Google | eGovernment | Android | Qualcomm

Občanku a řidičák nahrajeme do mobilu podobně jako platební kartu. Na technologii už se pracuje

Google potvrdil, že už příští rok přinese podporu digitálních dokladů, a to v rámci systému Android R. Majitelé podporovaných zařízení si tak budou moci do telefonu nahrát svůj řidičský či občanský průkaz, přičemž se budou moci těmito doklady identifikovat například při cestování nebo policejních kontrolách. Tématu jsme se krátce věnovali již ve čtvrtek.

Zajištění na úrovni hardwaru

Konkrétně byla oznámena spolupráce mezi Googlem a firmou Qualcomm, která tento týden oficiálně představila nové čipy Snapdragon 865 a 765. Zmíněné čipsety jsou důležité proto, že jako první budou podporovat digitální doklady v Androidu R. V případě řidičských nebo občanských průkazů jde o velmi citlivé dokumenty, které by kriminálníkovi po případném odcizení dali velkou moc, proto musí být důkladně zabezpečeny až na úrovni hardwaru. 

a1c60fb7-7969-4e56-ad19-9d7c17d66abd817aecdb-cd6c-4ea7-b6f2-ec5cb62e7c7bf5df2c17-22da-4008-96af-56f0d9271f3f
Google Pay byl pouhý začátek. Firma chce dostat do telefonu i řidičský průkaz, občanku nebo třeba pas. Záleží hlavně na státech, jestli by byly něčemu takovému stejně otevřené jako banky.

Přirozeně se také naskýtá otázka: co se stane v případě, kdy se telefon s doklady vybije a uživatel nebude mít jinou možnost potvrzení své identity? V Googlu mysleli i na to a podle popisu ve zdrojovém kódu Androidu by to vyřešil samostatný, jednoúčelový procesor. Při nedostatku energie v baterii by bylo zapnutí celého procesoru velmi náročné a zbytečné.

Při pokusu o ověření, například přiložením k bezdrátovému terminálu, by se tedy aktivoval jen čip s doklady a prostřednictvím NFC odeslal informace. Nějaká energie by při přenosu potřebná byla. Její množství je však nesrovnatelně nižší ve srovnání se zapnutím celého zařízení a hlavního procesoru.

Čekání na mezinárodní standard

Google s Qualcommu tedy zjevně připravují všechny potřebné "základy", aby byl technologie příští rok připravena a fungovala univerzální. To však neznamená, že všichni budeme moci ihned své doklady přemístit do telefonů.

Stále se totiž pracuje na dohodě jednotného standardu pro mobilní identifikační doklady. Předložený už byl návrh mezinárodního standardu ISO 18013-5, na oficiálních stránkách je však stále označen jako „ve vývoji“.

Co se týče konkrétně digitálních řidičských průkazů, některé americké státy stihly přijmout potřebnou legislativu a dokonce spustili i testy. Stát Wyoming řidičáky v mobilech testoval například již koncem roku 2017. Video z testu si s vysvětlením anglicky můžete podívat níže.

Podle přehledu na webu bezpečnostní firmy Gemalto o digitální varianty oficiálních dokladů projevily zájem také jiné země. 

Argentina, Brazílie, Norsko či Thajsko už dokonce digitální řidičské průkazy v telefonech oficiálně spustili a občané je mohou používat. V těchto případech však jde o jednodušší implementaci. Digitální doklady jsou v mobilní aplikaci. Nejsou tedy zajištěno na hardwarové, ba ani systémové úrovni - chrání je jen PIN kód či biometrická autentifikace.

Diskuze (33) Další článek: NASA zkoumá asteroid Bennu – řeší záhadné erupce, které vystřelují částice do vesmíru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,