Odborníci ošálili systémy identifikace tváře vytištěnou 3D maskou. Prošli i letištní kontrolou

Odborníci ze společnosti Kneron oklamali pomocí vytištěné 3D masky s obličejem jiné osoby řadu systémů pro rozpoznávání tváře. Tato biometrická technika se přitom stává stále populárnějším nástrojem zabezpečení – používá se například ke sledování osob, vstupujících do objektu, odemykání zařízení či odbavení cestujících.

Chris Gledhill minulý týden oznámil, že odborníci z firmy Kneron úspěšně oklamali systémy rozpoznávání obličeje na hraničních přechodech, v platebních aplikacích a na letištích tím, že si nasadili vytištěné masky tváří jiných lidí. Podrobnosti přinesl server Business Insider.

Nedostatečné zabezpečení

Na letištích jsou systémy rozpoznávání obličeje vítány s otevřenou náručí, protože zkracují čekací dobu. Rychlá identifikace cestujících naskenováním tváří a porovnáním s jejich pasovými fotografiemi umožnila pohodlné a efektivní odbavení.

Jak se ale ukazuje, tento způsob zabezpečení není ani zdaleka tak dokonalý, jak bychom se mohli domnívat. V Kneronu se rozhodli tyto technologie vyzkoušet a nechali identifikačními systémy procházet lidi s různými vytištěnými maskami. Ukázalo se, že masky byly schopny systémy rozpoznávání tváře oklamat.

Klepněte pro větší obrázek 
Masky byly schopny oklamat systémy rozpoznávání tváře

Během experimentů se povedlo ošálit například čínské platební systémy AliPay a WeChat, systém rozpoznávání obličeje na nádraží a hraničním přechodu v Číně. Podobný systém na letišti Schipol v nizozemském Amsterodamu se dokonce povedlo oklamat pouhou fotografií tváře jiné osoby. Vše se pochopitelně odehrávalo s vědomím bezpečnostních pracovníků daných institucí.

Jde to i lépe

Na jedné straně je znepokojující, že biometrickou technologii lze oklamat vytištěnou maskou, avšak nutno poznamenat, že to neplatí vždy. Některé systémy rozpoznávání obličeje jsou samozřejmě lepší než jiné. Například na rozpoznávání tváře pomocí Face ID na iPhonu X či na technologii používanou v některých zařízeních Huawei tento způsob nefungoval.

Generální ředitel společnosti Kneron Albert Liu k tomu kriticky uvedl: „Technologie, která dokáže vyřešit tyto problémy, je k dispozici, ale firmy ji nezlepšily. Používají zjednodušení na úkor bezpečnosti.“ Dodal, že za nedostatečnou úroveň zabezpečení jsou zodpovědní poskytovatelé těchto technologií.

Není to poprvé, kdy se objevují obavy ohledně přesnosti technologie rozpoznávání obličeje. V srpnu americká Unie pro občanské svobody oznámila, že takový systém mylně identifikoval 26 kalifornských zákonodárců, především barevné pleti. Další zpráva z Velké Británie tvrdí, že policejní systém rozpoznávání obličeje vykazuje chybovost až 81 %.

Diskuze (13) Další článek: V aplikaci WhatsApp byla díra, která dokázala odstavit skupiny. Hrozilo zneužití

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,