Od každého trochu

27. listopadu 1999
Týden v Doupěti SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Strohé elektronické napodobeniny knih jsou dnes již minulostí. Pokud opravdu chcete zaujmout uživatele-čtenáře, musíte přijít s něčím navíc. Firma Jimaz takto poměrně úspěšně přeložila a lokalizovala několik titulů.
Marek Šalanda: Strohé elektronické napodobeniny knih jsou dnes již minulostí. Pokud opravdu chcete zaujmout uživatele-čtenáře, musíte přijít s něčím navíc. A to právě multimediální zpracování dat umožňuje. Bohužel české prostředí není právě živnou půdou pro větší a propracovanější projekty. Nezaplatí se. S naprostou většinou titulů se tedy setkáváme jako s lokalizacemi, které jsou více či méně zdařilé. Firma Jimaz takto poměrně úspěšně přeložila a lokalizovala několik titulů.

Za hranicí stínu
Dobývání vesmíru se stalo mediálně velmi zajímavou oblastí. I elektronická verze jeho historie to dává znát. Podrobnému zpracování kosmických letů nechybí přehlednost a stručnost. Tedy žádné zdlouhavé reportáže, ale fakta, která na sebe navazují a přinášejí tak uživateli servis protkaný hypertextovými odkazy. Na těch mi však poněkud vadilo, že jsem se při návratu zpět nevracel na stejné místo ve videosekvencích, ale ty vždy začínaly znovu od začátku.

Zvukově podbarvené hlasové výstupy vás seznámí téměř se vším, co souvisí s lety do vesmíru. Jednotlivé stránky lze tisknout, ale to je již stejně jako možnost návratu zpět v oblasti výukových multimédií standardem.

Nalaďte si svůj den
Milovníky a příznivce klasické a vážné hudby potěší dobře připravený multimediální přehled významných skladatelů (obsahuje jich 60) a ukázky jejich tvorby (200 hudebních děl). Ty jsou doprovázeny textovým popisem a některé i videozáznamem hrajícího orchestru. Informace o jednotlivých skladatelích obsahují nejen jejich stručný životopis, ale i seznam skladeb, které je možné automaticky třídit. Škoda jen, že se, byť výjimečně, setkáte jen s jejich číselným výčtem.

Ve speciální nabídce je možné třídit všechny skladby podle jejich určení a období vzniku. Získáte tak mj. přehled o skladbách z období klasicismu, romantismu apod. Příjemně a přehledně je zpracovaná i časová osa s jednotlivými autory, která vám umožní zodpovědět si na otázky kdo, kdy, před kým apod. Navíc se setkáte i se slovníčkem s pojmy z hudební nauky a historie.

Drink o páté
Nemusíte právě hledat bar, abyste si mohli dát třeba takové Zombie. Pokud vlastníte Koktejly, dozvíte se, jak takový nápoj připravit, jak ho podávat a co byste k němu mohli přichystat za jídlo. V přípravě vám pomůže nejen text, ale i ukázky přípravy každého nápoje. Doma si pak můžete otevřít malý bar a až opět přijdete k sobě, zkuste si malý testík vědomostí z oblasti koktejlů. Pravda, právě testík a historie koktejlů jsou poněkud slaběji připraveny. Také grafické zpracování a nepřehledné prostředí jsou vizitkou levného produktu. Pokud však hledáte multimediální kuchařku pro přípravu nejrůznějších nápojů a některých jídel, jsou Koktejly titulem, který si zaslouží alespoň pozornost.
multimediální cédéčka
Dobývání vesmíru, Vážná hudba, Koktejly
Zdroj: JIMAZ, s. r. o., Praha
Telefon: (02) 33 37 23 01
Cena: Dobývání vesmíru
990 Kč vč. DPH
Vážná hudba
790 Kč vč. DPH
Koktejly
390 Kč vč. DPH
Parametry: CD-ROM, programy spustitelné pod Windows
Zdroj: Computer 21/99
Váš názor Další článek: Týden v Doupěti

Témata článku: , , , , , , , , ,