Obdoba Visual C++ zadarmo

Diskuze čtenářů k článku

Miloslav Ponkrác  |  20. 04. 2001 19:44

Vyskytlo se tu srovnání MS Visual C++ a Borland C++ Builderu. Mohu říci, že s oběma kompilátory často aktivně pracuji. Můj subjektivní názor je, že dávám přednost Visual C++, kde to jen jde. Nejsem si moc jistý spolehlivostí borlandského překladače, které mě hlavně v předchozích verzích dokázali vyšplouchnout. Leckdy mě donutily nacházet chybu až ve strojáku, a zjistit, že na ně není moc spoleh. Zvykl jsem si, že je u Borlandu nutné vypnout veškeré optimalizace, pak je chyb podstatně méně. Visual C++ je dle mého podstatně spolehlivější.

Borland C++ Builder je takový Pascalsko Céčkový moloch s mnoha rozšířeními oproti standardu a výjimkám naopak oproti standardu, aby tam šla přeložit jejich Pascalovská VCL knihovna.

V implementaci C++ standardu je Borland dále, ale Visual C++ má také prakticky vše, co člověk může potřebovat. V Borlandu jsou pokročilejší ladící funkce, a lepší profiler, ve Visual C++ jsou slabší ladící funkce, ale mnohdy i více user friendly na ovládání. Borland C++ je moloch, který je slušný žrout na pamět a rychlost počítače, Visual C++ je mnohem nenáročnější.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Uhlir  |  20. 04. 2001 19:44

Chtel bych jen upozornit na dva kompilatory C a C++ ktere tu uz byli zminovany - Mingw a Cygwin.

CygWin - snazi se o spojeni UNIXU a Win. Vytvari vlastni posix-emulacni vrstvu nad WinAPI (ma formu DLLka). Programy prelozene timto prekladacem, jsou na teto DLL zavisle (musi byt v distribuci)
Teoreticky by programy vytvorene v CygWinu meli byt pomalejsi (emulacni vrstva) ale nektere prakticke zkusenosti mluvi o opaku. napriklad PERL prelozeny CygWinem je rychlejsi (dokazano benchmarky)
http://sources.redhat.com/cygwin



Mingw -
http://sourceforge.net/projects/mingw/
www.mingw.org
Tento projekt (prekladac+linker+knihovny+hlavickove soubory+DLLka+make+...) vytvari NATIVNI windows aplikace (MSVCRT.DLL runtime) a snazi se byt co nejvice kompatabilni s MSVC (knihovny WinAPI, hlavickove soubory ..).
Na projektu je podle mne podstatne, ze zvolil PERSPEKTIVNI smer (gcc prekladac, sntandarty ANSI, kompatabilita MSVC)
Na projektu se intenzivne pracuje, nekolikrat do mesice(!) se objevuji novejsi verze, zaplaty, nove funkce a stale vetsi kompatabilita s MSVC.
Jako posledni novinku napriklad umoznuje vytvoreni DLL knihovny stanstartnim zpusobem, via parametr --shared
Podarilo se mi snim prelozit PHP 3.16 (zdrojaky ve verzi pro MSVC). Ze skusenostim si dovoluji odhadnout, ze kompatabilita s MSVC je tak 98% (do zdrojaku bylo nutne pridat nejake #define a pridat jednu strukturu, ktera v Mingw hlavickach nebyla korektni, no, snad to uz opravili)
Pro optimalni pouziti doporucuji si k nemu stahnout nejake IDE nebo doplnit utilitkami z CygWinu (bash shell, debugger, atd)
Mingw neni zavisli na zadne vlastni DLLce jako je CygWin.

Nevyhodou obou prostredi je hlavne kvalitni GUI debugger. CygWin nabizi debugger Insight, ten je postaveny na knihovnach Tk/Tck pro win, a prave neoplyva rychlost. A taky obcas zatuhne :(

Jinak je standartne pribalovan GDB debugger, ale ten je radkovy a tedy spise pro hardcore programatory :)
I kdyz pouzitelny skutecne je, vlastni zkusenost.

Vyhodou obou distribuci je kvalitni GCC prekladac (zvlada C++, C dle nekolika norem, Objective C, Fortan, Free Pascal a nove dokonce i Javu!!!) Jeden cas se tvrdilo, ze zadny jiny prekladac nema lepsi optimalizaci, tedy produkuje nejrychlejsi programy. Dokazovali to nejakymi benchmarky. Co se tvrdi dnes, to nevim.
Nevyhoda je relativne pomalejsi preklad.

Jinak muzu doporucit free V IDE (editor,GUI debugger, spoluprace s Mingw i CygWin) je to zcela zdarma, open-source. Opet musim upozornit, ze ma drobne musky a nedodelky
http://www.objectcentral.com/vide.htm

Zdrojaky pisu v Edit++ pro Win (shareware) Ale mam dobrou zkusenost i s free jEditem (napsany v Jave), krome standardniho obarvovani syntaxe umi i par sikovnych funkci, jako je hledani parove zavorky apod. a usnadnuje kompilaci a build.

Obe dve prostredi jsou spise pro pokrocile programatory, kteri se neboji trochu experimentovat a chteji mit vse pod kontrolou a preferuji moznost volby jakekoliv komponenty (editor, prekladac,knihovny, standarty...). Nic pro skalni fandy RAID a IDE (vse pod jednou strechou).

Rozhodne nechci Mingw(CygWin) nikomu vnucovat. je to proste vec volby.

P.S.
Rad bych zvedel vase zkusenosti s Borland C++ a BloodShed C++, jestli to nekdo pouziva.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Blamoid  |  28. 04. 2006 19:26

Nechapu proc se tolik pouziva prave VC++. Pouzivam nejradsi Dev-c++ a je to super pac vsechno mate pod kontolou a nemusite se spolehat na nejaky visualni editory!!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Athlon  |  20. 04. 2001 19:44

Existuje uz dlouhou dobu freewareovy program Quincy 2000 (drive 98, 99) od Al Stevense z casopisu Dr Dobb's ktery pouziva bud free GCC C++ prekladac, kteremu rozumi i integrovany Debuger a editor, nebo velmi kvalitni (take free) Borland C++ prekladac. V tom pripade se vsak musi (zatim) pozivat Debuger Borlandu (ktery je rovnez free).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Athlon  |  20. 04. 2001 19:44

dodatek 1: WWW Adresa programu je http://www.midifitz.com/alstevens/quincy2000/

dodatek 2: jedna se o prekladac mingw nikoliv gcc. Doporucuji pouzivat tento prekladac bechem ladeni, a Borlandi pro konecnou verzi.

dodatek 3: k programu jsou zdarma i veskere zdrojaky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondrej  |  20. 04. 2001 19:44

Z clanku vyplyva ze zadarmo je jenom kompilator a za IDE se plati 90eur. Pritom VC++ lze koupit i za 1300Kc. Ruznych free kompilatoru je pritom samozrejme spousta ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Josef  |  20. 04. 2001 19:44

U Lcc-Win32 je zadarmo:
kompiler, linker,IDE vcetne debuggeru a "WYSIWYG" resource editoru, 16 MB dokumentace ve Word formatu. Cili VSE k tomu, abyste po instalaci zacal programovat.


Plati se za ZDROJAKY celeho systemu pripadne za ukazkove programy-toto je na oficialni strane:

Important:
If you are interested in having the source of the compiler or in the programming examples (2MB) you can click in the link below to buy
those for
US$ 20 (e-mail distribution), or
US$95 (CDROM distribution).


podivejte se radsi na:
http://www.cs.virginia.edu/~lcc-win32/

a udelejte si o tom nazor sam.

Josef

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel M.  |  20. 04. 2001 19:44

Nevite nekdo o free kompilatoru pro Win CE ? Vsechny tady uvedene jsou pouze pro Win32.

Diky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xBirkoff  |  20. 04. 2001 19:44

Rikejte si co chcete, ale neexistuje lepsi kompilator a editor zaroven nez je Microsoft Visual C++ 6.0. Ackoliv je Microsoft smejd, tak u VC++ opravdu zapracoval. Samotny editor, ktery je velice dulezity je opravdu nejlepsi, nikde jinde se nepise tak dobre, jako prave zde. Debugger je kapitola sama pro sebe. Ani Delphi a jine komercni produkty na nej nemaji. A vysledny kod z VC++ je povazovan za jeden z nejlepsich vubec (na Windows urcite). Pracuji ve VC++ dnes a denne a nemenil bych ani za nic. Takoveto udelatka such as DevC++ ci neco jineho jsou na ... . Par jsem jich zkusil a vysledny kod nic moc a programovaci prostredi je vetsinou nestabilni a v jednom kuse pada. Support je o nicem. Jeda tak pro nejaky domaci pokusy, ale stejnak covek zjisti, ze babrat se s takovejma smejdama nema cenu. Ja osobne jsem zastancem, i kdyz je to celkem drahe, tak koupit od Microsoftu Visual C++. K tomu MSDN Library 6.0 a neni co resit. I kdyz Microshit neuznavam. Muzete pak programovat jako silenci. Bye bye xBirkoff

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Josef  |  20. 04. 2001 19:44

Docela s Vami souhlasim, co se tyka rychlosti generovaneho kodu. Kod Lcc-Win32 je dle mych zkusenosti priblizne o 15 % pomalejsi nez kod VC 5.0.
Ovsem na druhou stranu obvykle take az o 50% kratsi nez kod VC5, to nekdy stoji za zvazeni. Pro ladeni je vyhodou rychlost kompilace-v ni spolehlive predci gcc(mingw,gygnus, devc++,...) i MSVC.
S Lcc-Win32 pracuji jiz cca 3 roky, editor zdrojaku dle meho nazoru nabizi prakticky totez, co editor MSVC 5, ale uznavam ze je to take veci zvyku. Navic je v nem nekolik nastroju k analyze zdrojaku.

K tomu MSDN: Popis Win32 API je bohuzel
k dispozici JEN online nebo za $$$ jako MSDN. Win32.hlp je znacne zastaraly. Proto jen vitam to, ze autor LccWin32 po mnoha prutazich (od Msoftu) mohl zverejnit nektere novejsi API (comctl32.dll a dalsi) jako wordovsky soubor-je toho hezkych par stovek stran! Navic nabizi zdarma tutorial programovani v C pro Win32, kvalitou vykladu a srozumitelnosti asi jako kniha od Charlese Petzolda. Celkem je k dispozici cca 16 MB dokumentace ve formatu *.doc.

Podpora k Lccwin32: existuje emailova konference o tomto programu. Dle mych zkusenosti autor bezne bugy opravi do 24 hodin+updatuje na webu. Nevim, jak rychle to zvlada Microsoft...

Nechci tu jen pet chvalu na LccWin32, sam obcas MSVC pouzivam (vetsinou k rozsahlejsimu debugovani: vyhodou je pouziti MSVC debuggeru na kod LccWin32 a naopak).

Uznavam, ze pokud nekdo potrebuje C++, asi nic kvalitnejsiho nez MSVC nenajde.
(mozna OpenWatcom, v budoucnosti...)

Presto ale LCC-Win32 k plne spokojenosti pouzivam a mohu jej pro praci v C doporucit-a nejen pro jeho cenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t.antony  |  20. 04. 2001 19:44

Ahoj

Popis Win32 API je bohuzel
k dispozici JEN online nebo za $$$
ako MSDN. Win32.hlp je znacne zastaraly

Z MSDN webu sa da stiahnut Platform SDK:
Platform SDK . Okrem ineho obsahuje komplet Win API dokumentaciu.

Tom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Athlon  |  20. 04. 2001 19:44

Ano, ten muj prekladac je ten nejlepsi a vsechno ostatni je nanic. To je celkem obvykle u nekterych programatoru ale tanto prispevek je zvlast divny. Kazdy prekladac ma sve klady a zapory, ale zda se mi ze zrovna VC++ kladu ma pramalo, spise ta marketingova masinerie jej tlaci dal.

1. VC++ nepodporuje ANSI C++ standard na urovni C++ Builderu. To je dulezite napr. pro prenositelnost softwarovych komponent.

2. Editor Resource jako (temer) nezavisly program uplne oddeleny od kodu je zpusob jakym se programovalo pred 10 lety, ale teprve VC++ 7 koncem roku bude pripominat RAD (pridelit 2 resourceum stejne cislo v roce 2001 je mozne jedine u VC++).

3. Muj Editor je nejlepsi protoze "nikde jinde se nepise tak dobre, jako prave zde". No comment.

4. Programy psane ve VC++ a MFC budou naveky uveznene ve Windows, zatimco konkurence (C++ Builder) uz hlasi UNIX Windows prenositelnost kodu (Kylix, zatim v beta verzi).

5. MSDN subscription je hezky produkt ale s C++ nema moc spolecneho. Da se celkem bez problemu pouzivat s jakymkoliv prekladacem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xBirkoff  |  20. 04. 2001 19:44

Ovsem, je pravda ze VC++ ma chyby, ale ktery soft chyby nema. Neda se srovnavat VC++ a Borlandi cecko, protoze jde o uplne jine programovani. Co se tyce MSDN, pravda neni jenom o cecku, je tam prakticky vsechno co tyka Microsoftu. Cely jejich web se da nalest na MSDN a mnohem vice. Je to nejlepe usporadana napoveda a manual k microsoftim technologiim (a nejen jejich) co znam. Otazkou ovsem je jake MSDN Library pouzivate. Ja pouzivam 6.0 a nejnovejsi update.
A abych vse uvedl na pravou miru. Kazdy at si programuje v cem chce nebo co mu nejvice vyhovuje. Ono tezko budu z Delphi programovat drivery apod a zase pokud budu delat databaze, asi bych sahnul po onom Delphi. Co se tyce editoru, znam i programatory, kteri pisi ve vi pod windowsama a pak jenom program kompilnou z prikazove radky. Mne osobne editor vyhovuje a jsem s nim spokojeny. Jestli se nekomu pise dobre v notepadu, at si pise v notepadu je to vsechno zalozeno na zvyku a komfortu. O debuggeru se nema smysl hadat, podle mne VC++ pro cecko. Borland neni spatnej, ale ze svych zkusenosti vim, ze z nej nedostanu to co z VC++. A co se tyce pripominky, ze VC++ nepodporuje ANSI C, tak to neni pravda. Jestli se nemylim tak je to parametr "/Za" v radkovem kompileru. A propos Borland neni na takove urovni zase s Add-iny a makry. Je pravda, ze z praktickeho hlediska je opravdu VC++ pouzitelne pouze na Winblows. Ja ale na Linuxu nedelam, takze je mi to jedno. Bye bye xBirkoff

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomas Knaifl  |  20. 04. 2001 19:44

co je to MSDN verze 6.0??? Pravdepodobne mate namysli MSDN library 2CD ktere jsou prilozene k Visual Studiu 6... ve skutecnosti se jedna o vytah z plneho MSDN (navic - hodne dokumentace, ktera se tyka funkci v novych windows (2000) tu vubec neni nebo jen jako prelimirary, navic, v neupgradnutem Visual C++ je mozne vyvijet pouze beta aplikace, pokud ma tato behat i na W2000 (viz napoveda) nebot v dobe vzniku nebylo jeste jasne, zda vse bude tak jak je..., ktere je (nyni) .a ve kterem je opravdu (temer, neco malo je jenom v MSDN Online), ktere vychazi kazde tri mesice...

O neco kvalitnejsi, nez Visual Studio MSDN je ponekud osekana verze MSDN ktera je dodavana s Office Dev Edition, ktera je 3CD a obsahuje navic veci o programovani v ramci Office rodiny aplikaci.. a aktualizovane rozhrani

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
w  |  20. 04. 2001 19:44

no tak trochu k tomu Visual C++; editor a debugger su fakt dobre, ale samotny kompilator nie je bohvieco. teraz nenarazam na efektivnost kodu; skuste ale niekto pouzivat v DLL knizniciach STL, alebo vo vacsom nasadzovat templaty, pripadne ich do seba vnorovat. spoliehat sa na automaticke pouzivanie "precompiled header files" je tiez celkom odvazne, linker vtedy robi hotove divy (s manualnym nastavenim som problemy nemal)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr herma  |  20. 04. 2001 19:44

Pokud se budeme bavit pouze o editoru, tak mi jako nejlepsi rozhodne nepripada. Moznost konfigurace je minimalni (skoro zadna), podpora jinych jazyku jakbysmet. Me nejvice vyhovuje Multiedit. Perfektni moznosti nastaveni, takrka cele prostredi si muzu upravit podle sveho, podporu naseho programovaciho jazyka Flex jsem mel hotovou za 10 minut, proste parada.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Logic  |  20. 04. 2001 19:44

No nevim VC++ sem nakou dobu pouzival a ze by bylo zrovna nejlepsi bych nerekl. Tedka sem presel na Borland C++ Builder 5 a je naprosto skvelej a hlavne je v nem rychlejsi vyvoj za stejnou cenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloslav Ponkrác  |  20. 04. 2001 19:44

Autor píše, že je tu náhrada Visual C++. Není to tak dávno, co jsem LCC zkoušel. A C++ neumí, aby bylo jasno, tak jakápak náhrada! Je to pouze kompilátor jednoduchého C, proto taky těch pouhých 1,6 MB. Taky jsem LCC rychle zase vyhodil z disku.

Ach jo, tenhle článek spolu se svým nadpisem je taky dokonalá náhrada bludu. Překladače, které umí jazyk C++, bývají několikanásobně složitější, protože překladač pro tento jazyk je komplikovanější, než pro čisté staré C.

Možná to čtenáři nevědí, ale C a C++je rozdíl jak Brno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cache  |  20. 04. 2001 19:44

Souhlasim. Ted momentalne LCC pouzivam. Jsem s nim docela spokojeny - neni narocne na hardware, ma vyhovujici IDE vcetne debuggeru a ResourceEditoru. C++ stejne neumim, takze mi vyhovuje. Jeste k upresneni clanku, zdarma dostanete opravdu vse, nejen samotny prekladac.
Pro zajemce o C++ tu je moznost pouzit DevC++ (www.bloodshed.net), taktez free a samozrejme mnohe dalsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloslav Ponkrác  |  20. 04. 2001 19:44

Abych trochu obrousilmůj příspěvek, pro mnoho lidí je C naprosto dostačující a nepotřebují C++.

Jinak existuje více freeware překladačů pro Windows, veskrze všechny vycházejí z GCC. Zejména CygWin, DevC++, který se snaří blížit prostředí Delphi. A potom další, jako je EMX, apod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloslav Ponkrác  |  20. 04. 2001 19:44

Abych trochu obrousil můj příspěvek, pro mnoho lidí je C naprosto dostačující a nepotřebují C++.

Jinak existuje více freeware překladačů pro Windows, veskrze všechny vycházejí z GCC. Zejména CygWin, DevC++, který se snaří blížit prostředí Delphi. A potom další, jako je EMX, apod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Baláš  |  20. 04. 2001 19:44
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor