OCZ Vertex 4: nový model rychlého SSD v testech

OCZ uvedlo nový model SSD do řady Vertex. Čtvrtá generace nabízí nový řadič, dobrý poměr ceny a výkonu i pětiletou záruku.

Společnost OCZ si nedělal příliš dobré jméno s SSD, které byly založeny na výkonném řadiči SandForce. Problémy se ale nevyhnuly ani Intelu, který si však s dalšími modely již dal větší pozor a zaměřil se na vyladění firmwarů a odstraňování chyb.

Po dlouhém čekání ale společnost OCZ koupila za 32 milionů dolarů výrobce Indilinx, který stojí za vývojem stejnojmenného řadiče pro NAND flash čipy. Nový model Vertex 4 je tak již postaven na „vlastním“ řadiči, který je navíc v nejnovější druhé verzi. Souboj proti modelům se SandForce tak může oficiálně začít.

OCZ Vertex 4 s řadičem Indilinx Everest 2

Řada Vertex 4 od OCZ nyní zahrnuje tři kapacity – 128 GB, 256 GB a 512 GB. Všechny modely používají 25nm MLC NAND flash čipy, rozhraní SATA 6 Gb/s a samozřejmostí jsou 2,5″ rozměry (konkrétně 99,8 × 69,63 × 9,3 mm). Hlavní novinkou je použitý řadič Indilinx Everest 2, který je tvořen dvoujádrovým čipem ARM a chlubí se především vyšším výkonem.

66FKpZBFL-pS8qeR6Awd.jpg
OCZ Vertex 4 s řadičem Indilinx Everest 2

OCZ prezentuje i vlastní srovnání se starší generací Vertex 3, všechny verze mají sekvenční čtení až rychlostí 535 MB/s, u zápisu jsou však již rozdíly v rychlosti dle kapacit. Nejmenší 128GB model má rychlost zápisu maximálně 200 MB/s, 256GB verze výrazně lepších 380 MB/s a největší model s kapacitou 512 GB pak 475 MB/s.

1.JPG 
Srovnání SSD Vertex a Octane od OCZ (Zdroj: Anandtech)

Dle oficiálních stránek mají SSD spotřebu v klidu kolem 1,3 W, při zatížení pak 2,5 W. V balení se nachází i 3,5″ box pro připevnění do běžné pozice pro pevné disky.

66FKpZtk1-YJqpHV1X6U.jpg money2.jpg
OCZ Vertex 4 je k dispozici v kapacitách 128 GB, 256 GB a 512 GB
 

V případě hodnot IOPS se všechny SSD Vertex 4 pyšní podobným výkonem – 90 000 IOPS při čtení a 85 000 IOPS při zápisu.

Indilinx-Everest-Block-Diagram.jpg ndurance.jpg
Technologie řadiče Indilinx Everest 2

V oblasti podpory technologií nechybí SMART, hardwarové šifrování AES 256bit, TRIM, nDurance 2.0 (Reduced Write Amplification without Compression, Advanced Multi-Level ECC, Adaptive NAND Flash Management) a další. OCZ na tyto SSD poskytuje záruku pět let. Bližší informace naleznete v produktovém PDF.

Testy ze světa

SSD Vertex 4 otestovaly zahraniční servery TechReport, TweakTown, PCPer, KitGuru, Hardware Canucks nebo Anandtech. Každý server používá různé konfigurace testů, kterými prověřuje výkon v rozdílných situacích. Největší výpovědní hodnotou pro běžného uživatele jsou ale především reálné testy. Opět si vybereme několik srovnávacích grafů, kde je vidět výkon při čtení i zápisu s konkurenčními modely SSD i staršími SSD řady Vertex.

45396.png 45412.png hdtune-read.gif
hdtune-write.gif time-load-duke.gif

Vertex 4 dle měření není příliš výkonný při čtení, SSD od Samsungu a Intelu jsou v této oblasti výrazně lepší. OCZ Vertex 4 je ale o poznání lepší pokud jde o zápis, kde většinou patří mezi nejrychlejší modely. S tím souvisí i testy z reálných testů a při vysokém zatížení.

45413.png 45414.png power-idle.gif
power-iometer.gif

Horší je to také z pohledu spotřeby, která je vysoká nejen v klidu, ale i při zatížení.

Pro náročné, ale specifické použití

Nový model Vertexu čtvrté generace je sice v mnoha oblastech lepší, než minulá generace, má však i své negativní stánky. Zatímco v oblasti čtení dat neposkytuje takový výkon, jako konkurenční SSD, v případě zápisu patří mezi špičku. Díky tomu vede v mnoha reálných testech, kde je zapisováno velké množství různých souborů. Problémem ale je, že takovou rychlost zápisu má pouze největší model s kapacitou 512 GB, při koupi menších modelů se tak výhoda ztrácí. Jak lze vidět například při testu nahrávání hry, rychlost čtení se na reálné rychlosti příliš neprojevuje a rozdíly jsou spíše malé.

value-scatter-perf.gif
Výkon dle ceny za jeden gigabajt (Zdroj: Techreport)

Ale právě při zatížení zápisem dat je již rozdíl mnohem větší, což může pro uživatele znamenat i citelné zpomalení při běžné práci. Vertex 4 od OCZ používá druhou generaci řadiče Indilinx Everest, mezi jasné nevýhody patří spotřeba, která je důležitá například při použití v notebooku.

Pokud jde o cenové srovnání, nejmenší 128GB Vertex 4 má stanovenou cenu 180 dolarů, tedy přibližně 4 100 Kč s DPH. Je tak cenově srovnatelný s Intel 520 nebo Samsung 830. U největšího modelu jsou ale rozdíly výraznější, 512GB vyjde na 700 dolarů, zatímco konkurenční produkty jsou téměř o sto dolarů dražší.

Diskuze (25) Další článek: Dell v nákupní horečce. Tento týden kupuje už třetí firmu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,