Obraz vytvořený umělou inteligencí jde poprvé v historii do aukce

Aukční síň Christie's do své nabídky v říjnu zařadí obraz Edmonda De Belamy, jednoho z členů rodiny Belamy. Vyobrazený muž na něm má tmavý oblek a světlý límeček. Na některých místech jsou skvrny, které naznačují, že dílo nebylo dokončeno. Vypadá to jako jakýkoli jiný obraz, který tato síň nabízí. Jde ale o dílo umělé inteligence a Belamy je ve skutečnosti vymyšlený.

Jakmile se obraz dostane do nabídky, Christie's se stane první aukční síní na světě, která prodává umělecké dílo vytvořené algoritmem. Portréty Belamy byly vytvořeny skupinou nazvanou Obvious, která použila algoritmy známé jako GAN - generative adversarial network, tedy generativní kompetitivní síť.

Členové Obvious do systému nahráli zhruba 15 tisíc klasických obrazů vytvořených mezi 14. a 20. století a generativní část algoritmu začala tvořit svá vlastní díla. Diskriminační část pak měla určit rozdíly mezi díly vytvořenými lidmi a umělou inteligencí. „Cílem je, aby si myslela, že nové obrazy jsou skutečnými portréty,“ vysvětloval na blogu Hugo Caselles-Dupré, jeden z členů skupiny.

Jméno Belamy je pocta výzkumníkovi Ianu Goodfellowovi, který je aktuálně zaměstnaný v Google Brain a který se tvorbou GAN algoritmů zabývá. Jeho jméno se dá francouzštiny přeložit jako „bel ami“.

Podle Obivous by se portrét mohl prodat za částku mezi 7000 a 10 000 euro (180 tisíc až 257 tisíc Kč). Získané peníze půjdou na další trénování algoritmu a výzkum 3D modelovacích technik.

Autoři díla si uvědomují, že lidé můžou namítat, že obraz vytvořený umělou inteligencí není uměleckým počinem a do aukčních síní nepatří. Říkají ale, že algoritmy jsou jen dalším nástrojem, který maximalizuje kreativní potenciál člověka. Za chvíli ho budu všichni vnímat jako tužbu nebo štětec

Diskuze (4) Další článek: Samořídicí taxíky Lyft mají za sebou pět tisíc jízd s pasažéry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,