Od října budou v České republice internetové terminály

Známe to zatím jen z ciziny, ale už to jde i k nám. Od října budou ve velkých městech nejen telefonní budky, ale i internetové kiosky.
Kanadská firma King products vyhrála zakázku Českého Telecomu na dodávku internetových kiosků do České republiky. Dodávka bude zahrnovat jak internetové kiosky, tak také placené internetové telefony. Pro správu sítě byla zvolena vlastní technologie Kingnet, která bude integrována do systému tradičních placených telefonů.

V České republice distribuuje produkty firmy King product firma Ascom Praha, která bude mít také na starosti podporu těchto zařízení. Tisková zpráva neuvádí počet instalovaných zařízení a jejich umístění, vzhledem k víkendu se nám také nepodařilo kontaktovat zástupce zúčastněných firem a tento údaj upřesnit.

 Vlevo Plynth, vpravo M200

Na co se tedy budeme moci od října těšit? Instalovány budou zařízení Plynth a M200. Plynth je typicky interiérový kiosek, se kterým bychom se mohli setkávat třeba na úřadech. Díky 12palcovému dotykovému LCD displeji se jedná o štíhlý kousek, který nezabírá mnoho místa. Neobsahuje funkce pro placení přístupu, takže se bude využívat tam, kde je stálé připojení k Internetu. V případě M200 byla elegance obětována odolnosti. Pancéřované provedení obsahuje totožnou hardwarovou výbavu (AMD K6-2 400 MHz, 64 MB RAM, 8,4 GB disk, Windows NT 4.0) jen nemá interní síťovou kartu a na Internet se připojuje přes tradiční linku. Navíc se dá použít také jako normální kartový telefon. M200 tak budeme vídat vedle normální kartových telefonních automatů. Logicky se nedá předpokládat, že by toto surfování po Internetu z budky bylo laciné, zřejmě nadále bude vhodnější v případě nouze zalézt do internetové kavárny, ale zcela jistě si dokáži představit situaci, kdy nepohrdnu internetovou budkou a například si zkontroluji došlou poštu.

Vzhledem k říjnovému plánovanému uvedení do provozu se na Invexu máme jistě na co těšit.

Diskuze (43) Další článek: Přehled významných vzdělávacích portálů

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,