Technologie | Internet | Evropská unie

Obyvatelé EU podporují digitální transformaci. Skoro 40 % nezná svoje práva na internetu

Internet a digitální nástroje v budoucnosti budou zastávat významnou úlohu, myslí si 81 %  Evropanů a Evropanek žijících v zemích EU. Názor sdílí dokonce 96 % mladších lidí ve věku 15–24 let. Z průzkumu Eurobarometeru dále vyplývá, že většina dotázaných podporuje, aby Unie definovala a propagovala principy pro zajištění digitální transformace.

Dále se 41 % dotázaných se domnívá, že digitální technologie jim nabídnou více výhod než nevýhod. Zato 43 % očekává, že výhody budou přibližně odpovídat nevýhodám. Lidé se nejvíc bojí kybernetických útoků (56 %), obávají se i o (duševní) zdraví svých dětí (53 %) nebo toho, že jejich osobní informace zneužijí firmy či úřady (46 %).

Strach mají také z toho, že nebude snadné si udržet zdravý poměr mezi prací a osobním životem (34 %). Čtvrtina dotázaných si dělá starosti ohledně možných obtíží při získávání nových kompetencí, které budou nezbytné pro aktivní účast v občanské společnosti. Znepokojení nad dopadem digitálních technologií a služeb na životní prostředí vyjádřilo 23 %.

Téměř 40 % obyvatel Evropské unie nezná dobře svoje práva v online prostředí, tj. právo na svobodu projevu, soukromí, nediskriminaci apod. Podle 90 % se při budování digitální společnosti v EU měly zohlednit potřeby hendikepovaných a lidí, jimž hrozí vyloučení. Všichni by měli mít k dispozici rychlé a cenově dostupné internetové připojení (89 %). Informace by úřadům měly být předány pouze jednorázově v rámci interakce s úřadem (77 %).

Vize pro digitální transformaci do roku 2030

Průzkum provedla společnost Kantar na necelých 27 tisících lidech metodou osobního nebo online setkání. Data byla sbírána od půlky září do půlky října. Detaily o průzkumu hledejte na stránce Eurobarometeru. K dispozici je desítky stránek dlouhý report a také dokument s otázkami a kvantitativními výsledky.

Výsledky průzkumu budou zohledněny při tvorbě evropské deklarace digitálních práv a principů, na níž spolupracují Komise, Rada a Parlament. Evropská komise v březnu tohoto roku nastínila vizi pro digitální transformaci Evropy do roku 2030. Ta by se měla řídit právě určitými principy.

Průzkumu Eurobarometru předcházela otevřená konzultace, kde se o principech diskutovalo. Navržené principy byly většinově podpořeny. Komise stanovila devět základních témat:

  1. univerzální přístup k internetovým službám,
  2. univerzální digitální vzdělání a dovednosti, s nimiž se lidé budou moct aktivně účastnit společenských a demokratických procesů,
  3. přístupné a na člověka zaměřené digitální veřejné služby a správa,
  4. přístup k digitálním zdravotním službám,
  5. otevřené, bezpečné a důvěryhodné online prostředí,
  6. ochrana a silné postavení dětí a mladých lidí v online prostoru,
  7. evropská digitální identita,
  8. přístup k digitálním zařízením, systémům a službám, které respektují klima a životní prostředí,
  9. etické principy pro algoritmy zaměřené na člověka.

Na konci aktuálního desetiletí chce mít Evropská unie digitálně vzdělané obyvatelstvo, dále bezpečné, výkonné a udržitelné digitální infrastruktury, tři ze čtyř firem by měly využívat cloudové výpočetní služby, velká data nebo umělou inteligenci (tzv. digitální transformace podniků) a proběhnout by měla rovněž digitalizace veřejných služeb.

Zdroje: tisková zpráva Evropské komise via Neowin | průzkum Digital rights and principles | shrnující zpráva Public consultation on a set of digital rights and principles

Diskuze (11) Další článek: Dejte si pauzu, doporučí vám Instagram. Chce chránit teenagery, chystá nástroje pro rodiče

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,