Streamované hraní

Očekávaná revoluce. Otevřený kodek AV1 zlepší kvalitu streamovaných her a videa

Kodek AV1 je příslib vyšší kvality streamování nejen počítačových her, ale jakéhokoli videoobsahu. Vysvětlíme jeho silné stránky a pomalé rozšiřování.

Maximem většiny živého streamování je dnes Full HD a 60 snímků za sekundu, což zní jako z minulého desetiletí. Ovšem zaměřit pozornost jen na tyto dvě hodnoty by bylo zavádějící, protože kvalitu obrazu určují také datový tok a kodek. Při použití stejného kodeku totiž musíte spolu s rozlišením zvyšovat i datový tok, jinak nedosáhnete požadované kvality.

Pro streamování je primárním omezujícím faktorem datový tok, protože zprostředkovávající služba jako Twitch nebo YouTube musí zvládat zpracovávat obrovské množství takových streamů a rozesílat je milionům diváků ve stejném čase. I na straně uživatelů může existovat omezení s rychlostí uploadu. Například Twitch omezuje maximální datový tok na 8 500 kb/s a výše vás zkrátka nepustí.

7ab567f4-1948-4ef6-af0f-f0bf0d5ec7d5
Kodek AV1 vznikl na základě Aliance pro otevřená média, která se snaží vymotat z nepřehledné patentové situace obklopující kodek HEVC

Jedním z řešení by bylo zlepšit servery a navýšit tuto hodnotu, ale pro streamovací platformy by šlo o vysoké investice a možná až neudržitelné provozní náklady. Lepším řešením je zefektivnit kvalitu obrazu se zachováním stejného průtoku dat. K tomu slouží kodeky a velkým pokrokem je kodek AV1.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Klub Sisyfos rozdal bludné balvany. Zvítězili Jindřich Rajchl, Daniela Kovářová nebo Institut transformační psychologie

Témata článku: ,