Obrázková smršť: Podívejte se na Office 2013

Vyzkoušeli jsme Office 2013 na dotykovém notebooku. Podívejte se, jak se liší prostředí pro ovládání myší a prsty, prozkoumejte novou podobu programů Word, Excel, Outlook a Powerpoint.
Kapitoly článku

Microsoft včera představil novou verzi kancelářského balíku Office 2013 a uvolnil zkušební verzi, kterou jsme hned nainstalovali a začali testovat. Pokud jste zvědaví, jak nové Office 2013 vypadají, co se změnilo oproti verzi 2010 a jak je prostředí přizpůsobeno dotykovému ovládání, nabízíme vám první ochutnávku ke zkoumání v podobě rozsáhlé fotogalerie s krátkými komentáři.

Podrobnější články o programech přineseme až po jejich důkladnějším testování.

Instalace Office 2013: hned online

Office 2013 Preview jsem instaloval na tablet Acer Iconia W501P s Windows 8. Tablet není žádný hardwarový přeborník – nabízí dvoujádrový čip AMD C-60, 2 GB paměti RAM a 32GB SSD úložiště. Systém i Office na něm ale běží svižně. Díky dotykovému displeji jsem mohl porovnat ovládání dotyky prstů a myší, rozdíly uvidíte níže.

Instalace 1.png Instalace 2.png Instalace 3.png
Instalátor Office 2013: zvolte, zda program bude na pozadí odesílat informace, následně si poslechněte propagační video
Instalace 4.png Instalace 5.png Instalace 6.png
Hned první kroky nabádají k přihlášení online • výběr grafického stylu je zdržující zbytečnost • a hlavně se seznamte se SkyDrive, tam teď bude domov vašich dokumentů
Instalace 7.png
Po dokončení instalace najdete programy v nabídce Start v Metru

Word 2013: jinak pro prst, jinak pro kurzor

Textový editor je v moderní grafice příslušné k Windows 8, nabízí vazbu na cloud a v pravém horním rohu bude váš avatar. Ale základ se nijak zvlášť nemění – píšete texty a nad vším bdí Ribbon. Software ovšem sám rozpozná, zda se „ho“ dotýkáte prstem, nebo kurzorem myši a podle toho vám průběžně přizpůsobuje uživatelské prostředí.

Word 1.png Word 2.pngWord 3.png
Word po startu – vyberte si ze šablony, nebo otevřete dokument ze SkyDrivu • já volím nový prázdný dokument a píšu první řádky
Word 4.png Word 5.pngWord 6.png
První odlišnosti myšího a dotykového světa: editační panel po označení textu levým tlačítkem myši • kliknutí na pravé tlačítko myši • klepnutí prstem na slovo

Následuje kompletní ukázka nabídky Ribbon. Na každém obrázku přitom můžete porovnat, jak se liší prostředí pro ovládání myší (nahoře) a jak se změní po dotyku prstu (dole) – v druhém případě se tlačítka zvětší a leckdy jinak uspořádají.

Word Menu 1.png Word Menu 2.png Word Menu 3.png
Word Menu 4.png Word Menu 5.png Word Menu 6.png
Word Menu 7.png Word Menu 8.png
Nabídka Ribbon ve Wordu 2013 – porovnání verze pro myš (nahoře) a prsty (dole)
Word 12.png Word 13.png 
Tvoříme na tabletu: psaní a editace textu... • ...a jak se prostředí změní, když sáhneme na myš a připojenou klávesnici (všimněte si zatažené nabídky Ribbon)
Word 10.png Word 11.png 
Po prvním uložení nám Word pogratuluje, že nám uložil dokument na SkyDrive

Word 14.png Word 15.png Word 16.png
Word 17.png Word 18.pngWord 19.png
Studium na dlouhé večery – nabídka nastavení programu
Word 9.png Word 8.png 
Info o souboru • v pravém horním rohu můžete spravovat svůj účet (Windows Live ID)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,