Od Antarktidy se odlomil obrovský ledovec – je bezmála třikrát větší než Praha

Od Bruntova šelfového ledovce v Antarktidě se oddělil obrovský kus ledu. Podle vědců z British Antarctic Survey (BAS) je přibližně 150 metrů tlustý a jeho plocha je 1270 kilometrů čtverečních. Odlomení ledovce zaznamenali výzkumníci při přeletu nad oblastí.

Odborníci sledovali v posledním desetiletí v plovoucím ledovém šelfu vznik tří významných trhlin. Varovné příznaky začaly loni v listopadu, kdy se objevila nová propast nazvaná North Rift, která se postupně rozšiřovala k další velké trhlině, nacházející se zhruba 35 kilometrů na severovýchod.

Odlomený ledovec

V průběhu ledna tohoto roku se trhlina dále zvětšovala rychlostí kolem jednoho kilometru denně. 26. února pak došlo v rozpětí několika hodin k podstatně rychlejšímu rozšíření, které způsobilo odlomení ledovce. Dle Evropské kosmické agentury se jedná o největší událost tohoto typu v oblasti Bruntova šelfového ledovce přinejmenším od roku 1971.

Ředitelka BAS Jane Francis v tiskové zprávě vysvětlila, že výzkumná organizace tento okamžik dlouho očekávala. „Naše týmy jsou již roky připraveny na odlomení ledovce z Bruntova šelfového ledovce. Monitorujeme šelf každý den pomocí automatizované sítě přesných přístrojů GPS, které obklopují stanici, a měří, jak se šelf deformuje a pohybuje.“

Ačkoli odlamování ledovců bývá často spojováno s probíhajícími klimatickými změnami, nemusí se jednat o jediný ani zásadní důvod. Jde o běžnou fázi životního cyklu ledového šelfu. Ten postupně roste, dokud není příliš velký a těžký – pak se odlomí a celý proces začne znovu. Aktuálně neexistují žádné důkazy, které by spojovaly odlamování ledovců s dopady klimatických změn.

Vědci jsou v bezpečí

Událost neměla žádný vliv na nedalekou vědeckou základnu Halley Research Station, neboť ta byla před čtyřmi lety přesunuta směrem do vnitrozemí. To se ve světle aktuálních událostí jeví jako velice moudré rozhodnutí.

Klepněte pro větší obrázek 
Pozice vědecké stanice v Antarktidě

„Naším úkolem je nyní pečlivě sledovat situaci a posoudit případný dopad odlomení na zbývající ledový šelf. Neustále kontrolujeme pohotovostní plány, abychom zajistili bezpečnost našich zaměstnanců, chránili naši výzkumnou stanici a prováděli vědecký výzkum.“ dodává Francis.

Ačkoli se jedná o kus ledu těžko představitelné velikosti, nejde ani zdaleka o rekordmana. Největší ledovec se odlomil od antarktického Larsenova šelfového ledovce v roce 2017. Jeho plocha byla 5800 kilometrů čtverečních a nedávno hrozil srážkou s ostrovem Jižní Georgie v Jižním Atlantském oceánu.

Diskuze (3) Další článek: Karton umřel. Google přestal prodávat VR brýle Cardboard, jejich odkaz ale pokračuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,