Obrázky na internet snadno a rychle s JAlbem

S neustálým rozvojem a rozšiřováním digitálních fotoaparátů a zároveň rozšiřováním internetu se stále více lidí pokouší vystavovat svá díla právě na síti. Ne každý je odborník, takže mnoho lidí rádo sáhne po programu, který za ně pěknou prezentaci vytvoří sám. Takovým nástrojem je právě JAlbum.

Jistě, teď si asi řeknete, že podobnou funkci, tedy vygenerovat HTML album ze zadaných obrázků, dokáže dnes prakticky každý prohlížeč obrázků. Obvykle je to ale jen přídavná funkce navíc a nemá příliš možností konfigurace.

Dnešní program má pomoci běžnému uživateli, který nezná HTML a chce si rychle vytvořit pěknou prezentaci nafocených obrázků, kterou pak hodlá vystavit na internetu či vypálit na CD. Ale i pokud patříte mezi zkušenější uživatele a tvorba webových stránek je pro vás zábavou, můžete program využít. Není totiž problém výslednou prezentaci upravit podle svého a nebo si předem připravit vlastní šablonu (viz. dále) a nechat program vygenerovat album právě na jejím základě. Program tak může využít opravdu každý.

Začněme ale nejprve od instalace. JAlbum je včetně instalátoru napsané v jazyce Java. Odtud pravděpodobně pramení i jeho název. Má to tu výhodu, že je pak snadno přenositelná prakticky na libovolnou platformu, takže seznam podporovaných operačních systémů je opravdu slušný. Na druhou stranu je nutné doinstalovat do systému aktuální verzi Java runtime modulu (Java VM). Program vyžaduje alespoň verzi 1.3 Java Runtime od společnosti Sun a nebo ekvivalentní a pokud jste nikdy nic podobného do systému neinstalovali (hovořím teď o Windows), bude pravděpodobně nutné nejprve Javu stáhnout a nainstalovat.

Nechtěl jsem ponechat nic náhodě, takže jsem při stahování programu zvolil verzi s integrovaným Java VM (9,4 MB). Bohužel jsem byl zklamán, protože se mi program nepodařilo nainstalovat. Nakonec jsem se tedy rozhodl stáhnout verzi bez Javy (4 MB) a nejnovější verzi Java Runtime Environment stáhnout přímo od Sunu (bohužel, celých 14,6 MB) a vše už bylo v pořádku. Dohromady tedy skoro 20 MB, pokud nepočítám první nepovedený pokus s instalací, což není pro modem zrovna málo. Doporučuji tedy zvolit rovnou druhý způsob, stáhnout program samotný a Javu přímo od Sunu.

Po spuštění programu se otevře jednoduché okno, které je rozděleno na pět záložek. Na první záložce, Main, se nastavují základní parametry budoucího alba. Musíte určit zdrojový adresář s obrázky a rovněž výstupní adresář, kam bude celá prezentace vygenerována. To už teoreticky pro jednoduchou prezentaci stačí a kliknutím na příslušné tlačítko je za chvilku album hotové. S tím se pochopitelně nespokojíme a podíváme se i na další parametry. V první řadě můžete určit, zda odkazy budou ukazovat na originální soubory, na jejich zmenšené náhledy (po jejichž kliknutí se otevře originál) či pouze náhledy. Každý způsob se hodí na něco jiného, protože je samozřejmě rozdíl, zda budete prezentovat obrázky na internetu (a bude tím pádem potřeba zmenšit jejich velikost) a nebo na CD (kde budeme chtít maximální kvalitu). Mezi další volby patří například určení počtu řádků a sloupců s obrázky na jedné stránce, způsob řazení a velikost náhledů. Nejdůležitější jsou ale položky Skin a Style. V seznamu skinů si můžete vybrat výslednou podobu celé prezentace a kolonka style obvykle určuje barevné ladění skinu. Na výběr je slušné množství kombinací a většina vypadá velmi pěkně a decentně. Pokud jste však zkušení a HTML pro vás není problém, můžete si skiny vytvářet i sami. Podrobný postup jak na to naleznete v nápovědě.

Obsah druhé záložky závisí na zvoleném skinu, protože se mění dynamicky právě podle vámi zvoleného vzhledu. Jak správně tušíte, na této záložce můžete doladit některé parametry příslušného skinu.

A jak vlastně tedy jednotlivé vzhledy vypadají? Kromě umístění obrázků do zcela statických stránek (tabulek) jako nabízejí jiné programy je zde mnohem větší míra interaktivity. Každá stránka obsahuje několik ovládacích tlačítek pro listování albem, spuštění prezentace, zvětšování obrázku, zobrazení podrobných informací o obrázku (informace přímo uložené fotoaparátem, pokud jste je neodstranili) a podobně.

Na záložce Edit můžete upravit výsledný vzhled obrázků jejich rotací, přidáním komentáře a popisu. Záložka Advanced pak obsahuje ještě několik posledních detailů před publikací. Můžete určit název indexové stránky (nemusí to být nutně index.html), kódování znaků, formát data a podobně. Zároveň na této stránce naleznete ještě jednu velmi důležitou věc a tou je seznam použitých filtrů. Můžete totiž použít na obrázky některý z předem připravených filtrů a nebo si dokonce s trochou šikovnosti vytvořit vlastní (podrobnosti opět v nápovědě). Takový filtr pak může zajistit řadu efektů jako je například zobrazení vašeho loga v rozích obrázků, vodoznak, různé barevné efekty a podobně.

Poslední záložka, Publish, pak slouží k odeslání alba na internet prostřednictvím FTP. Stačit zadat server, přihlašovací údaje a případně vzdálený adresář, kliknout na tlačítko a o zbytek se postará program sám.

Jak vidíte, velmi pěkné album včetně jeho odeslání na internet se dá vytvořit velmi rychle jen několika kliknutími. Zároveň zde ale zůstala možnost upravit si album přesně podle vlastních požadavků, vytvořit si vlastní skiny i filtry. Pro velmi rychlou práci je připraveno i několik předvoleb - malé album na webu, velké (rozuměno kvalitní obrázky) album na webu, album na CD či na pevném disku. V takovém případě jsou nastaveny automaticky některé základní parametry (velikosti náhledů, absolutní či relativní cesty) právě podle cílového umístění. Pro opravdu multimediální prezentaci je zde ještě možnost přidat videoukázky.

Na závěr ještě několik málo informací spíše pro odborníky. Opravdu pokročilé funkce lze programovat pomocí tzv. BeanShell, což je Javě podobný skriptovací jazyk. Program může běžet i jako konzolová aplikace a být spuštěna hromadně dávkově. Aplikace je navíc tzv. JavaBean, takže engine se dá velmi snadno integrovat do již existujících aplikací. Může běžet i přímo na serveru, pokud jste webmaster, a generovat alba dynamicky.

Jak vidíte, aplikace pomůže jak odborníkovi, tak i člověku, který chce jen rychle vystavit své fotky na internetu. Je zdarma a stahovat můžete z domovských stránek.

Diskuze (11) Další článek: Mlynář se staví za odvolaného Valeskiho, obrací se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,