ObjectDock: Nový panel do Windows 8

Animovaný panel do Windows dodávající k ruce mnoho zajímavých funkcí chytl s příchodem Windows 8 druhý dech. Zadaří se mu i ve vašem počítači?

Tvůrci programu ObjectDock o svém dílku na webu hrdě prohlašují, že se jedná o nejpopulárnější animovaný nástrojový panel pro Windows. Je toto chvástání na místě, nabízí toho ObjectDock skutečně tolik, aby si vysloužil zájem uživatelů, nebo se jedná jen o zbytečný balast, který již pro nový způsob ovládání Windows postrádá smysl?

30 dnů na zkoušku

ObjectDock ve své nejnovější verzi 2.1 může leckoho nepříjemně překvapit, protože bylo odbouráno dělení na bezplatnou a pokročilou a placenou verzi PRO. Nyní máte k dispozici pouze třicetidenní trial a poté musíte autorům aplikace uhradit částku ve výši pěti dolarů.

sshot-1.png
Výběr licence na úvod.

Verzi na zkoušku navíc nelze nainstalovat a zprovoznit jen tak, musíte nejdříve udat e-mailovou adresu, na níž vám je okamžitě zaslán potvrzovací odkaz. Poté je již program po třicet dnů plně funkční. Takže pokud jste se během těchto nesnází a obstrukcí nerozhodli se na ObjectDock vykašlat, můžete směle objevovat jeho krásy a dovednosti.

sshot-2.png
Je nutné zadat e-mailovou adresu pro ověření.

Lišty, panely a doplňující funkce

ObjectDock je v podstatě líbivá animovaná lišta s nastavitelným vzhledem a průhledností, do níž může uživatel umístit zástupce programů i složek, k nimž tak získá rychlejší přístup. Nabízí příjemný vzhled a pěkné animace při výběru položek. Během najíždění myší dochází k aktivaci zoom efektu, takže se konkrétní položka plynule zvětší.

sshot-3.png
Postranní lišta s používanými programy.

Nutno podotknout, že animace je skutečně pěkná a plynulá. Grafické pozlátko může trochu zhatit méně kvalitní ikona, ale tu není problém upravit nebo nahradit nějakou jinou. Samozřejmě si můžete pohrát s pořadím a umístěním ikon a také snadno určíte polohu panelu (nahoru, dolu, doleva, doprava, na střed či na kraje).

sshot-4.png
Doplňující funkce předpoví počasí.

Plynulost a rychlost animace a pohybu po programu jako takovém vyplývá i z minimálních nároků na systém. Operační paměti vám ObjectDock zabere kolem 20 MB, což je při současných možnostech hardwaru bez problémů.

Kolik panelů máš, tolikrát jsi člověkem

Nemusíte přitom zůstat jen u jediné lišty. Těch si naopak můžete vytvořit libovolné množství, klidně na každou stranu obrazovky zvlášť. Lze tak mít panel zvlášť pro zástupce často používaného softwaru, zvlášť pro dokumenty, zvlášť pro komunikační programy atd. Navíc zde kromě animovaného panelu máte k dispozici lištu s tematickým rozdělením na programy, dokumenty, odkazy a další.

sshot-5.png 
Minimalistická lišta, která se ale... 

Každá tato část je zvlášť nastavitelná a můžete si sem umístit prakticky cokoli. Jako alternativa vůči jinak celkem velkému panelu je menší lišta podařeným nápadem. Samozřejmě i těchto lišt lze mít více, vše si prostě uživatel může přizpůsobit přesně vlastním potřebám a požadavkům. To je také důvod, proč je ObjectDock tak populární.

sshot-5a.png
V případě potřeby vysunout.

Doprovodné funkce

Program kromě shromažďování zástupců nabízí další přidanou hodnotu v podobě vlastních aplikací a dovedností, které si lze do panelů přidat. Použitelná je třeba ikona pro zobrazování aktuálního počasí, popř. krátkodobé předpovědi. Vzhledem k tomu, že miniaplikace z Windows 8 zmizely, tak tento způsob sledování počasí přímo na desktopu není marný.

sshot-7.png
Vkládání nových funkcí do nových panelů.

Mezi další nástroje patří třeba měřič stavu baterie, kalendář, hodiny, internetový vyhledávač atd. Kromě utilit lze do panelu přidat pevnou mezeru, která tak bude oddělovat např. tematicky rozdílné sekce.

Možnosti nastavení

V možnostech ObjectDocku lze primárně vytvářet, upravovat a odebírat jednotlivé panely. V samotném nastavení programu toho už pak příliš nenaleznete. Zaškrtnout můžete automatický start při spuštění Windows, schování nativního nástrojového panelu nebo otevírání položek pomocí funkce drag´n´drop.

sshot-6.png
Nastavte si počet a vzhled jednotlivých panelů.

V případě, že váš počítač nedosahuje potřebného výkonu a animace panelu jsou příliš náročné, můžete zde snížit jejich kvalitu. Zvolit si také můžete jeden ze sedmi efektů upozorňujících na aktivitu panelu. Podrobné nastavení pak určí reakci aplikace na již jednou spuštění program, využití ikon s vysokým rozlišením a další drobnosti.

sshot-9.png
Samotné možnosti programu nejsou příliš rozsáhlé a podrobné.

ObjectDock je tak stále užitečným a líbivým pomocníkem, kterého si lze přizpůsobit dle vlastních požadavků. S novou verzí je ale nepříjemnou skutečností to, že je nezbytné platit za jeho služby. Je tak otázkou, zda se jeho stálým i novým uživatelům tato investice vyplatí.

Stáhnout ObjectDock, placený (20 MB)

Diskuze (28) Další článek: Tumblr: Nejuniverzálnější blogovací systém

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,