Windows 10 | Monitory

Obří dotykový monitor ve zdi nebo na skle – na Moravě vznikají futuristické interaktivní displeje

Trend v oblasti displejů je v posledních letech jednoznačný – větší je lepší. Nasvědčují tomu snahy Nvidie prosadit 65" monitory jako standard pro hráče, nebo vzrůstající nabídka 43" monitorů a protáhlých 49" zobrazovačů. Zvláštní kategorií jsou pak interaktivní displeje určené spíše pro firemní nasazení, ale také tady platí, že větší je lepší. A tomuto jdeme naproti i v Česku, protože zde vznikají interaktivní displeje integrované rovnou do stěn nebo skleněných příček.

Do zdi i na sklo

Obrazovky Smart-i-Wall mohou mít velikost 55" až 95" o pro své obří rozměry už u nich nedává moc smysl stojan, proto je výrobce dodává rovnou ve formě celé stěny, respektive příčky. Tím výrobcem je Liko-S ze Slavkova u Brna a kromě obřích LCD displejů zde vyrábí i projekční příčky ze skla. Obraz se pak ukazuje na průhledné skleněné příčce, přitom jej můžete dotykově ovládat. 

Displeje mají zpravidla rozlišení 4K a jsou optimalizovány pro Windows 10. Doplňkový softwaru zajišťuje pokročilé možnosti ovládání skrze dotykové ovládání, samozřejmostí je podpora multidotykových gest a snímání až deseti prstů najednou. Obraz se dá sdílet bezdrátově či kabelem, to už záleží na konkrétním účelu. 

Zajímavostí je, jak se u takto velkých stěn dá vyřešit zvuk. Prostřednictvím transduktorů se může rozezvučit celá skleněná příčka a zvuk tak vychází přímo z ní. Reproduktory nejsou potřeba.  

Projekční verzi displejové stěny si můžete prohlédnout například na rektorátu VUT v Brně, kde jsou displeje integrovány do skleněných příček. Aktuálně najdou takto velké zabudované obrazovky právě spíše ve firmách a veřejných prostorech, ale při současných trendech zvětšování úhlopříček televizorů a monitorů může být něco takového za pár let poměrně běžné i v domácnostech. 

Zdroj: Liko-S.cz

Diskuze (10) Další článek: Steam upravuje automatické aktualizace her, cílem je snížení zátěže internetového připojení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,