Obhajoba: Google je příliš malý na to, aby mohl být monopolem

image76.pngGooglu ve spojených státech nastávají krušné časy. Již brzy totiž do křesla šéfa tamního antimonopolního úřadu nastoupí Christine Varney, která se chce ve veliké míře zaměřit na zkoumání údajného monopolního postavení největší internetové firmy světa v oblasti internetové reklamy (více v našem komentovaném článku). Varney, dosazená do čela úřadu prezidentem Barackem Obamou, má pověst tvrdé pronásledovatelky, když se v minulosti zaměřila na postavení Microsoftu na softwarovém trhu.

Právní zástupci Googlu už proto začínají komunikovat s veřejností a snaží se dokázat, že nejsou pro internet, a ani volné podnikání na něm, žádnou hrozbou. Dodávají, že Google sice dominuje trhu s internetovou reklamou s více než 60 procentním podílem, zároveň je ale velmi „malým“ hráčem v oblasti reklamy jako celku. Podle mnohých poněkud demagogická obhajoba zdůrazňuje, že Googlu v celosvětové reklamě, kam jsou zahrnuty noviny, rozhlas, televize, billboardy a další, patří pouhé 2,66 procenta, což rozhodně nemůže být považováno za monopolní postavení.

Společnost z Mountain View zároveň poukazuje na své dobré jméno a proslavený slogan „Nebuď zlý“, podle kterého se minimálně navenek snaží řídit. Podle odborníků se Google snaží předejít osudu, který potkal například Microsoft. V jeho případě totiž první prohraná antimonopolní šetření vedla k dalším a dalším otevřeným záležitostem a částečně i k poškození jména. Poslední spor musí Microsoft řešit s Evropskou komisí, která zkoumá antimonopolní postavení jeho internetového prohlížeče. Více o aktuálním stavu této kauzy v dnešním článku.

Google už musel řešit právní problémy a problémy spojené s etikou mnohokrát. Mezi jeho „nejslavnější“ kauzy patří spory ohledně autorských práv při pokusu naskenovat všechny knihy světa a převést je do digitální podoby, spory s držiteli autorských práv na klipy umístěné na serveru YouTube, nebo otázky porušování soukromí v GMailu a jiných službách.

Diskuze (98) Další článek: Nový Firefox 3.0.11 opravuje problémy se záložkami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,