Obr AAC vyšel ze stínu

30. června 2000
Computer 12/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Doposud jsme si mysleli, že absolutně největšími dodavateli PC u nás jsou Compaq, AutoCont, Dell, HP nebo IBM. Peckou je však skutečnost, že to není pravda — největším dodavatelem PC u nás je holding AAC. Dohromady totiž prodal za obchodní rok 1999 celkem 40 599 PC.
AAC je holdingem firem se zahraniční majetkovou účastí. Patří do něj společnosti LIBRA Electronics, ProCA, VIKOMT CZ, ProMON, AAC, na Slovensku pak I.M. Computer, ProCA Slovakia, AAC SK, a v Rumunsku ProCA Romania. Tyto firmy společně dosáhly na trhu s výpočetní technikou v roce 1999 celkového obratu 4,5 miliardy korun, tj. přibližně 136 milionů dolarů, v České republice pak celkového objemu 3,927 miliardy korun.

Holding AAC přitom nedělá nic výjimečného. Se svými PC značek Brave (dodává ProCA), Leo (dodává Libra), Monsoon (dodává Vikomt) se již řadu let orientuje kromě koncových uživatelů na malé a střední podniky, kam se ti velcí téměř marně snaží dostat. Tato orientace AAC a dceřiných firem se projevila kladně již při prvním hospodářském otřesu na našem trhu před několika lety, kdy téměř zamrzly nákupy do státního sektoru. AAC očekává v oblasti PC u nás další růst a za příklad si bere Polsko, kde se před několika lety prodávalo 200 tisíc PC, dnes už 800 tisíc PC, a očekává se tam 2 miliony prodaných PC ročně. Podobnou křivku tedy AAC očekává (pro sebe) i u nás.

Do nabídky společností holdingu AAC spadá kromě dodávek PC ještě distribuce kompletní řady komodit pro výrobu PC, včetně procesorů, pevných disků, základních desek FIC a rozšiřujících desek pro PC, ostatních součástek, monitorů, a síťových prvků Micronet. Rostoucí objem příjmů holdingu AAC vykazují i služby, které mají pro nadcházející období roku 2000 pětinásobný plánovaný nárůst.

Cílem holdingu AAC v roce 2000 je zvýšit své tržby na 5,4 miliardy korun. Strategickou vizí je zachovat investiční charakter společnosti AAC, prostřednictvím svých společností zaujímat přední místo na trhu s výpočetní technikou a spotřební elektronikou (Libra je výhradním dovozcem spotřební elektroniky Samsung)a telekomunikacemi ve střední Evropě (expandovat do okolních států), a stát se veřejně obchodovatelnou akciovou společností.

Váš názor Další článek: Computer 12/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,