Odborníci na umělou inteligenci vášnivě kritizují filmy o Terminátorech

Do kin právě v těchto dnech přichází očekávaný snímek Terminátor: Temný osud. Mnozí odborníci na umělou inteligenci by ovšem nejspíš byli nejraději, kdyby vůbec nevznikl.

Podle jejich názoru totiž v lidech může vyvolat iracionální strach z AI – asi podobně, jako se to kdysi podařilo legendárním Čelistem v souvislosti s koupáním v moři.

„Filmy vykreslují obrázek, který opravdu není v souladu se současným chápáním toho, jak jsou dnes – a v dohledné budoucnosti – AI systémy budovány,“ postěžoval si známý počítačový expert Yoshua Bengio během rozhovoru pro BBC News.

Soudný den prý zatím nehrozí

Dnešní systémy jsou vysoce specializované, přičemž vědci často navrhují AI tak, aby vynikala pouze v jednom úkolu (například v hraní nějaké deskové hry). K vytvoření AI na úrovni Terminátorů, která by se mohla vymknout naší kontrole, jsme se dosud ani nepřiblížili.

Bengio navíc upozornil, že vyvinutí takových superinteligentních systémů může bránit celá řada „fundamentálních překážek“.

To ovšem neznamená, že bychom tuto problematiku měli bagatelizovat. „AI nám již pomáhá ničit naše demokracie a korumpovat naše ekonomiky a právní státy“ varovala Joanna Bryson z University of Bath a dodala, že je dobré snažit se lidi přimět k přemýšlení o slabinách autonomních zbraňových systémů.

Titulní foto: Insomnia Cured Here, CC BY-SA 2.0

Diskuze (27) Další článek: Hoax, lež, nebo pravda? 6 webů, které pomohou s jejich rozlišením

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,