Kryptoměny | Těžba | Energetika

Obří těžební farma má problém. Spaluje více elektřiny než celé kanadské město

Hut 8 patří k největším těžebním společnostem na světě. Netěží však uhlí nebo třeba železnou rudu, ale kryptoměny.

Společnost operuje ve dvou kanadských městech. Zatímco v Drumhelleru provozuje 17 mobilních kontejnerových datacenter, v Medicine Hat jich má 56. A právě radnice v tom druhém jmenovaném stojí před složitým rozhodnutím.

ac5de616-fa19-40e4-bff7-2759b05e5038
Těžební farma Hut 8 v kanadském Medicine Hat

Hut 8 zde spaluje 67,2 MW elektrické energie, což je mimochodem více než celý zbytek šedesátitisícového města. Abychom měli nějaké srovnání, Medicine Hat je o něco menší než Most a o něco větší než Karviná. A ještě jedno srovnání, jeden temelínský reaktor vyrábí 1 055 MW, obhospodařil by tedy 15,7 podobných farem.

Každý kontejner sice disponuje fotovoltaickými panely, ty však rozhodně nestačí na jejich kompletní provoz, a tak Hut 8 nakupuje elektřinu z místních zdrojů, z čehož má radnice patřičný příjem. Na stranu druhou, poslední dobou roste kritika nejen ochránců životního prostředí, kteří upozorňují na skutečnost, že obří odběr elektřiny není ze zelených zdrojů, a tak nebylo zbytí.

Během teplých letních dnů, kterých je mimochodem v kanadské Albertě, kde se obě města nacházejí, stále více, bude moci Medicine Hat vydat příkaz k odpojení Hut 8 od elektrické sítě. Tou dobou je totiž kvůli klimatizaci poptávka po elektřině zdaleka nejvyšší.

acc3457f-2b7a-4e73-9d59-5bf0b985b91b
Kontejnerové datacentrum pro těžbu. Stačí jej ustájit, připojit k internetu a elektřině a hurá těžit bitcoiny aspol.

Pro provozovatele farmy je to pochopitelně nepříjemná zpráva, takový výpadek by totiž mohl být katastrofální, a tak nyní bude muset hledat řešení. Buď posílí obnovitelné zdroje elektřiny, anebo se přestěhuje ještě více na sever.

Tento problém se přitom může týkat i dalších těžebních farem, které svou spotřebou připomínají datacentra Amazonu, Googlu, Microsoftu nebo obří superpočítačová centra. Není divu, že se v jejich krocích mohou inspirovat. Zatímco Microsoft experimentuje s podvodními datovými centry chlazenými mořskou vodou, jiní se stěhují daleko na sever, kam ještě vede pořádná optická páteř.

Diskuze (87) Další článek: Chyba programátora způsobila, že skoro 300 SUV od Subaru skončí ve šrotu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,