Obec2000 aneb GIS i pro malá města a obce

Jak už název napovídá, tento systém byl navržen pro zjednodušení a zefektivnění práce městských a obecních úřadů, jeho použitelnost je však mnohem širší.
Jak už název napovídá, tento systém byl navržen pro zjednodušení a zefektivnění práce městských a obecních úřadů, jeho použitelnost je však mnohem širší.

V loňském roce společnost DATA System ve spolupráci s Autodeskem uvedla na veletrhu INVEX ’99 geografický informační systém Obec2000. Přes původní určení nalezne tento produkt praktické využití také například i v organizacích spravujících obecní majetek i v řadě dalších.

Jaká data mohu analyzovat
Obec2000 obsahuje produkt Autodesk World 2.5 doplněný několika průvodci, kteří zprostředkovávají práci nad daty uživatele. Průvodci komentují jednotlivé kroky a umožňují uživateli definovat podrobné analýzy pomocí jeho odborné „hantýrky“. Rovněž grafické prostředí a ovládání systému, které je naprosto shodné s ovládáním kancelářského balíku Microsoft Office, velice snižuje nároky na znalosti obsluhy. V systému Obec2000 lze analyzovat data, která má uživatel již k dispozici, a současně i data, jež může v rámci tohoto systému získat. Systém umožňuje práci s vektorovou grafikou (matematicky popsanými prvky) a také rastrovou grafikou (mozaikou barevných bodů). Rastr může být i v georeferencovaném tvaru (nese s sebou informaci o reálných souřadnicích a skutečném umístění). Obě formy lze přitom libovolně kombinovat. Negrafické informace jsou uloženy v externí databázi.

Práce se systémem
Přestože systém disponuje základními editačními možnostmi grafických i popisných dat, je zaměřen více na jejich analýzu. Proto jsou požadavky na systémové prostředky přijatelnější a systém je schopen provozu i na běžném kancelářském počítači. Díky těmto vlastnostem lze Obec2000 charakterizovat jako „desktop GIS“ aplikaci.

Metodicky lze provádět analýzy dat pomocí dvou základních postupů. Prvním z nich je výběr grafické entity (např. parcely, budovy, kanalizace, stromu, dopravní značky, lavičky, …) a následném zobrazení její charakteristiky (např. majitele parcely, č. p. budovy, poškození a druh stromu, materiál a typ značky, …). Druhou cestou je vyhledání grafické entity na základě určení podmínky (např. chci zobrazit všechny hydranty, kde poslední revize byla provedena před rokem, chci zobrazit všechny parcely, přes které vede kanalizace, …). Obec2000 plně podporuje obě tyto metodiky.

Řešené úlohy
Řešené úlohy závisí na obsahu a typu dat, která jsou zahrnuta v systému. Jednou z nejzákladnějších úloh jsou analýzy majetkoprávních vztahů na základě dat poskytovaných katastrálními úřady (katastrální mapy a databáze). S těmito daty lze vyhledávat parcely podle kombinací kritérií, jako jsou číslo, bonita, druh využití, plocha nebo vlastník parcely. Celý výběr je dále možné omezit na konkrétní mapový list. Stejné údaje obdržíte i po výběru konkrétních parcel v grafice.

Po doplnění dat inženýrskými sítěmi se okruh dotazů zvýší o možnosti omezení výběru parcel na parcely, přes které vede nebo nevede daná inženýrská síť. Tuto informaci systém zobrazí i v podrobných informacích o parcele. Současně jsou v systému evidovány i ostatní atributy inženýrských sítí, jako jsou provozovatel, hloubka uložení a další podrobné charakteristiky.

Velice užitečné je využití leteckého ortofoto snímku. Z něj je pak možné vyčíst i takové údaje, jež nejsou v běžných mapách evidovány. Typickým příkladem jsou černé skládky. Díky charakteristickým vlastnostem ortofoto snímku – mimo jiné jsou to časová jednoznačnost (lze s určitostí říci, k jakému datu a hodině byl snímek pořizován) a souřadnicová orientace (po snímku se pohybujete v reálných souřadnicích) – je letecké ortofoto silným pomocníkem při konfrontaci ostatních mapově evidovaných informací s realitou.

Dalším užitkem jsou polohopisné informace nejen pro řešení majetkových vztahů parcel v daném katastru, ale i pasportů zeleně a komunikací. V pasportu zeleně a porostů jsou obsaženy podrobné charakteristiky, jako jsou druh porostu, jeho zdravotní stav, stáří apod. S jeho pomocí je pak snadné vyhodnotit například i žádost o pokácení stromu. V případě sledování nákladů na údržbu jednotlivých evidenčních prvků v pasportu komunikací (dopravní značení, pouliční osvětlení apod.) mohou tato data sloužit jako podklad pro rozhodování o změně jeho umístění či materiálu, ze kterého je vyroben.

… a na závěr
Díky pohodlným průvodcům jsou analýzy velmi snadné. Obec2000 je systémem, který nabízí prostor pro rozvinutí uživatelovy individuality. I když aplikace obsahuje celou řadu užitečných průvodců, zůstává uživateli možnost operativně využívat všech funkcí produktu Autodesk World. Data je možné doplňovat průběžně podle skutečných potřeb, což výrazně snižuje počáteční náklady na zavedení takového geografického informačního systému.
Diskuze (1) Další článek: Computer 1/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,