Ten varoval před konzumací tabáku a marihuany nejen klasickou cestou, ale i takzvaným vapováním s tím, že zvyšuje pravděpodobnost onemocnění a úmrtí na nemoc způsobovanou novým koronavirem.

Informaci o tom, že by nikotin mohl zabraňovat infekci virem SARS-CoV-2, přinesla celá řada médií, včetně odborných periodik. Původní studie však rozhodně netvrdí, že by lidé měli kouřit, aby snížili riziko nákazy. Závěry lze v tomto směru označit jako hypotézu, ale není možné na jejich základě tvrdit, že nikotin zastaví COVID-19 nebo SARS-CoV-2.

Odborníci kritizují především skutečnost, že mnohá média prezentovala kouření tabákových výrobků jako preventivní opatření či ochranu před onemocněním COVID-19. Články pak byly masivně sdíleny uživateli na sociálních sítích, kde zaznamenaly bezmála půl milionu interakcí.

Je to jen hypotéza

Studie, která spustila vlnu překrucování faktů a dezinformací, citovala výsledky původně čínského výzkumu, zabývajícího se klinickými charakteristikami koronavirové epidemie. Následně byla publikována v New England Journal of Medicine, kde byla zveřejněna metrika, naznačující korelaci, ale nikoli příčinnou souvislost.

Nefrolog Ankit Patel kritizuje fakt, že článek sice konstatuje, že jen 12,6 % čínských pacientů s onemocněním COVID-19 byli aktivní kuřáci, avšak nezmiňuje jejich vyšší smrtnost. V tomto ohledu pak kouření vychází jako rizikový faktor. Již samotný proces konzumace, během kterého dochází ke kontaktu prstů ruky s obličejem, je sám o sobě značně nebezpečný.

Soubor citací a komentářů lékařských odborníků je zveřejněn v článku Health Feedback, který důrazně varuje před závěrem, podle kterého by kouření mohlo zabránit nebo snížit riziko nákazy. Profesor Josef Penninger z University of British Columbia v něm konstatuje:

„Je to zajímavá korelace, která byla zaznamenána i v dříve publikovaných datech z Číny. Pokud vím, neexistují ale žádné důkazy. Jiná data ukazují, že kouření indukuje vylučování angiotenzinu, což může vést ke zhoršení průběhu onemocnění. Pokud je to pravda, měli bychom lépe pochopit mechanismy, než začneme podporovat myšlenku, že kouření je dobré proti COVID-19.“

Koronavirus online

Diskuze (9) Další článek: Košík.cz začal rozvážet potraviny po celé republice, někde má však jen omezenou nabídku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,